In Gambia blijf ik vooral heel dicht bij mijn eigen gevoel

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 23 januari 2020Tags: , , , ,

Erica gaf in Nederland alles op. Ze startte in een onontwikkeld gebied in Gambia een centrum voor gezondheidszorg om daar heel lokaal betere voorzieningen te brengen. Samen met haar Gambiaanse man zorgt ze daarnaast in haar dorp voor water en dat de kinderen van het dorp naar school kunnen. Lees hier haar verhaal.

In 1996 kwam ik voor het eerst in Gambia voor een korte vakantie. Direct werd ik gegrepen door de mensen, de natuur en cultuur. Maar ik werd ook geconfronteerd met mezelf. Het leven is zo anders, mensen zijn heel puur in hun gevoel en benoemen wat ze zien. Dat maakt dat je gaat nadenken over je eigen gedrag. Een jaar later ben ik voor drie maanden terug gegaan om de cultuur beter te leren kennen en heb het land en de mensen nog meer in mijn hart gesloten.

Mijn vertrek naar Gambia

Naast mijn werk als spoedeisende hulp verpleegkundige bracht ik vele vakanties door in Gambia, regelmatig werkte ik in het ziekenhuis, bij een brandwondencentrum en stuurde ik spullen op naar Gambia. Ik merkte dat ik echt hulp kon bieden. Na een aantal life-changing events, besloot ik om de stap te zetten om voor een langere periode naar Gambia te vertrekken om deel te nemen aan het leven daar en te kijken wat de mogelijkheden waren.

Take Care Foundation Gambia

Ik werd verliefd en samen met mijn nieuwe partner ontstond de droom om een behandelpost met apotheek op te zetten. We wilden heel lokaal echt iets betekenen voor de mensen in een onderontwikkeld gebied waar geen toegang is tot gezondheidszorg. Dat betekende dat ik voor goed Nederland zou verlaten en in Gambia zou gaan wonen. Het was niet makkelijk om mijn veilige en zekere leven in Nederland achter te laten, mijn baan op te zeggen en in te gaan tegen de heersende stigma’s uit mijn omgeving. Maar de behoefte om zelf een gelukkiger leven op te bouwen en anderen te helpen, was vele malen sterker en ik waagde de sprong in het diepe.

Behandel-post en apotheek

We hebben een behandelpost en apotheek opgezet in Bafuloto en ook een stichting opgericht, Take Care Foundation Gambia, waardoor we meerdere projecten hebben kunnen opstarten om mensen lokaal te helpen. Dankzij een aantal sponsoren kunnen kinderen, die geen enkele kans hebben, nu naar school en hebben de inwoners van het dorp toegang tot medische zorg. We hebben bijvoorbeeld teststrips waarmee we kunnen testen of mensen malaria hebben en kunnen ook direct de behandeling starten.

Wonden kunnen we behandelen met de vele verbandmiddelen die we vanuit Nederland opgestuurd krijgen. Wonden gaan hier vaak ontsteken door een onhygiënische omgeving of omdat mensen soms geen schoenen dragen. Ook verzorgen ze de wonden vaak op een alternatieve manier die ze vanuit huis hebben meegekregen omdat er geen medische hulp beschikbaar is. Mensen komen met behoorlijke infecties naar de behandelpost en we kunnen ze dan heel goed helpen met antibiotica en verbandmiddelen. De wond blijft schoon en de infectie verdwijnt.

Vooral vrouwen hebben het hier zwaar

Met name vrouwen hebben het zwaar in Gambia. Ze zorgen voor de kinderen en werken vaak tot zeer hoge leeftijd in de zandmijnen net buiten het dorp. De hele dag staan ze daar stenen te hakken tot zand en verdienen daar heel weinig mee. Die oudere vrouwen komen vaak naar het behandelcentrum omdat hun hele lichaam pijn doet. Soms hebben vrouwen een groentetuin, verbouwen ze pinda’s of verkopen ontbijt of lunch om inkomsten te genereren.

Take Care Foundation Gambia

De echtgenoten wonen vaak niet bij het gezin maar verblijven elders om geld te kunnen verdienen. Mannen kunnen hier meerdere vrouwen huwen. Valt een man weg door ziekte of overlijden dan zijn de gevolgen vaak groot. We zouden deze vrouwen graag willen helpen zodat het leven voor hun iets minder zwaar is. Als deze vrouwen een waterput hebben in hun groentetuin en een degelijk hek zodat de dieren niet bij de groenten kunnen, dan zijn ze al zo geholpen.

Door middel van een groentetuin kunnen vrouwen voorzien in hun eigen onderhoud.

Kinderen als verzorgers voor later

Kinderen zijn erg belangrijk in Gambia omdat ze een oudedagsvoorziening zijn voor de ouders. Als er geen zwangerschap volgt na een huwelijk dan is dat een groot probleem. Anderzijds zijn meisjes soms wanhopig als ze ongehuwd zwanger raken. Ze komen dan naar de behandel-post voor een zwangerschapstest en vragen of ik de zwangerschap kan afbreken bij een positieve uitkomst. Ze durven niet naar huis uit angst dat hun vader hun vermoord. Ik kan ze niet helpen en benadruk dat ze geen vergif of medicijnen moeten nemen omdat ze dan ook hun eigen leven in gevaar brengen. Ze kopen soms medicijnen tegen malaria omdat dit de zwangerschap zou afbreken. Om die reden verkopen we die medicijnen alleen maar na een positieve malariatest. Een project rondom birth control zou hier heel goed zijn.

Het is soms moeilijk om mensen te kunnen vertrouwen. Een ‘blanke’ staat in de ogen van de Gambianen voor rijkdom.

En als mensen niets hebben, is het logisch dat ze op allerlei manieren aan geld willen komen. Gaat het ze om vriendschap met mij of hebben ze andere intenties? Dat maakt dat je altijd heel dicht bij je eigen gevoel moet blijven. Als iets niet goed voelt, doe ik het niet. Maar mensen zijn ook heel erg dankbaar, ze bidden en tonen hun dankbaarheid voor alles wat we hier doen. Al kan ik maar een iemand helpen dan ben ik al heel blij dat ik dat heb kunnen doen.

Take Care Foundation Gambia

De juiste keuzes?

We zijn dankbaar dat er sponsoren uit Nederland zijn die ons helpen om hier de goede dingen te kunnen doen. Zonder deze sponsoren zouden we minder kunnen. Er worden veel spullen ingezameld zoals kleding en medische hulpmiddelen en die versturen we dan naar Gambia. Uiteraard zouden we nog meer willen helpen maar we willen het ook goed aanpakken. Zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt. We controleren of kinderen wel naar school gaan en of het geld niet voor andere dingen wordt gebruikt.

Take Care Foundation Gambia

Inmiddels ben ik hier helemaal gesetteld, heb ik een huis gekocht, mijn leven hier opgebouwd en voel ik me echt thuis in Gambia. Ondanks de nodige tegenslagen, zoals een recente hersenbloeding die mijn man kreeg toen wij in Nederland op vakantie waren en een inbraak in ons huis, ben ik nog elke dag blij dat ik de stap heb gezet naar een ander leven. Als ik dan weer in de behandel-post ben en ik kan iemand helpen dan weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

Gastschrijver
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.