Bedrijf van een wereldwijf. Sandra van Hellemond: ‘In onze webshop zie je meteen wie we zijn!’

Ingeborg van t Pad Bosch

Sandra woont in Indonesië met haar echtgenoot. Ze bestiert in Jakarta een marktonderzoeksbureau, gericht op consumenten marktonderzoek. Na soortgelijke kleinere kantoren op te hebben gezet In Maleisië en Singapore verhuisden ze in 2012 vanuit Maleisië naar Jakarta omdat Sandra toe was aan het bestormen van een van de grootste markten in Azië: Indonesië met 250 miljoen+ inwoners. Dit jaar richtte ze met twee vriendinnen daarnaast de webshop Bambloo op. Een online winkel met de meest kleurrijke en prachtige spullen waarvan een groeiend aantal door vrouwen in Azië die minder bevoorrecht zijn, wordt gemaakt.

Bambloo Bedrijf van een Wereldwijf
Foto credits: Sandra van Hellemond – Bambloo

‘Bambloo was een idee waar ik al veel langer mee liep. Toen ik in april in een klap al mijn projecten kwijt was en ook twee van mijn ondernemende vriendinnen in Nederland minder werk om handen hadden door Covid, hadden we ineens alle tijd voor die webshop die we al zolang wilden. Shopbambloo! Het is work in progress maar ik ben zo trots dat we als drie vijftig-plussers een webshop hebben opgezet die meteen omzet genereert en een hele eigen look & feel begint te krijgen. Je ziet de webshop veranderen in wie-we-zijn. Onze gezamenlijke kracht begint tot uiting te komen.’

‘Onze missie is om vrouwen te helpen met inkomen generen terwijl ze aan huis gekluisterd zijn en zoveel mogelijk duurzame producten te verkopen. Het was en is een steep learning curve, zelfs voor drie vlotte vijftigers, maar we hebben nu een webshop vol met leuke cadeaus en verkopen ons eerste duurzame product in de shop; keukenschorten, gemaakt door alleenstaande moeders in Jakarta.’

Denken in kansen

‘Alle drie hebben we een eigen bedrijf, mijn zakenpartners als (interieur) fotograaf & cateraar, en ik heb al twintig jaar een Market Research consultancy-bedrijf. Ook hebben we alledrie iets met wonen en reizen en hebben op veel plaatsen in de wereld gewoond. Mijn Bambloo zakenpartners zijn in Argentinië en Amerika geboren en ik in Nederland. De retail is one big steep learning curve, maar tegelijkertijd vallen er ook heel veel puzzelstukjes prachtig in elkaar. Daar moet ik bij zeggen dat we alle drie in opportunities denken dus al lerende maken we de puzzelstukjes passend.’

‘Door mijn werk in Indonesië heb ik zoveel vrouwen gesproken die buitenshuis willen werken om geld te mede verdienen voor hun gezin om maar die dat om verschillende redenen niet kunnen of mogen dus hebben ze veelal een winkeltje aan huis waar ze amper geld mee verdienen. Ik wil die vrouwen de kans geven en te zorgen voor hun gezin en vanaf thuis te werken, zodat dat inkomen naar de kinderen gaat. Want we weten uit onderzoek dat deze moeders al hun extra inkomsten spenderen aan hun kinderen. Voor hen hoop ik dat Shopbambloo een success wordt, omdat we zo deze onbevoorrechte vrouwen een verkoop-platform kunnen gaan geven. We hebben al een kleine start gemaakt met de keukenschorten waarvan de opbrengst naar de maaksters gaat.’

Duurzaamheid en sociaal ondernemen

‘Duurzaamheid is heel belangrijk voor Bambloo. De eerste producten die voor 95% duurzaam zijn (o.a. van oude gordijnstoffen met de knopen van oude dekbedhoezen) zijn nu te koop in de webwinkel. Er komen ook duurzame blauwe tafellakens aan, van oud hotellinnen,  prachtig met shibori-techniek gemaakt, maar helaas niet met natuurlijk indigo verf, omdat die verf blijft afgegeven. Zo wegen we continue af tot hoe ver we kunnen gaan met duurzaamheid. Het is natuurlijk heel belangrijk, maar tegelijkertijd moeten de producten die we verkopen ook mooi en goed gemaakt zijn.’

‘Ook op sociaal gebied willen we het verschil maken. We verkopen mooie originele (duurzame) producten die door vrouwen worden gemaakt. Vrouwen waarvan we het leven aanzienlijk verbeteren doordat zij hun kinderen beter en meer eten kunnen geven en onderwijs kunnen laten volgen. ‘

‘We hebben twee meetpunten meetpunten om onze sociale onderneming Bambloo tot een succes te maken. De commerciële kant van de shop moet de non-profit kant kunnen dragen. De kosten (fotografie, webshop en logistiek) die je maakt om een product in shop te krijgen en te promoten moeten niet hoger zijn dan de baten. En als tweede willen we in verschillende landen groepen vrouwen vanaf huis aan het werk hebben. Wereldwijd omdat er op zoveel verschillende plekken zulke mooie spullen gemaakt worden en vrouwen wonen die prachtig kunnen handwerken. Dat kunnen ook bestaande initiatieven zijn. We willen het wiel niet opnieuw uitvinden, zo lang het geld maar direct naar de vrouwen gaat en niet deels naar allerlei tussenpersonen.’

Bambloo Bedrijf van een Wereldwijf

Advies aan andere ondernemende wereldwijven?

‘Doen! Je leert door het te doen. Alles vooraf uitwerken kan niet, want je weet niet wat je allemaal tegen gaat komen. Wij hadden een grof plan en zie hoever we nu zijn! Je hebt het grote plaatje nodig en al doende vul je het plaatje steeds verder in. Daarnaast: je moet ook geld verdienen en hoe langer je wacht hoe meer tijd je erin stopt zonder dat daar al inkomsten tegenover staan. En ben trots op wat je al hebt neergezet en neer zet, ben niet te kritisch naar je zelf toe! Het feit dat je al iets begint is cool. Dat doen velen je niet na.’

Cadeautje voor je dierbaren thuis?

Speciaal voor jullie geeft Shopbambloo voor de feestdagen een kortingscode weg! Op drie collecties, kinder-rugzakken, happy shirts (ideaal voor de man die alles al heeft) en onze shirt dresses (voor jou), krijg je een korting van 15% als je de code WW2020 gebruikt.

‘We pakken cadeautjes in en schrijven er een kaart met jouw tekst bij, kosteloos. Oh en als je wilt laten bezorgen buiten Nederland, België, Frankrijk, Duitsland of het VK, mail naar bambloo@shopbambloo.com en dan zoeken we uit wat de goedkoopste bezorg-optie is!’

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!