Een emoji van de rode pump als protest tegen pesterijen en intimidatie

Nicolien van Vroonhoven - Australië

14 november 2018

Het begon met Julia Banks, een liberale backbencher, die aankondigde de volgende termijn niet terug te willen komen. Ze voelde zich door de mannen in het Australische Parlement gepest en geïntimideerd. Een collega viel haar bij. Dreigde met namen te komen. De Minister van Emancipatie erkent dat de ruwheid van de politieke omgangsvormen elders in de samenleving ontoelaatbaar zou zijn.

De mannen schuifelen onrustig op hun zetels. Ze beloven beterschap. Maar bij de eerste de beste zetel die vacant komt, wordt toch weer een man naar voren geschoven. De hoogste vrouw uit het socialistische kamp verkneukelt zich en meldt de pers triomfantelijk, dat het probleem niet in Canberra ligt, maar bij de Liberalen. Bij haar in de fractie hebben de vrouwen een ‘kritische massa’ bereikt.

Vrouwen versus mannen in het parlement

Het klopt dat vrouwen bij de Labours beter vertegenwoordigd zijn (30 uit de 69 – 43%). De Liberalen komen niet verder dan 10 vrouwen op de 45 (22%). Over het geheel genomen is 72 van de 226 Federale Parlementsleden vrouw (31,8%). Dat weerspiegelt natuurlijk niet de samenleving, maar Nederland komt met 49 vrouwen van de 150 Kamerleden (32%) niet héél veel verder.

Rode pumps en mantelpakken

De liberale vrouwen hebben een app-groepje. Daarin wordt opgeroepen om de dames die naar voren zijn gestapt, moreel te steunen. Niemand minder dan Julie Bishop, de oud-Minister van Buitenlandse Zaken, voelt zich aangesproken en belooft zich sterk te maken. Ze sluit haar berichtje af met een emoji van een rode naaldhak. 

Deze emoji – die rode pump – wordt het protest-symbool van de politica’s. Als op de eerstvolgende dinsdag de Parlementszaal volstroomt voor het wekelijkse vragenuur, verschijnen bijna alle liberale vrouwen in knalrode mantelpakken. De saamhorigheid is even ongekend. De dames eisen hun plek, en daarmee ook wat elegantere omgangsvormen op. 

Te veel mannen maakt politiek rauw

Politiek is niet voor watjes. Maar veel vrouwen (en ook veel mannen) varen nu eenmaal niet bij geblaas en getier, bij intimidatie en bij vernederende grapjes. Feit is dat de verhouding mannen/vrouwen de sfeer, de stemming, de grapjes, de manier van discussiëren bepaalt. Zoveel mannen maakt de politiek rauw…

Willen we naar een parlementaire vertegenwoordiging die de samenleving beter weerspiegelt, dan zullen de Australische Liberalen hun aandeel vrouwen geforceerd wat op moeten krikken. De Labour-mevrouw heeft gelijk dat er een kritische massa bereikt moet worden. Pas dan gaat het makkelijker om goede vrouwen binnen te halen en binnen te houden.

Nicolien van Vroonhoven - Australië
Hi mate! Ik ben Nicolien en zal de komende drie jaar met man en vijf kinderen in Melbourne, Australië, wonen. Mijn politieke werk en leven in Nederland heb ik bij vertrek stop moeten zetten. Dat deed aanvankelijk pijn, maar hier Down Under zal ik vast ook ruimte vinden voor nieuwe ervaringen. Ik schrijf columns voor de Gooi- en Eemlander.