Bedrijf van een wereldwijf: Kitty uit Israël: ‘Ik wil mensen met dementie kwaliteit van leven en waardigheid geven’

door gepubliceerd op 31 januari 2020Tags: , , ,

Iedere week publiceren wij een deel van het verhaal van een wereldwijf met een bedrijf. Deze keer over Kitty. Oprichter en adviseur KKL Advice & Solutions, een adviesbureau voor dementiezorg, kattenfluisteraar en woont in Jeruzalem, Israël.

Wie is Kitty Keizer-Louis en hoe kom je in Jeruzalem terecht?

Ik ben als Kitty/Sissy Louis geboren in 1964 in de hoofdstad van Suriname en emigreerde naar Nederland als jongvolwassene. Mijn ouders waren nog erg jong toen ik geboren werd dus besloten mijn grootouders mij groot te brengen. Je kan zeggen dat ik als enig kind opgroeide, want mijn beide ouders begonnen kort hierna hun eigen gezinnen. Ik heb in totaal zes halfbroers en een halfzus.

In Nederland begon ik mijn werkzame leven, trouwde ik en werd moeder van een zoon. In 1995 bezocht ik samen met mijn man en zoon voor het eerst Israël. Toen ik de trap van het vliegtuig afdaalde, zei ik met de tranen in de ogen tegen mijn man, ‘ik ben thuisgekomen’. Het was zo’n sterk ge- voel, het heeft me nooit meer verlaten en werd door de jaren heen alleen maar sterker. Het was duidelijk, ik wilde in Israël werken, oud worden en sterven. Hier hoorde ik thuis. Uiteindelijk zetten we de stap om onze droom te realiseren en ons leven te beginnen in Israël pas in 2013. Ik begon aan een nieuw leven in een nieuw thuisland.

Je zegt in de eerste zin Kitty/ Sissy? Waarom die twee namen?

Mijn schoonvader noemde mij altijd de kleine Keizerin. En zodoende kwam algauw de associatie met Sissy, de jonge Keizerin van Oostenrijk om de hoek kijken toen ik voor het eerst mijn digitale afdrukken maakte op het internet.

Wat deed je voordat je naar Israël emigreerde?

In Nederland werkte ik jarenlang ten eerste als assistente van de school- arts en vervolgens als ambtelijk secretaris voor verschillende Ondernemingsraden. Ik werkte in Amsterdam bij de toenmalige GG&GD. In 1999 werden er ondernemingsraad verkiezingen gehouden en werd ik door diverse collega’s gevraagd om mij op te geven omdat zij geloofden dat ik hun belangen kon verwoordden. Ik werd toen gekozen tot vice-voorzitter. De ambulancedienst van de GG&GD had ook afgevaardigden als onderdeelcommissie in de ondernemingsraad. In deze commissie had ik zitting als ondernemingsraadslid. Ik heb veel geleerd in deze periode. Toen wij naar het oosten van het land verhuisden, kon ik mijn ervaring en expertise voor een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg inzetten als ambtelijk secretaris. Deze organisatie was vele malen kleiner dan de GG&GD maar ook hier leerde ik heel veel. En zeker ook het verschil tussen werken met een grote en kleine ondernemingsraad. Als assistente van de schoolarts heb ik in de spreekuren heel veel scholieren tussen de 5 en 11 jaar voorbij zien komen. In mijn functie als ambtelijk secretaris schreef ik mee aan vele beleidsstukken, jaarverslagen en onderzoeksverslagen en gaf ik geregeld feedback aan leden van de ondernemingsraad en de werknemers.

Bedrijf van een Wereldwijf

Tot 2009, toen maakte ik een carrière-switch en ging ik terug naar school. Ik wilde niet meer voor mensen werken maar met mensen. Hen helpen. En zo begon ik aan een tweejarige opleiding tot verzorgende interne geneeskunde en eerst verantwoordelijk verzorgende in de ouderen- zorg, met als specialisatie ouderen met dementie. Tot aan onze emigratie naar Israël werkte ik in een verpleeghuis in Arnhem en vond toen dat de gezondheidszorg in Nederland heel goed gereguleerd was. Met de opgedane kennis en ervaringen, wilde ik in mijn nieuwe thuisland werken met dementerende ouderen.

Was je werk als verzorgende in Nederland heel erg anders dan in Israël?

Ja, toch wel. Ik werk nu alweer zes jaar in een verpleeghuis in Jeruzalem. Allereerst is er de de taal. Ik moest omschakelen naar het Hebreeuws of Ivriet maar ook naar andere talen zoals Russisch, Arabisch, Oekraïens en Farsi. Ik moest belangrijke woorden en zinnen leren die nodig zijn in de dagelijkse omgang. Een ander verschil is dat patiënten je hier bij de voor- naam noemen en geen zuster zeggen. Dus het is het niet alleen Kitty maar ook Katya, Katuscha of Katinka, afhankelijk wie mij roept. In Israël is de familieparticipatie enorm in de dagelijkse zorg. Velen malen groter dan in Nederland waardoor het lijkt op een gemeenschap van verschillende families met één gemene deler: een demente of chronisch zieke ouder.

Maar je wilde meer betekenen dan verzorgende voor dementerende ouderen alleen?

Ja, ik wil mensen bewust maken wat dementie precies is en hoe met mensen met dementie om te gaan. Maar bovenal dementerenden kwaliteit van leven en waardigheid (terug) te geven. Door de jaren heb ik altijd kleine verbeteringen kunnen meegeven aan mijn collega’s. Mijn kennis en expertise in de dementiezorg werd zeker gewaardeerd maar ik wilde meer. Meer betekenen voor deze (groeiende) groep mensen en zo ontsproot het idee om een kennis en expertise bureau op te zetten: KKL Advice & Solutions. Na veel vooronderzoek, workshops en trainingen gevolgd te hebben hoe een bedrijf op te zetten en eindeloos veel gesprekken met deskundigen, wist ik het zeker. Ik ga dit doen. KKL Advice & Solutions is momenteel nog in de opzetfase. De website is een feit alsook dat het hele social-media eromheen opgezet is. Verder heb ik mijn eerste workshops aan professionals gegeven. De eerste positieve geluiden zijn er maar ik ben er nog niet. Er zijn nog genoeg stappen te zetten waaronder intensief netwerken, zowel in Israël als daarbuiten (internationaal). De uiteindelijke stap is dat ik fulltime mijn bureau wil runnen en mijn huidige baan opzeg.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.