Thema in februari: De Wereldwijven UnCut, eerlijke verhalen over de vulva

De Wereldwijven

31 januari 2019

Wereldwijd is de variëteit aan namen voor de vulva enorm. In Nederland alleen al bestaat er een enorme hoeveelheid aan termen. Poes, kut, yoni, vagina, vulva, vadge, vajayay, spleetje, pruim, punani, flamoes en het kinderlijke: voorbibs. Laatst is er in een radioprogramma nog eentje bij gekomen: de poenie. En er kwam een voorstel uit de transgender hoek om de vagina ‘voorgat’ te noemen…

Zoveel namen als er zijn, zoveel vragen en onduidelijkheden zijn er ook. Want is de vulva eigenlijk hetzelfde als de vagina? Gebruiken we eigenlijk wel de juiste naam? Hoe werkt de clitoris echt? Hoe groot is dat gevoelige knopje? Hoe veel afscheiding is normaal? Het vrouwelijk orgasme, menstruatie perikelen, de overgang… Allemaal onderwerpen die wel steeds meer aandacht krijgen in de media en waar we makkelijker dan ooit over praten maar waar ook nog veel vooroordelen over bestaan en waarbij nog lang niet altijd alles even duidelijk is voor iedereen!

Vrijheid voor de Vulva

Vrouwen praten veel vrijer over hun vulva dan tien jaar geleden, dildo’s zijn gewoon in de winkel verkrijgbaar en kunstenaars en journalisten zijn bezig om het vrouwelijk geslachtsorgaan eerlijk in beeld te brengen. De Vagina monologen zijn inmiddels oud nieuws maar in Amerika weet meer dan de helft van de vrouwen niet hoe hun eigen vadge eruit ziet. En wat is eigenlijk normaal? Door de porno industrie op het internet is er echter ook wereldwijd een ideaalbeeld van de vulva gecreëerd en dus schieten de correctieklinieken als paddenstoelen uit de grond. Fake of echt, het vrouwelijk geslachtsorgaan staat steeds meer in de belangstelling in de Westerse wereld.

Maar geldt dat ook in de rest van de wereld?

Daar tegenover staat het seksuele geweld tegen vrouwen,  meisjesbesnijdenis en de schrijnende rituelen rondom menstruatie in een land als Nepal. In februari voeren De Wereldwijven de campagne #DeWereldwijvenUncut, tegen genitale verminking, voor zelfbeschikking. We brengen verhalen van vrouwen die het overkomen is, een interview met een van de weinige chirurgen in Nederland die hersteloperaties uitvoert, we spreken met Lilianne Ploumen over zelfbeschikking voor vrouwen en meisjes en laten een deskundige aan het woord over hoe complex het beeld rond vrouwenbesnijdenis eigenlijk is. De hele maand februari staat daarnaast in het teken van de vulva door de lens van cultuurverschillen. Met onze persoonlijke en maatschappelijke verhalen wereldwijd schijnen we de hele maand februari ons licht op het vrouwelijke geslachtsorgaan. Want de Poenie speelt nog veel te weinig de hoofdrol op het wereldtoneel.

Praten over menstruatie? Niet met de hele klas…

Zelfs in Nederland blijkt het vrouwelijk geslachtsorgaan nog steeds een heikel onderwerp, of zelfs een taboe…Nog niet zo lang geleden was er discussie of jongens nu wel of niet in de klas moesten blijven als meisjes van alles over menstruatie werd onderwezen. Meisjes zouden zich ‘vrijer’ voelen als de jongens er niet bij zouden zijn. Wat een ouderwetse gedachte!

Jongens de klas uitsturen als het gaat over het vrouwelijk geslachtsorgaan en ongesteld zijn, voedt schadelijke stereotypering, seksistische grappen over menstruatie en fabels over het vrouwelijke lichaam en sexualiteit toch alleen maar? Zo wordt de vulva toch weer de mystiek in getrokken en blijft ‘ongesteld zijn’ iets dat je als meisje voor jezelf moet houden. En is dat laatste niet wat ons vrouwen altijd over onze vulva is geleerd? Niet over praten…

Wat is normaal in de vaginale wereld?

Zelfs in wetenschappelijk onderzoek over vrouwelijke gezondheid en anatomie, is het onderwerp  chronisch vermeden. En nog steeds moeten we er maar naar googelen wat normaal is. We willen echter dat het voor vrouwen wereldwijd mogelijk wordt om onafhankelijke keuzes te maken gebaseerd op open gesprekken en gedegen medische kennis. En niet meer op roddels, onbegrip en angst!

Hoe staat het eigenlijk in de wereld met ‘the wonder down under’? Besnijdenis, riten en gewoonten rondom menstruatie, de overgang, bevallen in het buitenland, inwendig onderzoek, plastische chirurgie, seksuele voorlichting en het vrouwelijk orgasme in verschillende culturen…Er is wereldwijd nog zoveel te vertellen over onze vulva.

Eva Jinek sprak ook over de Vulva!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.