Thema maand januari 2020: Energy flows where intention goes

Ingeborg van t Pad Bosch

Je hebt er vast al over nagedacht tijdens een mooie wandeling toen de bladeren vielen of met de feestdagen op een rustig reflectief moment: was 2019 ‘lief’ of ‘bruut’ voor mij? Wat heb ik dit jaar bereikt, geleerd, overwonnen? Januari heeft zich aangediend als een ‘tabula rasa’, een blanco blad. Tijd voor nieuwe kansen en goede voornemens? Of zeg je, wat een onzin allemaal? Mijn lijf is zoals het is, dat roken of wijntje verleer ik nooit, 2020-voornemens ammehoela, ik ga voor ‘carpe diem’!

De jaarwisseling blijft een kans om te reflecteren op persoonlijke groei en om voornemens en intenties te bedenken voor het komende jaar. Het is immers een nieuwe, frisse start! Het kan nét die stok achter de deur zijn, of nee, dat zetje in de rug om naar die sportschool te gaan en daar, jawel, jaarabonnement af te sluiten. Want in januari ‘ben je er hélemaal van overtuigd dat je het ‘t hele jaar gaat volhouden’.

Of weet je wel beter? Zeg je ‘allemaal leuk en aardig die voornemens en intenties maar stel dat ze wéér niet realistisch blijken’..Weet je nu al dat je ze niet gaat halen want dat is nog nooit gelukt dus…why bother?

Misschien is je goede voornemen wel om lief te zijn voor jezelf en voor acceptatie te gaan zoals je bent? Dat je gaat voor verdieping, Quality time, mooie ervaringen verzamelen?

Een nieuw decennium

Wat dit jaar wel bijzonder maakt, is dat het een tiental in zich heeft. Op 1 januari 2020 start een nieuw decennium. De meeste decennia laten zich makkelijk benoemen: de fifties, sixties, seventies, eighties, nineties. Voor het voorbije decennium, de jaren ’10, die afliepen op 31 december 2019, spreekt men over de 2010’s of de ‘tens’….En ook voor de bijbehorende generaties hebben we namen en bijbehorende kenmerken. 1930-1940 de Stille Generatie, 1940-1955 de Babyboomers, 1955-1970 Generatie X, 1970-1985 de Praktische of Patatgeneratie, 1980-1994 Generatie Y oftewel de Millennials 1990-2000, Generatie Z, 2000-2011 Generatie Alpha…Hoe gaat de volgende generatie heten en wat zal hen kenmerken?

Van welke generatie jij ook bent, het is altijd interessant om na te gaan wat je ook alweer deed 10 jaar geleden, en 20 jaar geleden? Wat is er terechtgekomen van je dromen? Wat waren jouw kantelpunten? Hoe vierde jij de jaarwisseling in 2000? Soms is het goed om even terug te kijken om weer verder te kunnen. Uit het verleden halen we immers vaak de meest wijze lessen voor de toekomst.

Nieuwjaarsrituelen in de wereld

In Nederland duiken ieder jaar honderden mensen in de Noordzee om dat ‘frisse’ ook lichamelijk te voelen en steken we traditioneel veel vuurwerk af. Maar zo’n ritueel hebben we niet alleen in Nederland. In Spanje is ‘Las Uvas de La Suerte’ dé traditie: om middernacht eet je een druif per klokslag, twaalf klokslagen lang. Lukt dat je, dan heb je het hele komende jaar geluk! In Denemarken gooien ze op 31 december het servies kapot. Hoe meer scherven je de volgende dag op de deurmat vindt, hoe meer geluk je zult hebben in het nieuwe jaar. In Rusland zuipen ze hun eigen nieuwjaarswens op. Het wens-papiertje wordt verbrand, de as in een glas champagne gegooid en hoppa achterover geslagen. En in de Verenigde Staten geloven ze voor een keer dat het eten van groene groenten zoals boerenkool voor financieel geluk zorgt omdat de kleur staat voor de dollar… In China vieren ze pas half januari Chinees nieuwjaar. Tijdens dat feest eten de Chinezen dumplings met daarin muntjes. Vind je de munt? Dan heb je het komende jaar het meeste geluk van iedereen.

Voornemens van de redactie

Onze redactieleden hebben ieder jaar ook zo hun voornemens. Wat waren die vorig jaar en wat is er van terecht gekomen?

Floor uit Colombia nam zich vorig jaar voor om in 2019 tien nieuwe dingen op te pakken. Inspirerende cursussen, sporten en bezigheden die ze nog nooit in haar leven gedaan had. ‘Ik geloof dat je uit je comfortzone moet komen om mooie nieuwe dingen te ontdekken – over jezelf of over de wereld. Dat lukte aardig, zo deed ik verschillende keramiekcursussen en las ik voor het eerst een heel boek in het Spaans – zonder woordenboek en rende ik voor het eerst 30 minuten zonder tussendoor te wandelen. Voor komend jaar heb ik weer een lijst van dingen die ik voor het eerst wil proberen, of beter in wil worden. Of het weer lukt om vrijwel elke maand iets nieuws te doen? Geen idee, dat maakt ook niet zo veel uit. Elke keer iets nieuws doen is geen doel op zich, maar een middel om mijn leven te verrijken.´

