Bedrijf van een wereldwijf: Project Cece – ook digitaal duurzaam winkelen

De Wereldwijven spraken met Noor, een van de initiatiefneemsters van Project Cece, een zoekmachine waar je in een keer alle duurzame kleding binnen een overzicht hebt.

En het allerhandigste? In één oogopslag wordt duidelijk waarom de kleding of accessoires duurzaam zijn, zo vind je altijd iets wat bij jouw normen en waarden past. Wil je milieuvriendelijk, lokaal geproduceerd, eerlijke handel, veganistisch of ontwikkelingshulp? Of een combinatie van? Op de website van Project Cece ben je er snel uit.

In 2016 ging jullie bedrijf Project Cece online. Wat willen jullie bereiken?

We vroegen ons vooral af waarom we zelf nog kleding droegen waarvan we wisten dat het niet eerlijk geproduceerd wordt. Een van de redenen was dat we simpelweg geen duidelijk overzicht hadden van wat dan duurzaam was, en waar we het konden vinden.

Bij groente en fruit zie je de Fair Trade chocolade naast de andere chocolade liggen en dan maak je een keuze om iets meer uit te geven voor die eerlijkere chocolade. Maar bij kleding werkt dat anders, want in de winkel zie je geen verschil tussen een eerlijk geproduceerd kledingstuk en de rest. Je weet het misschien wel, maar daar wil je ook niet altijd mee geconfronteerd worden.

We vroegen ons af of meer mensen, merken en winkels behoefte hadden aan een platform als Project Cece. In 2015 schreven we ons in bij de KvK en in september gingen we 2016 online, naast onze studies en banen. Zonder verdienmodel – dat zijn we pas vanaf 2017 gaan implementeren en pas in het najaar van 2018 heb ik en een andere oprichtster mijn baan opgezegd om aan de groei van Project Cece te gaan werken.

Wat stoer, en hoe gaat dat nu?

Het is spannend, maar het gaat goed en we groeien snel. De bestaande technische modellen waren volgens ons niet transparant of te duur. We hebben een eigen technisch model ontwikkeld zodat eigenlijk alle merken kunnen instappen. Dat dat gelukt is, is fantastisch, en nu kunnen ook kleinere merken eenvoudig instappen.

Het doel is nu groeien en bekender worden in de kledingindustrie. We doen echt alles zelf, en werken nu nog zonder salaris. Gelukkig heb ik een spaarpotje en het lijkt erop dat we kunnen gaan toewerken naar onszelf een salaris uitkeren.

We hebben ook een bedrijfsruimte gewonnen, voor de komende tijd. Dat hadden we zelf niet kunnen betalen dus dat is echt heel gaaf! Hopelijk kunnen we nog even blijven.

Wanneer is Project Cece voor jullie geslaagd? Hoe ziet de toekomst eruit?

Gek antwoord misschien, maar in het ideale scenario zouden we niet meer bestaan. Dat zou betekenen dat duurzame eerlijk geproduceerde kleding de norm is geworden.

Wij zijn geslaagd als we niet meer bestaan.

Op dit moment is volgens ´schone kleding campagne´ slechts 1% van alle kleding eerlijk geproduceerd. Ik denk zelfs dat je in bijvoorbeeld de Kalverstraat nauwelijks eerlijk geproduceerde kleding vindt. Naar 100% komen is niet realistisch, en ik vind het ook lastig in percentages uit te drukken wanneer het goed genoeg is.

Is het de duurzaamheid die je drijft jouw sociale onderneming ‘groot’ te maken?

Onder andere, maar het belangrijkste is eigenlijk dat wij geloven in dat consumenten macht hebben en dat ook zo voelen. Niet alle kleding op Project Cece is even super duurzaam. Maar het is wel inzichtelijk in wát er duurzaam aan is. We zijn geen keurmerk en varen op de informatie die de merken ons geven. Het is eigenlijk informatie die je zelf ook online kunt vinden, of misschien met een belletje of kort onderzoekje. Maar dan onder één digitaal dak. Door de beschikbare informatie te geven, kan de consument bepalen wat voor hem of haar goed genoeg is.

