Handmade in rural India. Dat bescheiden inkomen maakt een groot verschil!

In de drie jaar dat ik nu samen met Jasper (hoofdzakelijk) in India woon, ben ik naar veel uithoeken gereisd. Omdat ik nieuwsgierig ben. En omdat ik me wil laten inspireren en wil ervaren hoe subtiel de dagelijkse ingrediënten van het leven veranderen als je reist. Omdat India zo’n immens land is, stap je na iedere honderd kilometer steeds een andere wereld in.

De kleuren veranderen, het eten krijgt een andere twist, de sari wordt net met een andere flair gedragen. Het landschap wisselt af, het klimaat verandert en er wordt een andere taal of dialect gesproken. Dit maakt meteen het reizen in India zo ontzettend boeiend. Het is een voorrecht om een tijd in een ander land te mogen wonen. Het verbreedt mijn horizon en maakt me zeer flexibel. Daarnaast komt mijn relativeringsvermogen vanzelf op een hoger level.

Women on Wings

Al vanaf onze start in India, ben ik betrokken als expert bij Women on Wings. Een Nederlandse organisatie met het hoofdkantoor in Delhi, met als doel banen te creëren voor vrouwen op het platteland in India. Als interieurontwerper kan ik mijn expertise inzetten om met de clusters met vrouwen mee te denken en te ontwikkelen. Zij maken vanuit traditie prachtige handgemaakte woon-accessoires. Denk dan aan gevlochten manden, geborduurde kussens, black pottery etc.

Niet altijd is het oorspronkelijke ontwerp commercieel geschikt voor de Westerse markt. Hier komt mijn ervaring in de retail en interieurdesign om de hoek kijken. Door (meestal) kleine aanpassingen te maken en het ontwerpen van nieuwe designs, worden de kansen vergroot om te kunnen exporteren. Oorspronkelijk zijn de ontwerpen zeer kleurrijk. En door bijvoorbeeld de kleurtonen wat af te zwakken (en vooral voor neutrale tinten te kiezen) wordt een item direct adaptable voor een Europees interieur.

Help je een vrouw, dan help je een gezin

Met een klein bedrag per dag, kan een vrouw toveren. Vaak brengt de man het geld binnen, maar dat gaat met dezelfde snelheid even zo vaak op aan drank. Door haar eigen verdiende geld opzij te leggen, kan zij haar gezin een betere toekomst bieden. Ineens is er een keer een stukje kip op tafel, in plaats van de eeuwige linzen met rijst. En kunnen de kinderen wat langer doorleren ’s avonds omdat er een extra lampje kan branden. Er is geld voor kleding en school. Met eigen ogen zie ik hoe dat inkomen besteed wordt, en wat voor grote sprongen ze daarmee kunnen maken. Stukje bij beetje komen hun kinderen in een betere positie terecht. Ik merk ook dat de vrouwen enorm trots zijn. Op hun kleine huisje, op hun familie en ook op de producten die ze zelf maken. Ze staan zeer open voor de veranderingen en aanpassingen die ik met ze overleg. Maar meestal vinden ze ons maar saai: zwart, wit, grijs en bruin.

India

Samen op een kleedje op de grond

Het werkt heel plezierig om letterlijk samen te werken. Bij een groep vrouwen in het diepe Zuiden van India, ging ik drie dagen ‘door de ‘knieën’. Zij maken een grote diversiteit aan manden, gemaakt van touw, en (bananen-)bladeren. Het verbindt écht als je samen aan een mand werkt. De taal -ik ben Hindi aan het leren- is geen enkele barrière, zelfs niet als er een totaal andere taal wordt gesproken in het betreffende gebied. Wijzen, elkaar in de ogen kijken, een schetsje maken, en gewoon in je eigen taal spreken, is vaak voldoende om te bereiken wat je voor ogen hebt. En vooral veel lachen. En als we op het laatst een geweldig product in handen hebben dat kansen voor verkoop heeft in Europa, dan is iedereen trots en blij.

Een unieke grondstof

In het Noord-Oosten van India is een gebied dat Manipur heet. Het is behoorlijk afgezonderd van de rest van India, en daardoor een extra ‘remote’ area. Er zijn slechts twee plekken op de aarde, waar black pottery gemaakt kan worden, door de zwarte klei die daar in de grond zit. Colombia en Manipur. Zij hebben letterlijk iets unieks in handen. Door samen met hen serviesgoed te ontwerpen, ontstond ook hier een ‘boost’ in het kleine dorp. Iedereen werd gevraagd mee te helpen met dit intensieve proces. Geweldig om ook hier kennis en kunde van de vrouwen, te kunnen combineren met mijn retail en trend ervaring.

Samen is het een collectie

Producten versterken elkaar. Een geborduurd kussen kan stralen naast een vaas van black pottery en een koperen ‘geslagen’ waterkan. Op deze manier heb ik samen met José Verwey van Gone Arty een heel mooie collectie samengesteld. Producten bij elkaar gecombineerd in hele tijdloze neutrale tinten en natuurlijke materialen. Daarnaast ook een collectie met pit: veel kleur en dessin. Door dit groots in te zetten,en naar Nederland te verschepen, worden de banen die zijn gecreëerd een feit. Er is een continue proces ontstaan dat er voor gaat zorgen, dat de inkomstenstroom redelijk constant zal zijn. Hier kunnen de vrouwen écht op bouwen. De onderlinge samenhang is sterk: alle producten zijn handgemaakt, door Indiase vrouwen in rural areas. Het is een mooi verhaal om te vertellen.

De perfectie van imperfectie

Veel mensen waarderen opnieuw én steeds meer het imperfecte van handmade. Ik ben daar heel blij mee. Ik leer ontzettend veel van India én van de mensen. Op deze manier kan ik iets relevants terug doen. De container vanuit Delhi gaat bijna varen…. Fijn om een stukje vakmanschap naar Nederland te kunnen brengen.

Over dit Wereldwijf: Marie-Gon - India

Hallo, ik woon in Pune en pendel als interieurdesigner/kleurspecialist tussen Nederland en India. Als designer ben ik nauw betrokken bij de organisatie Women on Wings, met als doel 1 miljoen vrouwen op het platteland in India aan een baan te helpen. Begin 2020 vloeit hieruit een mooi interieurmerk voort: Something Good. Ik geef trainingen over kleur en interieur in diverse landen