Bedrijf van een wereldwijf: Madelon de Grave geeft lokale fotografen in Hong Kong een kans.

What would you do if you weren’t afraid?’ Elke dag leest Madelon de Grave (29) deze quote voordat ze naar haar fotogalerij Bamboo Scenes in hartje Hong Kong gaat. Het heeft haar gemotiveerd om te doen wat ze nu doet. Inmiddels bestaat Bamboo Scenes alweer één jaar. Een bijzondere plek waar lokale fotografen de kans krijgen om hun werk tentoon te stellen en te verkopen aan iedereen die het maar mooi vindt en dat tegen betaalbare prijzen.

Een win-win dus. Maar er is meer. Bij elk verkochte foto gaat er 10% naar een goed doel! In dit interview vertelt Madelon hoe Bamboo Scenes eigenlijk is ontstaan.

Van Zoetermeer naar Buenos Aires

Madelon de Grave (29) is geboren in Zoetermeer. Na haar studie International Business besluit ze acht maanden te gaan backpacken door Zuid-Amerika.  Het is haar eerste echte reis en het smaakt al snel naar meer, maar ze besluit eerst verder te studeren in Nederland. Voor haar studie Supply Chain Management gaat ze voor een half jaar naar Shanghai.

Weer terug in Nederland gaat ze aan de slag bij Nike als Inventory Planner, maar ze merkt al snel dat dit carrièrepad niet voor haar gemaakt is. “Het was niet wat ik mij had voorgesteld”, begint Madelon haar verhaal terwijl ze ondertussen zoekt naar een plekje in haar eigen café waar de wifi verbinding het beste is. “Ik had het gevoel alsof de komende jaren al uitgestippeld waren en dat benauwde me. Ik spaarde waar ik kon en heb toen mijn baan opgezegd en een enkeltje Buenos Aires geboekt. Ik was toen 23 en zonder plan ging ik daarheen. Je had mijn moeder moeten zien toen ik het vertelde”, grinnikt ze.

Van partylife naar vrijwilligerswerk in Guatemala

Ik had de tijd van mijn leven in deze bruisende stad, maar ik zag helaas weinig kansen om daar een goede baan te vinden. De veiligheid en de slechte economie speelden ook een rol in mijn besluit om Buenos Aires een paar maanden later te verlaten. Ik merkte dat ik meer invulling wilde geven aan wat ik op dat moment deed.

Ik wilde graag iets teruggeven aan de maatschappij. En zo besloot ik vrijwilligerswerk te doen in Guatemala voor een non-profit organisatie. Van mijn partylife in Buenos Aires belandde ik in een totaal andere wereld waar ik mij inzette om kinderen met schisis (ook wel bekend als hazenlip) te helpen. Ik vond het vrij heftig allemaal. Ik heb mij uiteindelijk twee jaar ingezet voor deze stichting toen het weer tijd was voor iets anders.

De droom wordt realiteit

In Nederland bedacht ik wat de volgende stap ging zijn. Ik wist inmiddels dat ik een eigen business op wilde zetten en dat ik graag iets terug wilde geven aan de samenleving. Een combinatie van deze twee zou een droom zijn. Het werd een one-way ticket naar Hong Kong waar ik een baan vond bij een Co-working space, waardoor ik in de creatieve sector terecht kwam. Hier kwam ik in contact met verschillende fotografen en merkte ik gaandeweg dat ze een plek misten waar ze hun werk kunnen tentoonstellen.

Een galerie was vaak te hoog gegrepen. Ook merkte ik dat veel mensen, zoals jij en ik, wel graag een mooie foto aan de muur zouden willen, maar niet snel een galerie binnenstappen, maar ook weer geen IKEA-materiaal in huis wilden hangen. Je begrijpt het al, ik zag vraag en aanbod en dus een gat in de markt.

Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn

Het helpt dat ik zelf altijd een liefde heb gehad voor fotografie. Ik vind het fascinerend om door middel van fotografie even de tijd stil te laten staan. Dat ene moment te vangen en als het ware te bevriezen. Het mooie aan kunstfotografie is dat iedereen het kan begrijpen en het vaak een interessante discussie kan aanwakkeren.

In het begin bestond Bamboo Scenes alleen nog maar online, maar al gauw had ik mijn eigen pand waar mensen naartoe kunnen komen om te lunchen of koffie te drinken terwijl ze door de portfolio’s heen bladeren. Aan de muur hangen elke keer weer andere foto’s. Op deze manier is de expositie laagdrempeliger, maar het is ook de sfeer die ik graag wil uitdragen. Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn en ik vind het fantastisch om de lokale art scene op deze manier te promoten. Bij ons is iedereen gelijk, dus ongeacht wie de fotograaf is, de prijs blijft hetzelfde.

Teruggeven aan de maatschappij

Om iets terug te geven aan de maatschappij, doneren we 10% van elke verkochte print aan een lokale charity. Momenteel steunen we ImpactHK, een stichting die zich inzet voor de daklozen in Hong Kong. Ik ben blij zoiets als dit in een materialistische stad als Hong Kong op te kunnen zetten en het is niet onopgemerkt gebleven. Zo werd de allereerste expositie die ik organiseerde door CNN Travel opgepikt en krijg ik steun van de Nederlandse Ambassade.

“Ik ben er trots op dat ik iets doe waarin ik geloof en er ook nog andere mensen blij mee maak.”

Madelon haar ambities zijn groot en haar volgende stap is om dit ook in andere wereldsteden op te zetten!

Voor de Wereldwijven heeft Madelon een winactie opgezet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een classic size print (zonder lijst) van Hong Kong ter waarde van 160 euro van Bamboo Scenes!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang net voor het weekend één inspirerend verhaal dat je blik op de wereld verruimt. Oh en je krijgt ook toegang tot exclusieve kortingscodes!

Over dit Wereldwijf: Jennifer Joedo - Nederland

Hi! Ik ben Jennifer Joedo. In 2008 reden mijn vriend en ik in onze eigen Landrover Defender overland naar Australië en weer terug naar Nederland via de oostkust van Afrika. Vervolgens hebben we op meerdere plekken op de wereld gewoond (Kuala Lumpur, Sydney en Corfu) en zijn we in 2015 weer naar Nederland teruggekeerd. In 2020 wilden we met ons gezin in een tot expeditietruck omgebouwde brandweerwagen overland naar Japan rijden. Door corona ligt dit plan nu in de koelkast. Maar ik inspireer graag nog reislustige gezinnen op mijn platform Travelguppies. Verder interview ik voor de Wereldwijven graag over vrouwen die mij inspireren en iets moois bijdragen aan deze wereld.