Bedrijf van een wereldwijf. Martha van Notadaydream over samenwerken en delen. From one mother to another

Mabuhay! Welkom in Tondo, Manila, (Filipijnen) de voormalige vuilnisbelt Smokey Mountain. Gezinnen wonen hier in vervallen huizen, onder bruggen en in hutten die over het water gebouwd zijn. Er is vrijwel geen riolering of veilig drinkwater. Het overgrote deel van de 70.000 mensen dat hier woont is afhankelijk van het sorteren van vuilnis voor hun levensonderhoud.

Kinderen stoppen met school om mee te werken of hebben helemaal geen mogelijkheid om naar school te gaan. Vaak zijn ze ondervoed en worden ze mishandeld. De gezinnen zijn groot – acht kinderen is heel normaal. Geboortebeperking is hier nog controversieel vanwege het geloof.

Ik moest iets doen…

Ik ben Martha. Ik ben Nederlandse. Toen ik in 2016 aankwam in Manila deed ik mee aan een rondleiding door de sloppenwijken met Smokey Tours, een organisatie die mensen uit de arme wijken traint om gids te worden om zo in hun eigen inkomen te kunnen voorzien. Tijdens de tour zag ik kinderen, even oud als mijn eigen kinderen, naakt tussen zwerfhonden door vuilnis scharrelen op zoek naar eten. Ik moest iets doen.

Ik kwam in contact met een bruisende gemeenschap van sociale ondernemingen en NGO’s. Hun primaire doel is medische zorg en educatie voor kinderen, maar het is lastig kinderen op school te houden omdat hun gezin hen nodig heeft om geld te verdienen. Daarom hebben de stichtingen livelihood programs, levensonderhoud-programma’s. Meestal worden de moeders daarin opgeleid tot naaisters, zodat ze een inkomen kunnen verdienen en hun kinderen naar school kunnen sturen. De organisaties hebben echter weinig commerciële kennis of toegang tot een markt, waardoor de programma’s het niet redden op de langere termijn.

Not a daydream!

Vanuit mijn achtergrond in marketing en productontwikkeling ontstond het idee voor Notadaydream. Ik ontmoette veel Filipina onderneemsters. Hun optimisme, energie en creativiteit inspireerden me tot het opzetten van een eigen onderneming om een afzetmarkt te creëren voor deze producten.

Inmiddels bestaat Notadaydream nu zo’n anderhalf jaar. Met behulp van externe partners trainen we moeders tot tassenmaaksters. We ondersteunen met productontwikkeling in alle fases van het proces, en we verkopen hun producten. We werken nauw samen met de bestaande organisaties. Het uiteindelijke doel is om deze programma’s zelfredzaam te maken, met het Notadaydream merk en de kanalen voor de afzet van hun producten als enige ondersteuning.

Zeilen als tassen

We gebruiken prachtige, handgeweven stoffen uit Ilocos, een noordelijke provincie in de Filipijnen. Deze stoffen zijn gemaakt met behulp van eeuwenoude, traditionele patronen. Veel van deze patronen hebben een bijzondere symboliek. Inabel textiel werd oorspronkelijk gebruikt als zeilen van de Spaanse galjoenen in de kolonisten-tijd. Gecombineerd met waterafstotende stof aan de binnenkant zijn de tassen duurzaam en praktisch. Niet alleen creëren we zo weer banen in de provincie, waar het ook voor veel vrouwen lastig is een bron van inkomsten te vinden, maar we helpen ook het lokale culturele erfgoed in stand te houden.

Moeder en bekwame tassenmaakster

We zijn een jonge organisatie, maar het gaat best goed. Het team moeders groeit langzaam maar gestaag. De moeders waar we mee begonnen zijn, zijn inmiddels zeer bekwame tassenmaaksters. Ze denken mee, brengen hun eigen mening in en zijn echt onderdeel van het team. Recentelijk zijn we ook met oorbellen gestart. Dit moet wat toegankelijker zijn voor nieuwe moeders dan tassen, aangezien daarvoor veel training vereist is. We verkopen inmiddels in luxueuze hotel boutiques en hippe modewinkels.

‘Ik kan nog huilen bij de herinnering aan de emotie van de verschillende vaders die allemaal zo graag die ene pop die tussen de spullen lag, voor hun dochter wilden.’

Verder zijn we steeds meer betrokken in het gebied. Toen er recentelijk brand was uitgebroken en meer dan honderd gezinnen hun huis en alle bezittingen verloren hadden, hielpen we mee met inzamelen en verdelen van spullen. Het contrast tussen de expat markt waar iedereen zo gul gedoneerd had en de oude school waar de gezinnen tijdelijk onderdak hadden kon niet groter zijn. Ik kan nog huilen bij de herinnering aan de emotie van de verschillende vaders die allemaal zo graag die ene pop die tussen de spullen lag, voor hun dochter wilden.

From one mother to another

Het is een mooi project, maar ook een pittig traject. Mocht je zelf vergelijkbaar werk hebben dan hoor ik graag van je. Learnings zijn zo welkom! En anders hoop ik dat je ons verhaal kunt delen zodat we meer verkopen en meer moeders kunnen helpen! Wij geloven dat we elkaar kunnen helpen in het najagen van onze dromen. 

From one mother to another!

Volg Martha en haar bedrijf op Instagram of Facebook!

Mabuhay! Ik ben Martha en woon sinds 2013 met mijn gezin in Manila, de Filipijnen. Notadaydream is de sociale onderneming die ik gestart ben, waarin we moeders uit de sloppenwijken opleiden en werk geven zodat ze een inkomen hebben en hun kinderen naar school kunnen sturen. We helpen hen met productontwikkeling en de verkoop van hun tassen van prachtige, lokale, handgewoven stoffen. Voor de wereldwijven schrijf ik over mijn ervaringen. Meer informatie over ons kun je vinden op Notadaydream.com.