Vrouwen praten veel, maar we horen ze te weinig

Little Women (2019), Bridgerton, Selfmade en Kartini – Princess of Java.  Zomaar wat titels die ik afgelopen periode heb bekeken via Netflix. Blijkbaar was ik in mijn onderbewustzijn erg bezig met de positie van de vrouw. Ik ben geen typische feministe ‘mannenhater’ met een grote mond. Als die al bestaan. Maar ik ben wel een groot voorstander om als vrouw jezelf te blijven ontwikkelen en aandacht te vragen voor zaken die jij belangrijk vindt. Of dat nu privé of werk gerelateerd is. 

Ik volg de website van de Wereldwijven al enige tijd, maar had geen inspiratie om mijn ideeën en gedachtes goed op papier te zetten.  De bovenstaande Netflix series en films brachten mij echter de juiste inspiratie om nu mijn eerste artikel te publiceren.

Writing Doesn’t Confer Importance, It Reflects It.’ – Jo March

Kartini en de vrouwenemancipatie

Laat ik bij het begin beginnen en wat meer over mijzelf te vertellen. Mijn verhaal begint in Yogyakarta, Indonesië waar ik geboren ben en waar ik na zes maanden, de andere kant van de wereld overvloog om op te groeien in Nederland. Net als vele anderen volg ik het nieuws vandaag de dag met vernieuwde interesse, want adoptie is op dit moment een hot item in Nederland. Met bewondering en dankbaarheid volg ik uiteraard de inspanningen van Wereldwijven Ana en Dewi!

Met grote interesse keek ik naar Kartini – Princess of Java. Het feit dat vrouwen in die tijd (begin 1900) weinig tot geen rechten hadden is nauwelijks te bevatten. Gelukkig had Kartini een vader en een broer die anders dachten. Zij gaven haar de kans boeken te lezen, artikelen te schrijven en onderwijs te volgen. Kartini staat in Indonesië symbool voor vrouwenemancipatie en is in 1964 postuum benoemd tot Nationale held van Indonesië. Haar geboortedag Hari Kartini is inmiddels een nationale feestdag.

Een paar jaar na mijn afstuderen ben ik met mijn partner (inmiddels man) terugverhuisd naar Indonesië. We hebben in zowel Jakarta als Bali gewoond. Een heerlijke tijd en ik mis het nog steeds. Inmiddels zijn we alweer een tijdje terug in Nederland. Ik ben actief geweest bij de oprichting van een internationaal vrouwennetwerk voor professionals en zelfstandigen in Rotterdam en ben werkzaam als business / personal branding strateeg. Daarnaast vervul ik nu een rol als mentor bij Female Ventures Rotterdam.

Facebook Community City Guide Rotterdam
Facebook Community City Guide Rotterdam. Foto Photo Republic.
Nieuwsbericht van 2 juni j.l. in het AD. Het resultaat van zichtbaar zijn. Facebook benaderde ons als internationaal vrouwennetwerk, voor een samenwerking voor de eerste Nederlandse Community City Guide

Zet jezelf in de schijnwerpers

Wat mij opviel en nog steeds opvalt is in hoeverre (jonge) vrouwen het lastig vinden om daadwerkelijk te zeggen wat ze vinden, zichzelf in de schijnwerpers te zetten en te promoten.

Een Nederlandse CEO, werkzaam bij een grote multinational in Jakarta, vertelde mij ooit dat hij het in het begin lastig vond te werken met zijn lokale werknemers. Voornamelijk zijn vrouwelijke collega’s gaven niet snel hun mening. Ondanks dat hij het op een gegeven moment gericht vroeg want het was belangrijk voor beslissingen die genomen moesten worden. Gezien de heersende bedrijfshiërarchie in Indonesië was de afstand tussen CEO en personeel groot en bleek het een hele omschakeling voor beide partijen om te wennen aan deze directe manier van samenwerking.

De herkenbare onderliggende boodschap van eerder genoemde films en series, is het geloof in jezelf. Als je iets wilt, moet je er voor gaan en je niet laten tegenhouden door het algemeen heersende gedachtengoed. Als je niets zegt, als je niet van je laat horen, weet niemand dat je er bent of waar je voor staat.

Fight for the things you care about, but do it in a way that will lead others to join you.- Ruth Bader Ginsburg

Goede verandering motiveert en inspireert

Verandering gaat vaak gepaard met onbegrip en weerstand. Het kost tijd en overredingskracht om mensen van het tegendeel te bewijzen.  Maar een goede verandering motiveert en inspireert! Blijf geloven in jezelf en jouw visie en/of plannen. Wees niet bang om naar voren te treden en jouw plek op te eisen. Het feit dat er voor vrouwen nu zoveel meer mogelijk is en steeds meer vrouwelijke leiders (globaal) zichtbaar worden is natuurlijk een geweldige culturele ontwikkeling.

Vrouwen zoals Kartini in Indonesië en Aletta Jacobs in Nederland zijn onvergetelijke vechters en boegbeelden voor onze rechten als vrouw.  En het bekijken van eerder genoemde series maakt mij bewust van alle kansen die we nu hebben en moeten benutten. 

Om andere vrouwen te inspireren, ben ik daarom sinds kort een Facebook groep, Twitter – en  Instagram account Asia Signature gestart om op die manier mijn bijdrage te leveren aan het inspireren van (opkomende) vrouwelijke leiders. Bij Asia Signature gaat het erom jezelf te zijn en te blijven, te accepteren wie je bent, het omarmen van je roots en andere vrouwen te ondersteunen in plaats van de competitie aan te gaan.

Support over Competition!

Over dit Wereldwijf: Yustine Alvares - Nederland

Hai, ik ben Yustine. Geboren in Indonesië, opgegroeid in Nederland. Op werkgebied sinds vele jaren internationaal actief in Europa, Azië, Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Ik ben getrouwd en moeder van een lieve zoon. Drink overdag het liefst thee en ben gek op eten. Ik schrijf en spreek graag over onderwerpen mbt cultuur, women empowerment en diversiteit.