Bedrijf van een Wereldwijf. Jolanda van Wereldwijven Handwerklab en Naaiatelier wil de wereld graag een beetje mooier maken.

Wereldwijven Handwerklab en Naaiatelier: een sociale onderneming waar vrouwen uit de hele wereld elkaar ontmoeten, handwerken en naaien en tegelijkertijd hun Nederlands verbeteren.

Een tijdje geleden plakte een collega een advertentie uit een plaatselijke krant op mijn beeldscherm: Word jij onze collega bij Wereldwijven? “Jij bent toch ook zo’n Wereldwijf?” vroeg hij. Uh ja! Maar deze advertentie kende ik niet. Wat bleek: in Dordrecht zit al sinds jaar en dag een Handwerklab en Naaiatelier met dezelfde naam als wij! Tijd dus voor een kennismaking met Jolanda Branderhorst, oprichter van en drijvende kracht achter Wereldwijven in Dordrecht.

Ik spreek met haar af in het Handwerklab, tevens hun winkel. Bij binnenkomst vallen meteen hun kleurrijke producten op, gemaakt uit de prachtigste stoffen en geborduurd door de vrouwen: kussens, plaids, tassen, kleding.

Foto: Denise Motz

De Wereldwijven! Wat een geniale naam. Had je ons al eens voorbij zien komen?

Jazeker! Ik kwam jullie voor het eerst tegen toen jullie nog een rubriek in de Linda Magazine waren. Zo leuk! “Daar moeten wij ook in” zei ik nog tegen een collega. Helaas zag de Linda dat wat anders. Terwijl we juist zoveel overeenkomsten hebben.  

De drijfveren van De Wereldwijven zijn inspireren-verbinden-in beweging zetten. Wat betekenen deze termen voor jou? En wat drijft jou?

Verbinden in inspireren. Dat is wat ik wil en doe. Niet zozeer in beweging zetten, ik maak me juist hard voor rust in de levens van onze vrouwen. Zij hebben al genoeg onrust meegemaakt. En wat mij drijft is schoonheid in de breedste zin van het woord. Ik wil de wereld letterlijk en figuurlijk een beetje mooier maken.

Foto: Denise Motz

Hoe is jullie organisatie ontstaan?

Ons Handwerklab is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Sinds 1984 ben ik zelfstandig ondernemer, nadat ik als modeontwerper ben afgestudeerd. Noem het en ik heb het gedaan: mode gemaakt, zeefdrukker geweest, designs ontworpen, etalages ingericht. Ik heb een galerie Vormgeving & Design gehad en heb tentoonstellingen ingericht. Schoonheid was en is altijd de verbindende factor. In 1990 heb ik al mijn werkzaamheden samengevoegd tot het Handwerklab.

Nadat ik in contact was gekomen met een gemeentelijke ambtenaar van Cultuur heb ik een tentoonstelling opgezet over Turkse vrouwen die hier op straat wol sponnen. Samen met hun voorvrouwen en hoogopgeleide Turkse en Marokkaanse vrouwen bij de gemeente Dordrecht hebben we gemeentelijke subsidie aangevraagd en gekregen. Later zijn we met hulp van Stichting Doen een participatiebedrijf geworden, waar vrouwen van buitenlandse komaf elkaar ontmoeten, komen handwerken en naaien en tegelijkertijd Nederlands leren.

Foto: Denise Motz

Het gaat dus om wederzijds leren?

Veel stoffen worden uit het buitenland naar Nederland gehaald vanwege de mooie technieken waarmee ze bewerkt worden. Dat kunnen wij ook zelf, was het idee, met vrouwen uit die landen die die technieken beheersen. Dat bleek een verkeerde aanname, de meeste vrouwen die bij ons werken konden helemaal niet handwerken voordat ze hier kwamen. De technieken worden tegenwoordig niet meer van moeder op dochter doorgegeven en die hebben wij dus ook niet van ze geleerd. Wat ik daarentegen wel door hen heb geleerd is dankbaar zijn. Dankbaar voor waar mijn wieg heeft gestaan, voor de kansen die ik heb gekregen. En doorzettingsvermogen. Dat heb ik van mezelf al, door hun wordt dat nog versterkt.

