Tom Poes verzin een list. Over veerkracht en crisismanagement in Mali.

Monique Teggelove

Na jaren van tegen de stroom inroeien, leek de wind te draaien. Wat voelde het heerlijk om de wind in de zeilen te hebben nadat we zoveel crises het hoofd hadden geboden. Ons jubileumjaar zou de bevestiging worden dat het goed was dat wij keer op keer ons gevoel boven het verstand van onze omgeving hadden laten prevaleren. 2020 zou ons jaar worden; de kroon op ons harde werken.

De kroon op ons werk?

Slechts twee maanden hebben we mogen genieten van dat heerlijke gevoel van wind mee hebben. Ook 2020 zal een pittig jaar worden. Een jaar met een uitdaging, die een tandje groter lijkt te zijn, dan alle voorgaande. Hoewel er in Mali nauwelijks besmettingen zijn, werden grenzen al vlot gesloten en gingen de scholen dicht. De lokale bevolking leeft in angst en de meeste expats zijn door hun werkgevers gerepatrieerd. Nieuwe bestemmingen toevoegen of andere doelgroepen aanspreken zit er dit keer niet in.

Samen aan de eindstreep, of samen ten onder

Ik zie graag het voordeel van het nadeel. De eerste periode genoot ik dan ook van de zeer welkome rust, die ik in de schoot geworpen kreeg. Begin april communiceerde ik vol vertrouwen aan onze klanten dat we alle salarissen zouden doorbetalen en ruim 40 freelancers en hun families van voedselhulp zouden voorzien. Samen aan de eindstreep of samen ten onder. Wat zal ik tenslotte hebben aan een bedrijf zonder de mensen, die er al die jaren samen met mij voor geknokt hebben? Hoe zal ik mezelf ooit nog recht in de spiegel kunnen aankijken als ik het redden van het bedrijf zou verkiezen boven het welzijn van ons team en hun families? Ik zou geen nacht meer goed slapen. Er is in Mali geen sociale zekerheid om op terug te vallen.

Wie zijn inkomsten kwijtraakt, is aan de goden overgeleverd.

Op 1 juli hoorden we dat de heropening van landsgrenzen en het vliegveld met minimaal een maand uitgesteld werd. Alsof dat nog niet genoeg is, blijven de regens uit, verslechtert de veiligheidssituatie in het midden van het land, lopen de politieke spanningen en de onvrede over het regeringsbeleid op en stort de lokale economie verder in. Solidariteit is belangrijker dan ooit tevoren.

Tom Poes verzin een list! Tien jaar veerkracht en crisismanagement in Mali.

Tom Poes verzin een list

Met een glimlach heb ik alle goed bedoelde zakelijke adviezen terzijde geschoven. Ik weet hoe het werkt. En ik weet wat goed is voor mij en voor ons team. Natuurlijk ben ik met een stofkam door de kosten gegaan. Ik heb zelfs twee seconden overwogen met de huisbaas te onderhandelen over de hoogte van de huur van ons kantoor; het zou meer kwaad dan goed doen.

Op de Malinese overheid hoeven we ook niet te rekenen. Het indrukwekkende budget, wat een paar maanden geleden werd vrijgemaakt om de toeristische sector te redden, is spoorloos verdwenen.
Met het verstrijken van de maanden en de verschuivende tijdlijn, is het scenario dat we met z’n allen ten onder zullen gaan niet uit te sluiten.

Zal het Papillon Reizen avontuur na het overleven van zovele crises alsnog ten einde komen in ons jubileumjaar? Dat kan toch niet waar zijn?!

Als jij niet hier kunt komen, dan brengen we Mali bij jou

Door alle chaos, angst, teleurstelling en onrust om me heen, voel ik dat alles goed is. Vanuit dat diepe vertrouwen zien nieuwe ideeën het licht. Ik stapte uit mijn comfortzone en maakte me nieuwe vaardigheden eigen. En ik sleepte ons team mee in mijn enthousiasme. Wat begon met een virtuele kookervaring is verworden tot een uniek project, waarmee we de smaak, kunst en de bijzondere plekken van Mali voor het voetlicht brengen door middel van videotours en postpakketten die we wereldwijd verzenden.

Ibrahim, onze gidsen en ik reisden de afgelopen maanden duizenden kilometers door het land om de hoogtepunten, het dagelijkse leven, de kleuren en de geluiden van Mali voor je vast te leggen. Heel wat uren nachtrust schoten erbij in om ter ere van tien jaar Papillon Reizen op 1 juli 2020 tien tours online te hebben.

Tom Poes verzin een list! Tien jaar veerkracht en crisismanagement in Mali.

Vol trots – en met dank aan COVID-19 – presenteren we Papillon Virtual Tours. Een project voor en door de mensen van Papillon Reizen. Klaar zijn we nog lang niet; er zit nog veel moois in de virtuele pijplijn. Stay tuned voor meer.

Help je ons mee de salarisbetalingen en voedseldonaties voor ons team veilig te stellen? Samen geven we ons team en Papillon Reizen een toekomst. Neem een kijkje op Papillon Virtual Tours, profiteer van jubileumaanbiedingen en ga met onze gidsen virtueel op pad door bijzonder Mali.

Van elke verkochte virtuele tour gaat een deel van de opbrengsten naar onze teamleden; nu én in de toekomst!

Over dit Wereldwijf: Monique Teggelove - Nederland

Hallo, ik ben Monique. Na jaren over de wereld gereisd te hebben, woonde ik tien jaar in Mali, waar ik Papillon Reizen oprichtte. Tijdens de wereldwijde crisis van 2020 verhuisde ik terug naar Nederland, waar ik Papillon Fairtrade startte, waarin ik mijn liefde voor Mali en de wereld kwijt kan. Naast reizen, wandelen en koken, schrijf ik graag. Voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn tijd in Mali en over mijn reizen.