Je zag dit bijvoorbeeld bij bont. Op een gegeven moment was het niet meer normaal om bont te dragen. Het is wel weer even terug geweest, maar de meeste kledingproducenten waren al veranderd. En terug veranderen, dat doe je niet zo snel. Waarom zou je teruggaan naar een situatie die minder eerlijk was, als de consument daar niet om vraagt?

Hoe bewust zijn consumenten eigenlijk van het nut van eerlijke geproduceerde kleding?

Zoals we al even besproken, zie je in winkels niet waar je kleding vandaan komt. Er hangt geen kaartje aan een T-shirt waarop staat ¨dit kledingstuk is gemaakt met kinderarbeid¨. Gek eigenlijk, in landen zoals Nederland waarin uitbuiting illegaal is, maar het verkopen van artikelen waar uitbuiting bij komt kijken gewoon verkocht mogen worden. En we dat vaak zelfs als ´koopje´ zien. Hoe bewuster consumenten zijn, hoe meer impact we als maatschappij hebben. En bewustzijn komt door het beschikken over informatie.

Bij grotere ketens zie je al dat ze een duurzame lijn implementeren – dat is vaak nog greenwashing (je merk ´groener´ laten lijken dan het werkelijk is), maar het is een begin van hopelijk een omslag. Elk procent extra duurzame kleding heeft een gigantische impact als je eens nadenkt over hoeveel kleding er wereldwijd geproduceerd wordt.

Hoe zit het met duurzaamheid bij online shoppen?

Ook online wordt daar nog weinig aandacht aanbesteed. Je kijkt dan vooral naar het plaatje en de maat. En soms staat erbij van welk materiaal het kledingstuk is. Maar niet waar het gemaakt is. Dat valt me nu echt op als ik op andere kledingsites kijk, juist omdat het voor mij inmiddels zo normaal is om die informatie wel te hebben.

Met Project Cece willen we dan ook graag dat juist de keten ´waar komt mijn kledingstuk vandaan?´ duidelijk wordt.

Nog wel een grappige anekdote is dat ik laatst met de CEO van een groot en snelgroeiend Nederlands merk sprak. Die vertelde mij dat ze bij vanaf het begin af aan zonder uitbuiting, eerlijk, transparant en zo duurzaam mogelijk gewerkt hebben. Pas veel later kwam ze erachter dat de mode-industrie niet zo in elkaar zat. Toch kozen ze ervoor om dat niet eens als marketing in te zetten. Ze vonden dit zo normaal dat het geen unique selling point zou moeten zijn. Als alle merken zo zouden denken worden we als Project Cece overbodig en dan gaan we wat anders doen.

Laten we nog even inzoomen op ondernemen: Wat is het beste advies dat je gekregen hebt toen je startte? En welk advies zou je andere ondernemende vrouwen willen geven?

Ik denk dat er erg veel mensen zijn die een goed idee hebben waarmee ze eigenlijk graag een bedrijf zouden willen beginnen. Het beste advies dat ik denk ik heb gekregen is: Ga het gewoon doen! Ja, er is een best grote kans dat het niet lukt en dat is vervelend, maar het is een fantastische ervaring. Je moet wel ervoor zorgen dat je van tevoren met jezelf een afspraak maakt dat als je voor een bepaalde tijd niet op het punt bent waar je had moeten zijn, je opgeeft. Als het niet werkt, of er is geen vraag naar is dan heeft het geen zin en als je duidelijk met jezelf hier afspraken over maakt, dan verlies je eigenlijk ook niets. Ga er dus gewoon voor!

Tot slot. Wie is voor jou een wereldwijf?

Mijn Co-Founder Marcella vind ik echt een wereldwijf. Zij werkt voor Project Cece vanuit Southampton, Engeland, waar ze haar PhD in astrofysica doet. Haar vriend woont in München en haar familie in Amsterdam dus ze moet flink wat rondreizen. Daarnaast moet ze voor haar PhD naar flink wat congressen over de hele wereld om haar onderzoek te presenteren. Er zijn nog steeds niet heel veel vrouwen in de wetenschap en dan vooral niet in de natuurkunde, dus het is fantastisch dat ze laat zien dat dit absoluut wel kan.

Project Cece geeft een superleuke tas en shirtje weg. Om mee te doen? Volg zowel Project Cece als De Wereldwijven op Facebook! Je doet dan automatisch mee!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.