Bedrijf van een wereldwijf. Granny’s Finest van Carolien laat ouderen samen breien om eenzaamheid te voorkomen

Ingeborg van t Pad Bosch

Carolien Kernkamp heeft in haar leven tot nu toe veel verschillende dingen gedaan waaronder de advocatuur, crisis management en strategisch advieswerk, maar sinds 15 jaar houdt zij zich voornamelijk bezig met maatschappelijke initiatieven en ondernemingen in Europa en Afrika die de wereld een beetje mooier maken. Zoals Granny’s Finest. 

Ongeveer de helft van alle Nederlanders geeft aan zich eenzaam te voelen. Bij ouderen boven de 75 komt eenzaamheid nog veel vaker voor. Granny’s Finest bevordert de sociale cohesie door zinvolle activiteiten in groepsverband te organiseren, zoals breiclubs. In deze clubs wordt gezamenlijk gebreid aan een premium collectie mutsen, sjaals, kussens etc. van natuurlijke en duurzame materialen. Alle producten zijn met de hand gemaakt door ouderen in Nederland. Door met plezier samen te werken en kennis te delen ontstaan nieuwe vriendschappen en wordt eenzaamheid voorkomen. Door de verkoop van deze producten is het bedrijf in staat om de activiteiten te continueren.

Granny’s Finest ging in 2018 door zwaar weer maar Carolien pakte het initiatief over.

“Ik vond het erg jammer dat iets waar veel ouderen enthousiast over zijn verloren dreigde te gaan en ben er van overtuigd dat lokaal maakwerk de toekomst heeft.”

Carolien Kernkamp

Ik hou van dingen die ergens over gaan en werk graag met soortgenoten. Als mijn werk daaraan niet beantwoordt, verlies ik mijn belangstelling of motivatie. Het is enorm motiverend als je opmerkingen van Granny’s krijgt als: “Mijn zoon zei laatst dat ik minder vrolijk was toen ik nog niet met Granny’s Finest bezig was. En door Granny’s Finest voel ik me weer nuttig.”

Het gaat mij er niet perse om om Granny’s Finest groot te maken maar om de juiste maat te vinden. We willen in eerste instantie kostendekkend kunnen werken. Met subsidies dreigt immers altijd discontinuïteit, zoals het faillissement in 2018 ook heeft laten zien. Zodra we stabiel zijn, is onze ambitie om meer geld te investeren in onze doelstelling en community. Dat kan verschillende vormen hebben, zoals het organiseren van extra activiteiten of het ondersteunen van bepaalde initiatieven of individuen. 

Wat is de impact van Granny’s Finest?

Granny’s Finest is actief in meerdere grote en kleine steden waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Op dit moment zijn we nog niet gericht bezig met het meten van onze impact. Daar hebben we als kleine start-up nu ook niet de middelen voor. Het belangrijkste is dat veel van de oude clubs hebben aangegeven dat ze graag weer mee willen doen en dat we veel aanvragen krijgen om nieuwe clubs op te starten!

“Ik houd het graag simpel, blijkbaar voorzien we in een behoefte.”

We zijn een succes als we zelfvoorzienend en dus commercieel succesvol zijn met het prachtige handwerk van ouderen uit Nederland gemaakt van duurzame materialen uit Europa.

Naast de bestaande werkwijze met een basiscollectie en een webshop, gaan we ook steeds meer inzetten op maatwerk voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers. Door de manier waarop we werken past deze vorm van slow fashion erg goed bij ons. Binnen de clubs wordt het namelijk ook gewaardeerd dat er meer variëteit is en dat men weet voor wie men iets maakt. 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?

Een gemiddelde werkdag bestaat niet echt, want er is -mede vanwege de doorstart- eigenlijk voortdurend teveel te doen. Iedere dag moet ik dus prioriteiten stellen en me focussen op dat wat echt moet gebeuren. Op dit moment zijn veel activiteiten gericht op de verkoop, het doorontwikkelen van samples en het bevoorraden en afstemmen met clubs. Al met al maak ik lange dagen. Dat compenseer ik door zo nu en dan een dag helemaal niet te werken. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Wat is het beste advies dat je kreeg bij de doorstart van Granny’s Finest?

Denk niet te klein! Veel bedrijven hebben belang bij een merk als Granny’s Finest om zichzelf te positioneren. Hoewel dit inderdaad zo is, blijft de praktijk wel taai en worden we regelmatig geconfronteerd met inkoopvoorwaarden die niets met duurzaamheid te maken hebben. We kiezen daarom bewust met welke partijen we in zee willen gaan. 

Wie is voor jou een wereldwijf?

Ik kan echt tientallen vrouwen opnoemen die op unieke wijze iets bijzonders doen. Op een internationaal podium of heel in het klein in de privésfeer en alles ertussenin. Ralien Bekkers vind ik absoluut zo’n wereldwijf. Door hard werken, focus en enthousiasme heeft zij zich ontwikkeld tot een internationaal expert en lobbyist voor de sustainable development goals. En dat terwijl ze nog maar 25 is. Bijzonder is dat ze tot VN Jeugd Vertegenwoordiger is gekozen en zichzelf naar een topuniversiteit heeft gecrowdfund. 

Welk advies zou je andere ondernemende vrouwen willen geven? 

Houd het simpel, zoek een business coach en blijf niet te lang alleen door ploeteren! En een spreuk die ik regelmatig hanteer is ‘ieder mens zijn eigen logica’. Pas als je de logica, hoe vreemd die op het eerste gezicht ook lijkt, van de ander begrijpt, kun je met elkaar stappen maken!

Speciaal voor De Wereldwijven biedt Granny’s Finest een korting van van 25% bij aankoop van een sjaal of een muts. Vergeet niet de code WereldWijven in te vullen!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!