Actrice Amber Heard: The power is NOW! More than ever before!

Laura Snoek

Laura Snoek - Zwitserland

29 oktober 2018

Het is een koude, maar zonnige herfstdag als ik de deuren van de Verenigde Naties in Genève openduw. Over tien minuten spreekt Amber Heard, Hollywood actrice en ex-vrouw van Johnny Depp, over haar werk als Mensenrechtenactiviste en ik ben al een keer in de verkeerde gang van het labyrint van de VN beland. Ik wil niet te laat komen!

De zaal zit al redelijk vol en ik kies één van de weinige lege stoelen achterin de zaal. Als Amber Heard binnen komt lacht ze vriendelijk en loopt ze tussen de stoelen door naar de bank waar ze zal zitten met één van de vertegenwoordigers van het VN kantoor voor mensenrechten. Terwijl ze door het publiek loopt zegt ze hier en daar willekeurig mensen gedag en knikt en glimlacht vriendelijk. Ze komt erg aardig op me over.

Leven in Texas, op de Amerikaanse-Mexicaanse grens

Amber Heard begint haar verhaal met waar ze vandaan komt. Als klein meisje woonde ze op slechts een paar kilometer van de Amerikaanse grens met Mexico. ‘Ik zag geen verschil tussen de mensen aan de Amerikaanse kant van die grens of die aan de Mexicaanse kant van de grens. We spraken met hetzelfde accent en mijn vader had petekinderen aan de Mexicaanse kant van de grens. Ik speelde met die kinderen en beschouwde ze als vrienden, als familie. Maar gewoon door het geluk dat ik aan de noordelijke kant van die grens was geboren, had ik de vrijheid om die grens over te gaan. Ik kon heen en weer reizen wanneer ik wilde, en zij konden dat niet.’

Haar motivatie om op te komen voor de rechten van alle mensen begint daar. Amber zegt: ‘Op één van de reizen terug naar huis, zat ik in de comfortabele stoel van mijn vaders pick-up wagen en liet ik weer de kinderen achter waarmee ik speelde als we in Mexico waren. Ik was getroffen door de oneerlijkheid, alleen maar vanwege een geografische grens. Mensen zouden alles riskeren om aan de andere kant van die grens te komen, en ik kon daar gewoon vrij overheen. Het motiveerde mij toen al om op te komen tegen oneerlijkheid.’

Hollywood en humanitair werk

Later werd Amber actrice en deed daar al snel humanitair werk naast. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis, en een bezoek aan een vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten. ‘Vrouwen in moeilijke situaties vinden het vaak makkelijker om met mij als vrouw te spreken dan met één van de mannelijke medewerkers’, zegt Amber. Zij ziet het als haar verantwoordelijkheid om het platform wat zij heeft te gebruiken om mensen een stem te geven. Haar stem wordt gehoord zegt ze, maar de stem van zovelen niet.

Amber steekt veel tijd in het helpen van mensen en het maakt diepe indruk op haar dat mensen in de meest erbarmelijke omstandigheden haar bedanken voor de tijd die zij aan ze besteed. Aan de andere kant, als dat hen helpt? Als de erkenning van de situatie, de warme glimlach, en het geven van een platform die mensen helpt, waarom zou je het dan niet doen? Men denkt vaak dat Hollywood progressief is, maar ook in Hollywood zelf is er wel het één en ander mis, zegt Amber.In Hollywood worden mannen en vrouwen niet hetzelfde salaris betaald voor hetzelfde werk. Door haar modellenwerk voor bepaalde merken, kan ze ook daar helpen door bepaalde rechten voor medewerkers te vragen. Bijvoorbeeld ‘equal pay’.

Laat je stem horen op Social Media!

The Power is now!’ zegt Amber strijdlustig, ‘more than ever before!’. Iedereen met een smartphone heeft nu de kans om zich via Social Media te laten horen. In deze nieuwe tijd kunnen mensen zich uitspreken, denk aan bewegingen als #MeToo, Time’s Up of Black Lives Matter. Nog nooit hadden mensen zoveel macht als nu om dingen te veranderen. Die macht moeten we allemaal gebruiken, om onze stem te laten horen!

Via de rode loper weer naar buiten

Na Ambers inspirerende woorden loop ik weer naar buiten. Voor het VN-gebouw ligt een rode loper uit. De geluiden van Zwitserse Alpenhoorn blazers klinken in mijn oren. De rode loper ligt daar niet voor Amber, dit keer niet, we zijn niet in Hollywood. De Zwitserse President, die onder politiebegeleiding aan komt rijden en verwelkomd wordt door de Directeur-Generaal van de VN, loopt over die rode loper. En ik loop met mijn gezicht in de herfstzon weer naar huis.

Over dit Wereldwijf: Laura Snoek - Zwitserland

Laura Snoek - Zwitserland
Hallo! Ik ben Laura. Ik woon in Genève met mijn Zwitserse man en kinderen. Ik werk parttime op een post van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in mijn privé tijd schrijf ik op mijn blog Let’s Explore. Ik schrijf daar over reizen en ontdekken als gezin, en deel recepten en verhalen van vrouwen uit de prachtige multiculturele samenleving waar wij in wonen! Heel divers dus, want op het ene moment wandel ik met mijn gezin in de bergen, en op het andere moment leer ik een Senegalees recept te koken met een buurvrouw. Ik kijk er naar uit om mijn verhalen als Wereldwijf te delen!