Met een oranje fiets door Marrakech voor het goede doel

door gepubliceerd op 3 november 2018Tags: , , ,

De Nederlandse Cantal Bakker (27) vertrok twee jaar geleden in haar eentje naar Marrakech met het doel om een fietsproject op te zetten. Ze verscheepte tachtig fietsen, allemaal afkomstig uit het fietsdepot in Nederland, naar Marokko waar de door ons afgedankte fietsen weer een nieuw leven kregen. 

Fietsen geeft ook vrijheid

Toen Cantal 18 was besloot ze vrijwilligster te worden bij een stichting die vluchtelingen fietsles geeft. ‘Ik zag een advertentie op een winkelruit waar ze vrijwilligers vroegen. Het leek mij wel leuk, dus ik besloot mij aan te melden’, begint Cantal. We zitten aan tafel bij een leuk restaurantje niet ver verwijderd van de werkplaats van Pikala Bikes, haar fietsproject. Dezelfde ochtend heb ik met Pikala Bikes een fietstour door Marrakech gemaakt en fietsen we onder leiding van een lokale gids door verschillende delen van de stad. ‘Het drong toen tot mij door dat ik niet alleen fietsles gaf aan deze mensen, maar ook voor mobiliteit en daarmee dus ook vrijheid zorgde. Ze waren mij hier zo dankbaar voor. Grappig genoeg kwam de gedachte hier wat mee te doen pas tien jaar later toen ik voor het eerst naar Marrakech kwam voor vakantie.’

‘Ik verkende de stad toen te voet, maar eigenlijk wilde ik dit ook graag op de fiets doen. Ik kon echter geen fietsverhuurder vinden.’ Cantal gaf niet op en uiteindelijk fietste ze op een geleende kinderfiets door de stad. ‘Ik kreeg veel enthousiaste reacties en werd bovendien nu ook meer als een local gezien. Daarbij kon ik met de fiets grotere afstanden afleggen waardoor ik een gevoel van vrijheid kreeg en dat is nu precies wat ik anderen ook wil geven.’ Cantal besloot om de mogelijkheden verder uit te zoeken en een jaar later terug te keren naar Marrakech. Dit keer met een doel voor ogen. Het opzetten van haar fietsproject Pikala Bikes waarmee ze fietstours organiseert.

Right time, right place 

‘Het toeval wilde dat op het moment van de opstart van mijn bedrijf ook de Klimaattop 2016 in Marrakech was’, vertelt Cantal.  ‘De overheid was van plan de stad groener te maken. Dat paste natuurlijk helemaal in mijn plan. Mijn doel was om de inwoners de vervuilende scooters te laten verruilen voor de milieuvriendelijke fiets en dus besloot ik om samen met mijn team gratis fietsen te repareren vanaf een mobiele werkplaats in de stad. Er kwamen honderden mensen op af en het was zo’n succes dat het project alle aandacht trok.’

Ideas become things

‘Met het fietsproject wil ik niet alleen de stad groener maken, maar ook werkgelegenheid creëren, educatie en sportiviteit bieden en vrijheid aan de mensen geven. Ik ben gaan samenwerken met de Nederlandse Ambassade en de Marokkaanse overheid. Ik heb echter nooit durven dromen dat het zo ver zou komen.’

‘Iedereen vond het een gaaf project, maar ze wensten mij verder alleen veel succes’, zegt ze lachend. Toch hield Cantal vol en geloofde in haar droom. En alsof het universum het ook zo voelde, kwamen er steeds mensen op haar pad die haar verder konden helpen. ‘Waar men bijvoorbeeld zei dat het mij niet zou lukken om deze locatie te krijgen, daar zitten we nu sinds twee weken.  Met een team van reparateurs en fietsgidsen!’, zegt ze trots.

Oranje met een rieten mand

‘We organiseren niet alleen unieke fietstours door verschillende delen van de stad. We vinden het ook belangrijk dat de Marokkaanse jongeren verkeersvoorlichting krijgen. Bovendien willen we ze leren hoe ze een fiets moeten repareren en leiden we studenten op tot fietsgidsen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk samen te werken met de lokale ambachtslieden voor het pimpen van de fietsen.’ De Pikala Bikes zijn te herkennen aan hun oranje kleur en vrolijke rieten mandjes. Met de inkomsten van de fietstours kan Cantal het project weer ondersteunen.

TUI CARE Foundation

Cantal wordt bij dit project gesteund door TUI Care Foundation. Hoewel ze de oprichtster is, houdt ze zich bewust veel op de achtergrond. Ze laat haar team het woord voeren met de lokale bevolking. In hun ogen zijn zij ook degenen die het doen. Cantal vindt dat allemaal prima. ‘Ik ben een regelneef en het creatieve brein. Mijn doel is ook om dit zo self-sustainable mogelijk te maken, zodat ik straks niet meer nodig ben en van de zijlijn mee kan kijken.’

Ja, want voor Cantal blijft het hier niet bij. Ze heeft meer ambities. Haar dromen zijn groot. Zo is ze nu al bezig om buiten Marrakech het fietsplan uit te rollen en daarna misschien zelfs ook in andere landen als Senegal zo’n soortgelijk project op te starten. De interesse van andere landen is door dit project in ieder geval al gewekt.


Ben je op vakantie in Marrakech en wil je dit project graag steunen? Boek dan eens een fietstour bij Pikala Bikes!

Lees meer over TUI CARE FOUNDATION en de projecten die zij wereldwijd steunen.

Over dit Wereldwijf: Jennifer Joedo - Nederland

Hi! Ik ben Jennifer Joedo. In 2008 reden mijn vriend en ik in onze eigen Landrover Defender overland naar Australië en weer terug naar Nederland via de oostkust van Afrika. Vervolgens hebben we op meerdere plekken op de wereld gewoond (Kuala Lumpur, Sydney en Corfu) en zijn we in 2015 weer naar Nederland teruggekeerd. In 2020 wilden we met ons gezin in een tot expeditietruck omgebouwde brandweerwagen overland naar Japan rijden. Door corona ligt dit plan nu in de koelkast. Maar ik inspireer graag nog reislustige gezinnen op mijn platform Travelguppies. Verder interview ik voor de Wereldwijven graag over vrouwen die mij inspireren en iets moois bijdragen aan deze wereld.