In Vietnam hebben vrouwen de broek aan….en het rokje

Marieke Stoffels Vietnam

Al van jongs af aan ben ik gewend om meer met mannen te werken dan met vrouwen. Ik hou van wiskunde, studeerde econometrie, werkte als strategie consultant en financieel directeur veelal in technisch/digitale bedrijven. Altijd was een ruime meerderheid man, in elk geval op het hogere niveau. Maar sinds ik ruim een half jaar geleden verhuisde naar Ho Chi Minh in Vietnam is dat helemaal anders. Hier zijn de vrouwen in het werkende leven in de ruime meerderheid! 

En de vrouwen hier zijn niet alleen succesvol in het werkende leven. Mijn ervaring is dat ze ook veelal het huishouden bestieren, voor de kinderen zorgen en de financiën beheren. Ze doen alles en vechten voor een goede toekomst voor hun kinderen!

Een man kost hier meer dan hij oplevert

En meerdere keren vertelde een Vietnamese vrouw me dat hun man haar (vrij vertaald) meer werk kost dan oplevert. Mannen zien het niet als hun rol om thuis een actieve bijdrage te leveren en zijn vaak veel buitenshuis. En de vrouwen houden alle ballen hoog. Een man legde me het als volgt uit: “Van mij mag ze werken, maar ze moet zelf regelen hoe ze het dan thuis allemaal ook goed op orde wil hebben”. 

Powervrouwen met een missie

De eerste keer dat me de rol van de vrouw in Vietnam opviel was op een congres voor vrouwen in het bedrijfsleven. Er waren meer dan vijfhonderd vrouwen, allen super verzorgd met gelakte nagels, hoge hakken en strakke outfits van dure merken. Met behulp van een vertaal-oortje kon ik het congres meemaken. De sprekers op het congres waren stuk voor stuk powervrouwen. Bijna zonder uitzondering ongetrouwd, gescheiden of getrouwd met een buitenlandse man.

Er werd trots verteld over de offers die hun carrière gevraagd had. Lange tijd kinderen niet zien vanwege werk ver weg of een huwelijk wat de carrière niet overleefd had. De balans tussen werk en privé is (nog) geen onderwerp van gesprek. Ondanks een verschil van inzicht op sommige vlakken was het een inspirerende dag. Zoveel energie en kracht. Er werd veel gepraat, genetwerkt en gelachen. Powervrouwen met een missie om iets van het leven te maken! 

Een pittig gesprek en een vintage chanel tas

Een andere keer had ik als strategisch adviseur een afspraak bij een bank, normaalgesproken typisch een mannenomgeving. In de meeting waren negen vrouwen en een man, die de beamer bediende. Wow! Het is overigens niet zo dat het daarmee ook een meer vrouwelijk (vriendelijk of meer luisterend, al realiseer ik me dat ik hier chargeer, sorry:-) gesprek werd. De vrouwen in deze meeting waren duidelijk, fel en wisten wat ze wilden. Het werd een stevig gesprek. Waarbij de laatste vijf minuten wel werd uitgewisseld wat de beste adresjes zijn voor een vintage Chanel tas. 

Werken als hulp en je eigen gezin runnen

Maar ook op een minder hoog niveau valt me de rol van de vrouw op. In mijn omgeving hebben veel vrouwen een hulp in huis. Een hulp die vaak vijftig uur per week werkt en het huishouden van het gezin runt. En dat naast haar eigen huishouden. In Vietnam wonen de meeste mensen bij hun (schoon)ouders, die daarmee vanzelfsprekend een rol spelen in de opvoeding en opvang. Dat maakt het natuurlijk makkelijker om lange dagen te werken. En toch vind ik ze dapper. Als ze thuiskomen moet er vaak nog gekookt, gewassen en gepoetst worden. En dat na een lange werkdag. Ook in de minder hoogopgeleide laag van de bevolking lijkt de verantwoordelijkheid van de vrouw groot te zijn. 

Wat kan ik leren van Vietnamese vrouwen?

Ik realiseer met dat ik maar een aantal observaties heb en kan niet met zekerheid zeggen dat die observaties representatief zijn voor Vietnam. Maar het heeft me wel aan het denken gezet. Wat kan ik, of wat kunnen wij als Nederlandse vrouwen, leren van de Vietnamese vrouw? Allereerst mogen we denk ik best blij zijn met onze over het algemeen geëmancipeerde mannen. Wij vinden het niet meer dan normaal dat onze mannen ook de kinderen ophalen, de afwasmachine inruimen of de administratie doen. We hoeven daar niet meer voor te vechten en dat is fijn! 

Ten tweede realiseer ik me dat wat ik een goede balans vindt tussen werk en privé voor een deel bepaald wordt door mijn omgeving. Mijn omgeving bepaalt het perspectief. En mede daarom vind ik dat ik om 18u thuis moet zijn, de kinderen minimaal een keer per week van school moet halen en ze altijd zelf in bed stop.

Vietnamezen hebben een veel recenter verleden van oorlog en armoede. En ze zijn blij als ze hun kinderen naar een goede school kunnen sturen en ze daarmee een goede toekomst kunnen bieden. Ik heb nog niet eerder de wens gehoord van een Vietnamese vrouw om meer tijd met haar kinderen door te brengen. Er is hier wat mij betreft geen goed of fout, maar het is interessant om je te realiseren dat je mening (ook) bepaald wordt door je omgeving. Ook Vietnamese vrouwen willen het beste voor hun kind.

Voor jezelf zorgen, maakt je sterker

Tot slot valt het me op dat de werkende Vietnamese vrouw ondanks al het harde werk en de zware verantwoordelijkheden goed voor zichzelf zorgt. Ze besteden tijd en geld aan hun uiterlijk. Hun nagels zijn gelakt, ze zijn slank en sporten vaak, en besteden duidelijk geld aan mooie kleding en accessoires. Ik denk dat goed voor jezelf zorgen er mede voor zorgt dat je veel aan kunt.

Voor ik naar Vietnam kwam dacht ik dat Vietnam vooral een opkomend land was en daarmee op veel vlakken kan leren van Europa/Nederland. En dat blijkt veel genuanceerder te liggen. Als je het hebt over de kracht, macht en gelijkheid van de vrouw dan kan Europa zeker nog iets leren van Vietnam. Want echt: “Vrouwen hebben hier de broek aan” … en het rokje! 

Marieke Van Wel-Stoffels - Vietnam
Xin chào! Ik ben Marieke en woon met man en vijf kinderen in Ho Chi Minh City, Vietnam. Opgeleid als econometrist, lang gewerkt als strategisch adviseur en leider van een scale-up company, en nu ondernemer. Oprichter van Kiki&Co, een fotolijst voor (groot)ouders waar je vanaf je telefoon foto's naar toe kunt sturen. En mede-oprichter van STRWBRRY waarmee we rietjes van gedroogd gras en bamboe exporteren naar Europa. Ik doe af en toe nog strategie werk voor McKinsey & Company en ben volstrekt onervaren met bloggen:-) We reizen veel & vinden het heerlijk om nu ook een aantal jaar ver weg van Nederland te wonen en nog meer van de wereld te zien!