Bedrijf van een wereldwijf: Madelon uit Hong Kong denkt elke dag bij het tandenpoetsen: ‘What would you do if you weren’t afraid?’

Madelon is Ondernemer. Oprichter Bamboo Scenes. Winnaar Young Talent Award 2019 en 30 under 30 Hong Kong. Hobby-fotograaf. Hartstochtelijk wereldreiziger. En woont in Hong Kong.

Wie is Madelon?

Ik ben 29 en geboren en getogen in Zoetermeer met een enorme reislust. Reislust die alleen maar toenam tijdens mijn studie. Na mijn bachelor in International Business besloot ik acht maanden te gaan backpacken door Zuid-Amerika. Een geweldige ervaring die mij de ogen opende. Uiteindelijk keerde ik terug naar Nederland om een Masteropleiding Supply Chain Management te volgen aan de Erasmus Universiteit, waarvan ik een half jaar in Shanghai studeerde. Eenmaal afgestudeerd en weer terug in Nederland ging ik aan de slag bij Nike in Hilversum als Inventory Planner, maar al snel merkte ik dat ik met dit carrièrepad mijn passie niet volgde. Ik besloot geld te sparen en kocht een enkeltje naar Buenos Aires. De plek waar ik mijn hart had verloren tijdens mijn backpack-reis.

Dus via Zuid-Amerika, kwam je uiteindelijk in Hongkong terecht?

Precies. Ik was 23 en vloog vol goede moed naar Buenos Aires. Ik had de tijd van mijn leven in deze bruisende stad en deed hier veel creatieve in- spiratie op. Door de slechte economie was het lastig een baan te vinden, maar ik stuitte op een non-profit organisatie in Guatamala, geleid door een Nederlandse. Ik besloot de lang gekoesterde wens ooit iets terug te geven aan de maatschappij uit te voeren en vertrok. Van mijn feestleven

in Buenos Aires belandde ik in een totaal andere wereld waar ik mij inzet- te om kinderen met schisis, een hazenlip, te helpen. Dit was vrij heftig en intens, maar een hele goede ervaring om een andere realiteit te beleven. Ik heb mij uiteindelijk twee jaar ingezet voor deze stichting toen het weer tijd was voor iets anders. Terug in Nederland wist ik dat ik een eigen business op wilde zetten en dat ik graag iets terug wilde geven aan de samenleving. Nu moest ik deze twee nog zien te combineren.

Het werd een enkele reis naar Hongkong waar ik een baan vond bij een co-working space, een heel creatieve sector. Ik kwam in contact met verschillende fotografen en merkte dat ze een plek misten waar ze hun werk konden tentoonstellen. Een galerie was vaak te hoog gegrepen. Ook merkte ik dat veel mensen, zoals jij en ik, wel graag een mooie foto aan hun muur willen, maar niet snel een galerie binnenstappen, maar ook weer geen IKEA-materiaal in huis willen hangen.

Het begin van Bamboo Scenes?

Inderdaad. Ik zag vraag en aanbod en dus het gat in de markt. Het hielp natuurlijk dat ik zelf altijd een liefde heb gehad voor fotografie. Ik vind het fascinerend om door middel van een beeld even de tijd stil te kunnen laten staan. Dat ene moment te vangen en te bevriezen. Het mooie aan fotokunst is dat iedereen het kan begrijpen en het vaak een interessante discussie aanwakkert. Eind 2017 richtte ik Bamboo Scenes op. In eerste instantie alleen nog een portfolio van verschillende lokale fotografen online, maar al gauw vond ik een pand waar mensen naar binnen kunnen stap- pen voor een kop koffie of een lunch terwijl ze door de portfolio’s bladeren. Aan de muur hangen steeds weer andere foto’s. Die combinatie voor het publiek om een drankje of een hapje te doen maakt het laagdrempelig.

En dat is precies mijn bedoeling: kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn en ik vind het fantastisch op deze manier de local art scene te kunnen promoten. Bamboo Scenes is een plek waar lokale fotografen de kans krijgen hun werk tentoon te stellen en te verkopen tegen betaalbare prijzen. Bij ons is iedereen gelijk, dus ongeacht wie de fotograaf is, blijft de prijs hetzelfde. Een win-win situatie: de fotograaf krijg behalve de mogelijkheid haar of zijn werk te exposeren óók de kans er wat aan te verdienen, en het publiek kan een bijzonder uniek stukje kunst aankopen zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Maar er is meer, want na mijn ervaring in Guatemala heb ik mij altijd voorgenomen dat als ik een bedrijf heb, ik er- voor zorg dat het teruggeeft aan de minderbedeelden in de samenleving. 10% van de winst doneert Bamboo Scenes aan een lokaal goed doel dat de daklozen in Hongkong steunt.

Heb je een levensmotto?

Mijn levensmotto is het best te omschrijven met een quote die ik in mijn badkamer heb hangen, zodat ik mijzelf hier elke dag aan herinner wan- neer ik mijn tanden poets: ‘What would you do if you weren’t afraid?’ Ik las deze zin in Sheryl Sandberg’s Lean In, een boek dat pleit voor female empowerment en een zin waarvan ik mij toen pas realiseerde dat ik zo al jarenlang leefde. Vanaf het moment dat ik besloot mijn supply chain management-carrière te verlaten om mijn ware passie te ontdekken – via Buenos Aires, Guatemala tot in Hongkong waar ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf, Bamboo Scenes, heb opgezet. Als je altijd leeft vanuit de angst om te falen, zul je nooit je eigen dromen kunnen realiseren.

Stuitte je bij het starten van Bamboo Scenes op weerstand?

Ik heb weinig weerstand gevoeld toen ik mijn eigen bedrijf begon, maar wellicht was mijn omgeving ook niet meer zo te verrassen na de beslissingen en al het reizen van de jaren voorheen! Zowel mijn partner als mijn directe familie waren positief en vonden dat ik het moest proberen. Pro- beer en ervaar, en als het dan niet lukt kan je in ieder geval terug kijken dat je het hebt geprobeerd en kun je toch trots zijn. Tevens heeft Hongkong best een goed start-up klimaat en daarnaast is het ook de tijd waarin wij leven, waar ondernemerschap wordt gevierd en female entrepreneurs gesteund worden. Uiteraard waren er ook mensen in mijn omgeving die er niet in geloven en vervolgens hun twijfels uitspreken. Ik probeer mij hier minder op te focussen en mijzelf te omringen met mensen die positief zijn en ondernemerschap begrijpen en steunen.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.