Foto: Denise Motz

Maar wat leren de vrouwen bij jullie dan vooral?

Zelfredzaamheid. Veel vrouwen die hier beginnen zijn gewend om de leidinggevende dingen te laten uitzoeken of beslissen. Ze vragen mij wat ze moeten haken of breien, waar de groene draad ligt en dat soort zaken. Mijn kracht is van problemen oplossingen maken en de vrouwen deze oplossingen zelf te laten vinden. Ik heb zelf ook moeten leren loslaten, leren zaken niet voor ze op te pakken.

Foto: Denise Motz

Wat zou je nog willen bereiken? Waar droom je van?

Van een aantal dingen. Ten eerste van rust in de organisatie. Ik wil steeds vernieuwing zien, financiële stromen genereren, opdrachten van ontwerpers binnen halen. Dat is goed, maar brengt ook onrust bij de vrouwen die graag een paar uur per dag of per week bij ons komen om juist even tot rust willen komen. Ik heb dan ook besloten om iets minder hier aanwezig te zijn, nog maar twee dagen in de week. De andere dagen ga ik aan de slag in mijn nieuwe galerie die ik aan de overkant heb geopend. Ten tweede zou ik zo graag willen dat een aantal vrouwen samen een klein bedrijfje zouden beginnen of zich als ZZP-er zouden vestigen zodat ik ze ook echt kan inhuren en ze hier een inkomen uit kunnen genereren. De vrouwen zelfredzaam maken, ook op financieel gebied. Dat blijkt nog best lastig helaas.

En er komt een boek uit!

En wat ik ook graag wil is dat de vrouwen trots zijn op wat ze doen en wat ze maken. De vrouwen zijn de essentie van ons bedrijf. Ze zijn alleen zichtbaar wanneer het atelier in bedrijf is, maar ook dan zie je niet echt wie ze zijn, wat hun verhalen zijn. Daarom hebben wij van tien van onze vrouwen hun verhaal opgetekend en deze samen met foto’s van hen uitgebracht in een boek getiteld Trots.

Op donderdag 21 maart 2019 presenteerden we het boek samen met de nieuwe huisstijl van Wereldwijven op feestelijke wijze aan de buitenwereld.

Wat jammer dat ik die dag net zelf in het buitenland zoi zijn, ik zou graag bij de presentatie zijn geweest. Mijmerend loop ik terug naar mijn auto. Ik weet zeker dat de verhalen uit het boek me zullen inspireren. Ons eigen boek gaat over Nederlandse vrouwen in het buitenland, het boek Trots over buitenlandse vrouwen in Nederland. Wereldwijven zijn het, stuk voor stuk!

Foto’s: Denise Motz

Wereldwijven.info

Het Wereldwijven Handwerklab en Naaiatelier biedt ontwerpers, bedrijven, particulieren en instellingen de mogelijkheid om kleinschalige handwerk- en naaiopdrachten door Wereldwijven uit te laten voeren. Tegelijkertijd biedt het de vrouwen van Wereldwijven, vrouwen met allerlei verschillende culturele achtergronden en een grote afstand tot de arbeidsmarkt, een plek om elkaar te ontmoeten, hun kennis en ervaring op het gebied van handwerk en naaiwerk te verbeteren én Nederlands te leren.

HIER KUN JE MEER LEZEN OVER INSPIRERENDE BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN 

Over dit Wereldwijf: Dorine Veelders - Nederland

Hoi! Ik ben Dorine en na 7,5 jaar in Polen en India te hebben gewoond is mijn thuis nu Rotterdam. Als loopbaancoach en HR-adviseur ben ik altijd bezig op het snijvlak van loopbaan & leven, waarbij het thema "werkgeluk" voor mij centraal staat. Voor De Wereldwijven schrijf ik niet alleen over vrouwen die keuzes maken die inspireren en voor verandering zorgen, maar ook over zaken als culturele verschillen & emancipatie. Als het maar zorgt voor een nieuwe blik, inspiratie, verdieping of verrassing.