Saar uit Zweden: “Het was tijd om weer aan mijn carrière te werken. Maar wat voelde ik me onzeker…”

Het kriebelt. We zijn net verhuisd van Moskou naar Stockholm en ik krijg de geest. Nu ook de jongste in augustus 2019 naar school gaat, heb ik weer de kans om ‘echt’ aan de slag te gaan. Acht jaar geleden gaf ik mijn baan op om met manlief als expat op avontuur te gaan. Inmiddels twee kindertjes en vier landen verder, was het nu tijd om aan mijn carrière te denken. Maar ik voel me heel onzeker…de laatste keer dat ik solliciteerde voor een baan, was toen ik 21 was.

De zenuwen gieren door mijn lijf, wanneer ik een bericht krijg van de recruiter. Ik zal eerst online een intelligentietest moeten afleggen en bij positief resultaat uitgenodigd worden voor een informeel gesprek op het hoofdkantoor. Ik voel me ineens heel klein worden, moet ik eerst een test afleggen alvorens iemand me überhaupt wil spreken? Als een malle oefen ik verschillende online logic tests want falen wil ik niet. Dit is mijn kans om aan de slag te kunnen bij een Zweedse start-up. Het roer moet om, nu…. voor mij!

Wat heb ik nou te bieden?

Gedachten vliegen door mijn hoofd, wanneer ik wacht bij de receptie van het grootste fintech bedrijf van Europa. Wat heb ik nou te bieden? Zo onzeker heb ik me nog nooit gevoeld, wat erg. Ik ken deze kant niet van mijzelf. Uitgenodigd voor een gesprek en nu slaat de paniek toe. Wat zien ze in me, een 36- jarige moeder die acht jaar lang niet heeft gewerkt. Ik zal maar drie jaar in Zweden verblijven en bovendien wil ik alleen maar parttime werken. Ik wil er namelijk ook zijn voor mijn kinderen als ze uit school komen, en manlief is altijd op reis. Hoe ga ik dit doen? Wat doe ik hier.

“Kan je iets over jezelf vertellen?”, wordt me in het Engels gevraagd. En voor ik het weet neem ik de twee recruiters mee op reis en vertel ze over de internationale vluchten die ik uitvoerde als stewardess, waarbij geen enkele vlucht of crew samenstelling hetzelfde was. Dat ik in Kenia een speelgoed bedrijf opstartte waarbij ik lokale timmermannen in dienst nam om de productie te draaien. Dat ik in Noorwegen aan de slag ging als sales- trainer en event manager. En in Rusland mijn roeping vond als leerkracht Nederlands, en waarnaast ik een import onderneming begon. En dit alles, terwijl ik de zorg droeg voor mijn eigen BV, m’n gezin. Zonder familie en beste vrienden in de nabijheid, want we woonden immers ‘buiten’.

Sarah uit Zweden: "Het was tijd om weer aan mijn carrière te werken. Maar wat voelde ik me onzeker..."
Foto: Amanda Rooden

#IamRemarkable

En terwijl ik ze dit vertel, voel ik mij trots. Trots op het internationale leven met ons gezin, wat we in deze afgelopen tien jaar samen hebben opgebouwd. Met onnoemelijk veel nieuwe inzichten en mensenkennis. Internationale ervaringen, telkens maar weer jezelf moeten aanpassen in een nieuw land, het begeleiden van de kinderen, hardship, nieuwe uitdagingen zoeken en ga zo maar door. En dat vertel ik de recruiters, dat ik eigenlijk zoveel te bieden heb.

Nu zeven maanden later, werkzaam in dit snel groeiende fintech bedrijf, denk ik alweer aan een nieuwe promotie stap binnen het bedrijf. Ik wil hier verder groeien en mezelf ontwikkelen. Ik werk in een heel jong team, met heel gemotiveerde knappe koppen, die mij elke dag weer inspireren en motiveren.

Het houdt me scherp en ik loop soms op mijn tenen, maar oh wat ben ik blij dat ik deze stap toch heb durven nemen.

Over dit Wereldwijf: Saar Franzen - Zweden

Saar Franzen - Zweden
Hej hej! MIjn naam is Saar Franzen en nu tegenwoordig woonachtig in de suburbs van Stockholm, Zweden. Als expat gezin hebben we geweldige ervaringen opgedaan in Kenya, Noorwegen en Rusland. Wie weet waar we hierna belanden… Na jaren gewerkt te hebben voor een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, ben ik nu werkzaam op het Zweedse hoofdkantoor voor het grootste fintech bedrijf van Europa, genaamd Klarna. Natuurlijk ben ik ook operationeel manager van ons huishouden:) Graag deel ik met jullie mijn ervaringen in Zweden!