Bedrijf van een wereldwijf – Van tien potjes aan de keukentafel naar duizenden bij de Albert Heijn

Dewi van de Waeter is de bedenkster en oprichtster van lekkerineenpotje, een plantaardig deodorant-merk. Ze woont en werkt in Utrecht samen met haar vriend en twee katten: Pannekoek en Tofu.

Haar levensmotto: “Het leven is niet heel serieus, maar je moet wel lief doen tegen iedereen.”

Toen Dewi meer dan vijf jaar geleden de veganchallenge deed, stond ze voor het cosmetica-schap in de supermarkt. Meer bewust dan ooit over wat er allemaal in voedsel zit, las ze ook de etiketten van de potjes en flesjes op dit schap.

Was dat het moment dat je dacht: dit kan anders?

“De ingrediënten bleken voor een leek als ik onbegrijpbaar in de INCI taal (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients red.), terwijl ik wist dat cosmetica niet altijd vegan is. Eigenlijk bijna nooit. Ik vond het frustrerend dat je op een zak chips gewoon kunt checken wat er in zit, maar voor verzorgingsproducten Google nodig hebt.”

“Ik heb toen honderd jampotjes gekocht en ben zelf aan de slag gegaan: bodybutters van kokosolie en scrubs van koffie. De naam lekkerineenpotje heeft mijn beste vriendin bedacht.”

Zowel gezondheid als duurzaamheid zijn belangrijk in jouw bedrijfsfilosofie. Kun je uitleggen waarom dat de woorden van de toekomst voor jou zijn? 

“Ik denk dat je anno 2019 geen bedrijf kan runnen zonder duurzaamheid mee te nemen in je beslissingen. Het wordt door veel consumenten gewoon van je verwacht en als bedrijf kun je meestal meer impact maken dan één persoon kan doen. Maak die impact dan ook!

Ik heb wel een mening over ingrediënten in cosmetica, maar ik vind het vooral belangrijk dat iedereen voor zichzelf onderzoek kan doen en mag beslissen. Maar dan moet je wel je mening ergens op kunnen baseren, vandaar dat we de ingrediënten in jip en janneke taal hebben vertaald op de verpakking.

Deodorant is een product wat de meesten van ons gebruiken. Daar zitten al sinds jaar en dag bepaalde stoffen in die geur en zweet zo min mogelijk een kans geven. Wat zit er in jouw deo en waarom werkt ie zo goed?

Wij gebruiken in plaats van aluminium om het zweet tegen te gaan, baking soda (ook wel zuiveringszout) om de bacterie aan te pakken die geurtjes veroorzaakt. Ik denk namelijk dat zweten gezond is, maar stinken is dus niet nodig. We pakken met baking soda echt de bron van nare luchtjes aan. En baking soda is vriendelijk, je kunt hier ook koekjes mee bakken.

Wanneer besloot je dat het ‘weleens’ groter dan die keukentafel kon zijn en hoe ben je gaan opschalen?

Een vriend van mij tagde me op social media in de product pitch van de Albert Heijn. Heel eerlijk, ik dacht geen kans te maken maar uiteindelijk won ik de tweede plek. Dit betekende dat ik het schap op mocht. Als dit niet op mijn pad was gekomen weet ik niet of ik ooit zo groot had gedacht. Het heeft mijn hele strategie omgegooid, en dat was enorm spannend maar ook zó leuk. Dit was ook het moment dat ik een samenwerking aangegaan ben met nu mijn compagnon. 

Je had eerder een productlijn met scrubs en voetenbadjes. Waarom heb je die losgelaten en focus je je nu op de deo? 

Dit was een strategische keuze, echt kill your darlings. Ik maakte alles zelf en opschalen betekent dat het naar de fabriek gaat in mijn geval. Hier komen opstartkosten bij kijken, ik kon dit niet voor mijn hele lijn opbrengen.

Daarnaast was ook niet elk product geschikt voor de supermarkt: een voetenbadje past hier toch iets minder goed. De deodorant was sowieso mijn best lopende product, vandaar dat ik hier focus op heb gelegd.

Wat was je pitch bij de Albert Heijn en hoe verklaar jij dat succes? Wat zijn de reacties van jouw omgeving op jouw onderneming?

Ik heb mijn pitch voorbereid met Suzan en Anne-Jean van Core Connections, zij hebben samen met mij de pitch in een soort Ted-Talk veranderd. Ik denk dat het succes hem zit in dat Albert Heijn nog niet zoiets had, maar ook in dat de deodorant gewoon heel goed werkt. Iemand koopt iets één keer voor het verhaal, maar alleen nog een keer als hij ook goed werkt.

Geen plastic, geen chemische troep maar puur plantaardig en geen dierproeven. Dat is duidelijk maar hoe meet je jouw impact? 

Goede vraag, ik meet het zelf in oksels. Ik heb nu 100,000 oksels bereikt omdat (bijna) iedereen er twee heeft. Dat zijn toch een hoop niet-gekochte plastic deo’s of spuitbussen.

Welke feedback krijg je inmiddels van jouw klanten?

Mensen zijn verbaasd dat het zo goed werkt, het is tenslotte een créme. Beetje vreemd maar wel lekker! Sporadisch krijg ik ook wel een negatieve reactie, er zijn mensen die deodorant an sich al niet duurzaam vinden. Daar zit natuurlijk wel wat in, maar weinig mensen komen er mee weg helemaal niets te gebruiken.

Hoe ziet de toekomst van ‘lekker in een potje’ eruit?

Wij hopen dat 2020 het jaar wordt dat we internationaal stappen gaan zetten. Uiteindelijk hoop ik ook het product assortiment te verbreden.

Wat droom jij dagelijks van?

Nog een paar dieren adopteren die anders een naar leven hebben, maar dan moet ik er wel een geschikte plek voor creëren!

Heb je nog tips voor vrouwelijke onderneemsters die dromen van wat jij nu al hebt neergezet? 

Gewoon doen en ja zeggen tegen dingen die je tof lijken maar (nog) niet kan. Je leert wel want je moet wel. Creëer stokken achter de deur en verzamel leuke ondernemers om je heen die verder zijn dan jij.

En tot slot, wie vind jij een wereldwijf?

Ik moet meteen aan de dame achter Yoni denken, Mariah Mansvelt-Beck, al ken ik die niet persoonlijk. IJzersterk merk en verhaal!

Als je de code WWIJF invult bij een bestelling op lekkerineenpotje krijg je 2,50 euro korting!

OVER NOG MEER BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN LEZEN? KIJK HIER

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!