Bedrijf van een wereldwijf. Karien: “Het klassieke van negen tot vijf werken, hebben we verlaten. En dat voelt als de beste beslissing ooit.”

door gepubliceerd op 12 juni 2020Tags: , , ,

Karien is auteur van A Yellow House en blogger. Ze noemt zichzelf een idealist en is sociaal geëngageerd. Haar leven leeft ze als een nomade. Op dit moment woont ze met haar gezien in Bali, Indonesië.

Wie is Karien?

Mijn moeder vloog zeven maanden zwanger uit Oman naar Nederland om daar van mij te bevallen. Toen ik twee weken oud was en mijn vaders verlof op, vlogen we weer terug naar ons huis in de woestijn. Inmiddels meer dan veertig jaar later, zes landen en een paar continenten verder woon ik alweer bijna zeven jaar in Singapore. Dus ja, ik ben een geboren en getogen expat die niet lang op een plaats kan blijven. Dat we zeven jaar geleden in Singapore terecht kwamen was niet helemaal toevallig.

Vertel, hoe kwam je in Singapore terecht?

Ik heb Scheikundige Technologie gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft met een specialisatie in duurzaamheid. Na mijn studie heb ik tien jaar in de levensmiddelen industrie gewerkt als productontwikkelaar, waar ik verantwoordelijk was voor het bedenken en uitwerken van nieuwe ijsrecepten (Hertog stroopwafelijs, iemand?). Na een aantal jaar in Nederland ging het toch kriebelen. Omdat ik voor een multinational werkte, kon ik al snel in Engeland aan de slag. Mijn man kwam met me mee en vond een baan in Londen. We spraken af dat bij de volgende verhuizing ik hem zou volgen. Toen werd ik zwanger. In Engeland heb je erg lang zwangerschapsverlof, en in die negen maanden met mijn zoontje thuis ontdekte ik een nieuwe passie: schrijven. Ik schreef in die maanden een kinderboek over mijn jeugd in Borneo. Daarna ging ik weer aan het werk maar was al snel zwanger van de tweede, weer lang verlof dus. Ik begon een populaire – en eerlijke – blog over moederschap, bedu-mama.com.

Zwanger van de derde besloot ik ontslag te nemen. Waarom? Een heleboel redenen. Maar samengevat worstelde ik met de jaren meer en meer met werk, drie kleine kinderen en reuma in het koude en natte Engeland. Toen bezochten we mijn schoonzus die, toentertijd, in Singapore woonde. Het leek ons meteen een geweldige plek voor een jong gezin: schoon, veilig, warm, goede scholen en… de rest van Zuidoost Azië on your doorstep. Pluspunt, het bedrijf van mijn man had er een kantoor!
De nomade met een passie voor het ontdekken van nieuwe culturen ben ik nog altijd maar daarnaast nu vooral ook schrijfster en moeder.

Wanneer wist je ‘ik verlaat de corporate wereld en stort me op het schrijven?’

Dat besef kwam in Singapore. In eerste instantie solliciteerde ik op banen binnen mijn vakgebied, maar die waren vaak fulltime (met heel veel rei- zen en conference calls in de avond). Ik wilde niet wéér die spagaat met drie kleine kinderen en een man met ook een drukke baan. Ook was er niet de financiële noodzaak om te werken in het buitenland en had ik sterke twijfels of de ‘corporate world’ wel bij mij paste. Ik wilde van schrijven mijn vak proberen te maken en schrijven is natuurlijk flexibel en perfect te combineren met kleine kinderen. Geld verdienen met schrijven is lastig, zeker in het begin, maar nu had ik de luxe voor het geld niet te hoeven werken!

Karien van Ditzhuijzen Bedrijf van een Wereldwijf Boek

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik heb een passie de wereld te verbeteren. Altijd gehad. In Singapore raakte ik betrokken bij een lokale mensenrechtenorganisatie en ging ik werken met migrant domestic workers, een fenomeen dat ik ook al uit mijn eigen jeugd kende en me altijd heeft gefascineerd. Vrouwen uit landen als de Filipijnen, Indonesië, Myanmar en India, die in hun eentje naar het buitenland vertrekken om schoon te maken, te koken en voor kinderen en ouderen te zorgen. Het onderwerp migratie is een onderwerp wat me interesseert, uiteraard ook omdat ik van jongs af aan steeds in verschillende landen heb gewoond. Het vormt een belangrijk thema voor veel van mijn boeken en verhalen.

Mijn debuut roman A Yellow House is geïnspireerd op alles wat ik de afgelopen zes jaar meemaakte met deze bijzondere vrouwen. Ook heb ik het boekje Our Homes, Our Stories, samengesteld dat verhalen bundelt die geschreven zijn door de vrouwen zelf. Ontroerend en vaak pijnlijk. Verder schrijf ik korte verhalen en artikelen en beheer de blog MyVoiceAtHOME, een website die migrant arbeiders in Singapore een stem geeft. Mijn schrijfcarrière timmert dus aardig aan de weg, al kan ik er het torenhoge internationale schoolgeld nog lang niet van betalen. Ik werk nu aan mijn tweede boek, een roman die zich afspeelt in ons eigen koloniale huis. Daarnaast schrijf ik een avontuurlijk kinderboek over de problematiek van palmolie.

Hoe breng je balans tussen je (gezins)leven en familie en vrienden?

In ons dagelijks leven in Singapore delen mijn man en ik de verantwoordelijkheid voor ons gezin op de manier die het beste bij ons past, onze relatie is een partnership waarin we samen belangrijke keuzes maken. De toch wel Nederlandse tredmolen van het klassieke van ‘negen tot vijf (of langer) werken, hebben we verlaten en dat voelt als de beste beslissing ooit. Zowel mijn familie als vrienden zijn allemaal internationaal georiënteerd. Veel wonen zelf in het buitenland, of hebben dat ooit gedaan. Ze hebben weinig moeite om op het vliegtuig te stappen en op bezoek te komen. Of om een relatie te hebben waarbij je elkaar jaren niet in persoon ziet.

Het lastigste is om vrienden te zien die in een ander buitenland wonen. Maar zulke vrienden hebben wel weer andere voordelen, we plannen graag vakanties in landen waar we mensen kennen. Logeren bij ‘locals’ maakt een reis extra speciaal, en het is leuk om te zien hoe vrienden daar wonen. Zelf gaan we ongeveer eens per jaar naar Nederland, maar we zijn er vaak niet lang en ik heb, in tegenstelling tot de eerste jaren, niet de drang ‘iedereen’ te zien. De eerste jaren bleek een bezoek aan Nederland vaak een corvee, waar je je gek reed om iedereen in te puzzelen. Geen vakantie voor ons. Nu gaan we vaak een week in het vakantiehuis van mijn ouders in Friesland; mensen die het er niet voor over hebben daarheen te rijden om ons te zien, vallen gewoon af. Gelukkig zijn er genoeg mensen die met plezier komen!

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.