Ontmoet wereldwijf Maud. Ze leidt een druk maar voldaan leven in Nepal

Vijf jaar geleden vertrok ik na mijn afstuderen naar Nepal om drie maanden vrijwilligerswerk te doen als muziektherapeut. Heel cliché ontmoette ik Sanju (inmiddels mijn man) op mijn eerste dag in Nepal. Na twee jaar heen en weer reizen was het duidelijk, ik ging naar Nepal verhuizen!

Maar alleen met de voorwaarde dat ik daar kon werken want een beetje thuis zitten is niks voor mij. Sanju’s droom was om een eigen vrijwilligersorganisatie te hebben en mijn droom was om als muziektherapeut te werken en om me voor kinderen met special needs in Nepal in te zetten. Dit hebben we gecombineerd door onze stichting INSPIREnepal op te richten.

Handicap geldt in Nepal als ‘bad karma’

INSPIREnepal zet zich in voor deze kinderen in Nepal. Wij bieden creatieve therapieën, workshops, sportdagen en werkgelegenheden (INSPIREbakery) aan om het leven van deze kinderen te verbeteren en te zorgen dat ze zich kunnen ontwikkelen. In Nepal schamen families zich voor hun gehandicapte kinderen omdat men gelooft dat je wordt gestraft omdat je in je vorige leven iets verkeerds hebt gedaan (karma). Vooral voor mental health is er in Nepal geen kennis of hulp te vinden. Daarom zorgen wij ook voor workshops en trainingen en combineer ik het begeleiden van internationale stagiaires met kennis overdragen aan de locals!

 

Muziek en appeltaart als therapie tegen pijn

Ik werk zelf op de brandwondenafdeling van een kinderziekenhuis als muziektherapeut. Daar geef ik therapie ter afleiding en pijnvermindering terwijl de kinderen hun brandwonden verschoond worden. Super intens maar zooooo dankbaar werk. Ik geniet het meest van werken als muziektherapeut en met zoveel verschillende doelgroepen als autisme en downsyndroom. Het mooiste is als je ziet dat de kinderen zich ontwikkelen!

Sinds een half jaar zijn wij een sociale bakkerij begonnen INSPIREbakery. Wij sponsoren al een paar jaar meerdere special need meisjes en het werd tijd om iets duurzaams op te zetten. Sabina, één van onze meisjes, ontdekten we in een kindertehuis. Zij was de enige die doof was en met een laag IQ waardoor ze niet naar school kon en niet met andere kinderen kon communiceren. We hebben haar naar een dovenhostel gebracht en nu wordt ze steeds beter in gebarentaal! Doordat haar IQ ook laag is, gebruiken we foto’s om haar recepten aan te leren.

Martha, ons tweede meisje in de bakkerij, komt uit een arm gezin van vijf waarvan drie kinderen gehandicapt zijn. Martha’s benen zijn stijf en deels verlamd waardoor ze niet goed kan lopen. Bovendien heeft ze een cognitieve achterstand waardoor ze het op school ook niet bij kon benen. Voor deze twee meiden hebben wij INSPIREbakery opgezet en zijn we begonnen met heerlijke appeltaarten bakken. Ondertussen bakken we voor cafe’s, verjaardagsfeesten en markten. We hopen verder te groeien en nog meer jongeren aan te kunnen nemen!

Een druk leven vol met passie en voldoening

Sanju, mijn man, ontfermt zich over de vrijwilligers en zorgt dat ze op de hoogte zijn van alle ins en outs van Nepal en de Nepalese taal. Daarnaast is hij ook nog trekking guide om zo wat geld voor ons in het laatje te brengen. Onze stichting en werk is non-profit waardoor we ernaast wel nog extra moeten werken om voor onszelf te zorgen! Gelukkig geniet Sanju enorm van de trektochten en heb ik sinds kort ook nog een baantje als gids voor een Nederlandse reisorganisatie. Hierdoor zitten we eindelijk na drie jaar financieel iets breder.

We werken allebei eigenlijk elke dag. In het weekend hebben wij stagiaires en vrijwilligers bij ons in huis voor de gezelligheid en ondernemen we vaak activiteiten zoals raften, scholen verven of we ondernemen iets met ons kindertehuis. We vinden het erg belangrijk dat we persoonlijk contact hebben en dat het een onvergetelijke ervaring wordt voor onze vrijwilligers. Doordeweeks moeten we zorgen dat ons tehuis genoeg eten en geld heeft, werk ik in het ziekenhuis, bezoek ik mijn stagiaires en bakken we voor de bakkerij. Daarnaast wisselen we elkaar af met het gidswerk. Een super druk leventje maar we doen het met zoveel passie! En stiekem droom ik nu alweer van nog meer projecten. Het zal dus wellicht nog drukker worden!

ONTMOET OOK ONZE ANDERE WERELDWIJVEN

Over dit Wereldwijf: Maud van de Worp - Nepal

Namaste! Ik ben Maud en op mijn 23e verhuisd naar Nepal om samen met mijn Nepalees onze Stichting INSPIREnepal te runnen. Ik doe hier te veel verschillende dingen maar mijn passie is werken als muziektherapeut (special needs/brandwondenafdeling), mijn kennis delen met de locals en mijn stagiaires uit Nederland. Naast, appeltaarten bakken met onze special need meiden in onze eigen bakkerij.