Kraamgeluk en kilometers, hoe overbrug jij die afstand?

door gepubliceerd op 22 januari 2020Tags: , , ,

Soms zit er tienduizend kilometer tussen het prille geboortegeluk van een familielid en jezelf. Een neefje of nichtje, maar o zo ver weg. Of een goede vriendin zit volop in haar kraamtijd, maar ze woont verdorie wel een tijdzone verderop! Emigratie, dit zijn wel de minkanten. Hoe overbrug jij de afstand tijdens het hoogtepunt van een nieuw leven?

Er is tegenwoordig heel wat op de markt om online attent te kunnen zijn. Waardoor je het fysieke gemis van niet ter plaatse kunnen zijn een beetje compenseert. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baby badcape met een naam erop geborduurd? Een schattig rompertje bedrukken met daarop de afbeelding van het geboortekaartje misschien? Dat kan zelfs ook gedrukt op een geboortestoeltje. Kant en klare kraampakketten, ook zo makkelijk. Hoe doen onze Wereldwijven dat, omgaan met kraamgeluk en de kilometers afstand?

Hoe doen de Wereldwijven dit?

Jennifer (digital Nomad): ‘Ik los dat voornamelijk append op met foto’s van de zwangerschap en daarna facetimen. Vaak stuur ik ook een cadeautje vanuit het land zelf, waar ik doorheen reis, of bestel ik online in Nederland en laat ik bezorgen. Bij Bol.com kun je het pakketje ook laten inpakken en schrijven ze er een briefje bij, ideaal.

Wendy (Dominicaanse Republiek): ‘Wij zijn toen de weeën begonnen (via schoonmoeder gealarmeerd) naar Nederland gegaan als verrassing. Onbetaalbaar.

Ceciel (Peru): ‘Mijn man was toevallig drie weken in Londen voor een summerprogram. Hij is toen drie weekenden achter elkaar in Nederland geweest om de tweeling van zijn zus te zien. Maar de jongens en ik zaten destijds in Tel Aviv en hebben het met Skype moeten doen. Is ook leuk. En online een cadeautje bestellen is zo gedaan. Dit jaar hebben maar liefst drie vriendinnen hier in Lima een baby gekregen en dan merk ik wel dat dat allereerste prille begin toch wel heel bijzonder is in levenden lijve mee te maken. Dan realiseer ik me dat we wel echt iets gemist hebben met de geboorte en eerste levensjaren van de dochter en de tweeling van mijn schoonzus.

Mariel (USA): Whatsapp, Skype, Facebook, cadeautjes sturen en als het even kan op bezoek.

Lies (VS): Mijn broer werd maandag vader…in Tokyo. Ik bedacht dat ik iedere maand startend op zijn geboortedag op de 10e van nu af aan een korte videoboodschap maak en stuur. De eerste heeft hij al geluisterd…Op deze manier gaat hij me vast herkennen hoop ik, ook al zien we elkaar maar zelden.

Foto: Lies Timmering

Er is een online service in Nederland die iedereen – ver of dichtbij – attent laat zijn tijdens geboortes, met de heldere naam Kraam-cadeau! Snuffel maar eens hoe origineel je kunt zijn zodra het prille geluk is geboren.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.