Fatshaming: Swahili vrouwen gelukkig in hun lijf met rondingen

Mijn tante uit Nairobi vraagt of ze mijn kont mag lenen. Pardon? vraag ik. Kont lenen? Hoe bedoel je? Dat weet je toch wel. Die kont die ik ooit in Tanzania gekocht heb toen ik nog slanker was, nog voor mijn bevalling.

Dikke billen als schoonheidsideaal

Zoals we in Nederland siliconen kipfilets kennen om je beha mee op te vullen, kun je in de kustregio van Kenia en Tanzania een zelfde variant krijgen om de billen meer volume te geven. Ze zijn zelfs verkrijgbaar met en zonder zadeltassen. Onlangs brak er in Nederland nog een rel uit op Social Media tussen een aantal bekende body positiva’s naar aanleiding van het feit dat zowel het programma Jinek als de NOS aandacht besteedden aan het onderwerp Fat shaming. Nou hier in Kenia is van schaamte geen sprake. Integendeel.

Mijn tante moet vanavond naar een bruiloft en ze heeft een nieuwe jurk gekocht. Maar ze vindt dat ze er zo plat en vormeloos uitziet in die jurk, dat ze mijn kont wil lenen.”

Ik heb zelf nauwelijks billen, geen taille, geen zadeltassen en ook niet echt een buik. Met mijn cupmaat heb ik redelijk vooraan gestaan en daar hebben de meeste dames hier dan weer minder van. Billen, buik en borsten zijn kostbare bezittingen. Assets worden ze genoemd.

Curvy = innerlijke rust, levensgeluk en een gezond seksleven

Als ik terug ga naar Nederland voor een paar weken, kom ik ongeveer een kilo per week aan. Het heerlijke brood, de Hollandse kaas, de aardappelen en natuurlijk pasta. Om vervolgens met een maatje meer terug te keren in Mombasa.

Wat zie je er goed uit, je bent aangekomen!

Als je aankomt, krijg je volop complimenten. Val je af, vraagt iedereen of het wel goed met je gaat, je ongelukkig of misschien zelfs ziek bent. Er wordt gezegd, dat vrouwen die gelukkig zijn in de liefde over het algemeen zwaarder zijn dan alleenstaande vrouwen of vrouwen in een ongelukkige relatie. In dat licht bezien, gaat het gezegde van mijn moeder dus op: ‘Wie vrijt met zin, wordt er dik tegenin!’  Dik of –  liever gezegd – curvy, staat voor innerlijke rust, tevredenheid, levensgeluk en een gezond seksleven. Natuurlijk zijn financiële voorspoed, goed eten en drinken van invloed, maar naar de mening van de vrouwen hier, zeker niet doorslaggevend.  

MEER LEZEN OVER WERELDWIJDE SCHOONHEIDSIDEALEN? KLIK DAN HIER

Mannen met een maatje meer

Voor mannen geldt hetzelfde. Dulla is – sinds hij mij leerde kennen in 2015 – maar liefst 30 kilo aangekomen. Hij sport enorm veel en in zekere zin past zijn gewicht nu beter bij zijn lengte en lichaamsbouw. Ook hij krijgt complimenten. ‘Your wife is really taking good care of you!’  De Nederlandse gemeenschap in Mombasa denkt genuanceerder over zijn voorkomen: ‘Jeetje, hij wordt wel dik, zeg!’ Als mannen hoger op de maatschappelijke ladder staan, wordt hun maagomvang eerder geassocieerd met corruptie. In bepaalde posities wordt immers gegeten. Daarmee wordt “eating money” bedoeld. Des te groter de buik, des te corrupter de man. Heeft een Swahili lady het gemunt op een westerse man, heeft zij de neiging om streng te gaan lijnen. Alsof er geen westerse mannen zijn die een maatje meer aantrekkelijk vinden? Het dieet kan zelfs eetstoornis-achtige vormen aannemen. Ze hongeren zichzelf helemaal uit om vervolgens broodmager, rokend en drinkend aan de hand van de westerse vangst te lopen, in de hoop op een dag mee te mogen reizen naar het rijke westen.

Foto credit: Salim Swaleh Abdallah

Swahili bruiloft alleen voor vrouwen

Op Swahili bruiloften zijn mannen en vrouwen gescheiden. Het feest is voor de vrouwen. De mannen passen in een andere zaal op de kinderen, eten en praten met elkaar. Op zo’n avond voelen de vrouwen zich helemaal vrij. Als wij op een vrijdagavond de bruiloftszaal binnen komen en ik zie alle prachtige kleurrijke curvy vrouwen om mij heen, geniet ik. Mooi opgemaakt en in strakke, soms zelfs transparante, glitterjurken. Ik probeer te zien of er jurken zijn waaronder de prothese-billen zich aftekenen. Ik kan ze niet ontdekken. Deze billen, zadeltassen en zwembandjes zijn allemaal puur natuur.

Ook oma heeft het helemaal naar haar zin. Haar rug mag dan versleten zijn, waardoor ze voorover gebogen moet dansen, maar haar heupen doen het nog prima en schudt ook zij haar bezittingen heen en weer. De enige dames die zich minder gelukkig lijken te voelen in hun lichaam, is de categorie van 12 tot 16 jaar. Het type langpootmug; het schiet de hoogte in, weet niet waar armen en benen eindigen en heeft nog nauwelijks vrouwelijke vormen. De onzekerheid wordt versterkt door de enorme hoeveelheid hormonen die door hun slanke lijfjes giert. Schuchter zitten ze aan tafel, want voor dansen zijn ze te verlegen. Vol bewondering kijken ze naar hun dansende moeders, tantes en oudere nichtjes.

Nederlanders en goed, slecht, mooi of lelijk.

Ik voel me op mijn gemak. Ofschoon ik de enige Europese vrouw ben, voel ik een warm welkom. Ik word begroet en aan elke tafel uitgenodigd voor een praatje en een hapje. Dan betrap ik mij op de gedachte dat we daar in Nederland van kunnen leren. Wij zijn zo geneigd te vergelijken, te bekritiseren, een mening te hebben over wat goed is, slecht is, mooi is of lelijk. Het enige dat ik zie, is dat ik omringd word met heel mooi uitgedoste verzorgde en vooral gelukkige vrouwen met een maatje of twee, drie, vier meer – of liever gezegd – met vorm. Met volle billen en flinke heupen, met hangbuiken van kinderen dragen en vel dat schudt op de maat. En ze zijn er nog trots op ook, want vanavond wordt hier het leven en de liefde gevierd. ‘Shake your assets and be proud of them!’

Na 6 jaar te hebben gewerkt in Kenya en Tanzania als expert op het gebied van drinkwater, zette ik in januari 2019 voet terug op Brabantse bodem. Ik switchte mijn carrière en werk nu met veel plezier als Export Sales Manager Afrika bij een fabrikant van geneesmiddelen, voedingssupplementen en desinfectants voor de veterinaire sector. Ik schrijf graag over mijn observaties in mijn werk, dagelijks leven en multi-culturele relatie. Ik trouwde in 2017 met mijn Swahili man, Dulla.