Eva had een bewogen 2019. Zij remigreerde met haar gezin terug naar Nederland. ‘Het hele jaar heeft in het teken gestaan van voorbereiden op de verkoop, inpakken, de overtocht, uitpakken, settelen en nu….aarden’. Er was weinig tijd voor goede voornemens, behalve het hele ‘zwikkie’ van het gezinsleven op de rit te krijgen. Voor het jaar 2020 voel ik nu al de ‘ruimte’. Ruimte voor verdieping. Verdieping in ‘leuke dingen’ doen. Eens onderdompelen in musea, een mooie reis boeken voor vijf dagen naar Rome of Marokko. En ook verdiepen in ‘elkaar’. Het was zo hectisch afgelopen jaar dat ik al blij was, dat het leven enigszins functioneerde. Ik kijk ernaar uit om eens met mijn dochter of zoon één op één in elkaar te duiken. Of beter gezegd, ik in hun. Kijken wat zij leuk vinden en dan samen dat gaan beleven. En voor mijzelf? Eigenlijk heb ik zoiets als f**k die opgelegde eisen die een mens zichzelf oplegt zodra het 1 januari is. Daarom ben ik recalcitrant, naïef en onhandig al aan de lijn gegaan toen het eind november was. Vlak voor de feestmaand. Watertandend liet ik al Sint lekkernijen staan, passeerde mijn eigen verjaardagstaart langs mijn neus, en moet ik kerst zonder koolhydraten doorstaan! Hele goede timing dus. Zodoende hoop ik stiekem wel in 2020 vijf kilo lichter op de benen te zijn. Dat dan weer wel. En meer sporten, en meer uitdagende opdrachten zoeken, en meer vrienden opzoeken, en….;-)

Ingeborg maakt iedere vijf jaar met haar man een lijst met dromen. Dit jaar is het daar weer tijd voor. Het is bovendien haar laatste jaar in haar 40-ties. ‘En ook dat is een moment om weer eens in de spiegel te kijken. Want wat gaat de volgende 10 jaar mij brengen? Energy flows where intention goes. Ik denk echt dat het waar is. Als jezelf een aantal lange termijn doelen stelt, is de kans groter dat je ze ook waarmaakt. Zo schreef ik in 2010 een brief aan mijzelf als opdracht in een coachtraject waar ik tien jaar later wilde zijn. Daarin staat letterlijk dat ik schrijfster wilde worden en in het buitenland wilde wonen. Beide dromen kwamen uit.’

Mies ziet 2020 als hét jaar van dankbaarheid en nieuwe kansen! ‘Dat kan ook niet anders, alles wijst erop dat aankomend jaar verandering zal brengen en dat maakt me blij. Niet omdat ik nu ongelukkig ben, verre van, maar omdat ik merk dat ik eindelijk met open armen die nieuwe uitdagingen tegemoet ga. Ongelooflijk hoe je altijd iets moois kunt vinden als je goed oplet, want zelfs in de zwaarste en moeilijkste momenten was er hoop in de vorm van dankbaarheid voor hetgeen mijn pad bemoeilijkte. Het leerde mij anders kijken en reageren waardoor nieuwe wegen spontaan voor mijn neus geplaveid werden. Dit nieuwe jaar brengt ongetwijfeld weer mooie kansen.’

Marjolein zegde in 2019 haar baan op, zonder uitzicht op iets nieuws en is na lange tijd weer gaan sporten. ‘Ik leerde al een tijdje niets meer bij op mijn werk en wilde mezelf een schop onder mijn kont geven door te vertrekken. Op die manier werd ik gedwongen iets anders te zoeken. Ik dacht dat ik meer van die vrije maanden zou genieten maar dat viel me tegen. Ik voelde toch de druk om geld te moeten verdienen en miste ook wel de structuur in mijn leven van daarvoor. En net toen ik mijn draai had gevonden, ben gaan bootcampen en een prettig dagritme had, vond ik een nieuwe baan.
Ik bedenk meestal tijdens de zomer wat ik anders, meer of minder wil in mijn leven, dan heb ik een wat leger hoofd. De decembermaand is toch vaak een hectische periode. Ik ben in 2019 weer meer boeken gaan lezen en vond dat heerlijk, ik wil blijven sporten en nog beter naar mezelf luisteren; wat vind ik belangrijk, wat kan ik van anderen leren, hoe kom ik nog meer tot de kern van mezelf?’

Inspiratie nodig?

Mocht je nog inspiratie zoeken voor op je lijstje van 2020? Dit zijn de laatste jaren de meest populaire goede voornemens: Stoppen met roken, afvallen, meer sporten en bewegen, minder alcohol drinken, minder (vlees)eten, minder druk maken om dingen, yogalessen volgen of te mediteren, geld sparen, meer op de hoogte zijn van de actualiteiten in de wereld, vaker op reis gaan en meer van de wereld zien, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, meer tijd aan jezelf besteden, vrijwilligerswerk doen, duurzamer leven, nieuw baan, vaker schoonmaken (?).

Maar wees vooral lief voor jezelf! We zijn immers allemaal wereldwijven!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!