Relax, laad de batterijen op en blaas wat stoom af!

Sahar Delgosha Saadi
door gepubliceerd op 24 februari 2021Tags: , , , , ,

Sahar kwam twee jaar geleden naar Nederland voor de liefde, haar Nederlands-Iraanse man. In Iran was zij basis psycholoog. Nu is zij druk bezig haar Nederlands te verbeteren zodat ze aan een Nederlandse Universiteit haar masters in de psychologie kan gaan doen. Inmiddels beheerst ze de taal zo goed, dat zij vanaf deze maand haar verhalen publiceert als wereldwijf.

Ik kom uit Iran en op dit moment ben ik bezig de  Nederlandse taal te leren. In Iran heb ik mijn bachelor psychologie gehaald en ik wil graag hier doorstuderen voor mijn masterdiploma. Om mij vast met mijn vakgebied bezig te houden, is het voor mij interessant om een onderzoek te doen naar relaties in Corona-tijd. In dit artikel schrijf ik over mensen die relatieproblemen hebben en wat zij hebben gedaan om dit op te lossen.

Relatieproblemen

Vanwege het Coronavirus moeten de meeste mensen thuis werken en is hun werksituatie anders geworden. Sommige mensen vinden het leuk om thuis te werken en thuis te zijn, maar er zijn ook veel mensen die hier last van hebben. Als psycholoog vind ik het interessant mensen en hun situatie vanuit een andere hoek te bekijken.

Op het werk, op straat en bij familie en vrienden hoor ik vaak dat zij relatieproblemen hebben in deze Coronatijd. Tijdens de Coronacrisis kunnen mensen niet op vakantie of naar buiten zonder stress en zijn daarom vaak thuis. Heel veel mensen kunnen niet genoeg van hun vrije tijd genieten door bijvoorbeeld iets leuks te doen. Als je niks kunt doen, word je boos en heb je ook geen goed gevoel daarover. Mensen hebben hun geduld verloren en maken daarom meer ruzie met elkaar.

Mijn man en ik

Om te beginnen vertel ik iets over mijzelf en hoe mijn man en ik met Corona omgaan. Ik ben 25 jaar en woon samen met mijn man. We hebben geen kinderen. Ik bestudeer de Nederlandse taal. De eerste maand van de Coronacrisis hadden wij problemen. Wij zaten samen aan de dinertafel en ik stelde hem veel vragen waardoor hij zich niet kon concentreren op zijn werk.

Mijn man moet hard en precies werken en raakte dus geïrriteerd. We spraken erover en besloten om ieder in een aparte ruimte te gaan zitten. Hij maakte voor zichzelf in een andere kamer een kantoortje en ik ging studeren in de woonkamer. Nu hebben wij gelukkig geen problemen meer met elkaar.

Een rommelig type

Het volgende verhaal illustreert ook de problemen tussen een echtpaar en hoe zij dit opgelost hebben.

‘’Mijn naam is Jan en ik ben 45 jaar oud. Ik woon samen met mijn vrouw en wij hebben een dochter van 15 jaar. Tijdens de Coronacrisis hebben we één of twee keer per week ruzie, maar dat duurt niet lang. Onze ruzie gaat meestal over rommel in de woonkamer of de keuken.  Ik zet veel dingen op het salontafeltje en daarover wordt mijn vrouw boos en maken wij ruzie.

Volgens haar ben ik een rommelige man.

Nu hebben wij gelukkig een oplossing voor dit  probleem gevonden. We hebben afgesproken dat als iemand rommel maakt diegene het zelf moet opruimen. Op dit moment werk ik niet maar ik ben druk bezig met mijn studie van de Nederlandse taal en verdiep mij in onderwerpen met betrekking tot gezondheid. Mijn vrouw werkt vanuit huis. Gelukkig hebben wij een groot huis en mijn vrouw werkt boven en ik beneden. Wij zitten niet op dezelfde plek. In het huishouden hebben wij de taken verdeeld: meestal kook ik en maak ik het huis schoon.’’

Als je naar dit verhaal kijkt, dan zie je een man en vrouw ruzie maken over triviale zaken. Ze hebben toevallig een groter huis maar er zijn ook mensen die vanwege weinig ruimte problemen krijgen omdat niet apart kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan een vader die aan het vergaderen is terwijl zijn kind studeert en bovendien moeder aan het koken is. Allemaal in dezelfde keuken.

Te weinig ruimte

 “Mijn naam is Elizabeth. Ik woon samen met mijn echtgenoot en we hebben één dochter. Sinds maart werkt mijn man thuis. Het was een nieuwe situatie voor hem omdat hij bijna nooit thuis heeft gewerkt. Ik werk al een paar maanden niet meer en ik ben gewend om thuis te werken en thuis te zijn. Het was dus nodig om een nieuw evenwicht te vinden, omdat hij een ruimte betrad die ik mezelf had toegeëigend en nu dus deze ruimte moest delen.

Het is alsof je in een “open-space” bent waar iedereen tegelijkertijd praat of belt, en niemand let op wat de ander doet.

Wij hebben erover gesproken en de ruimte anders verdeeld. Overdag hebben wij bijna hetzelfde ritme, niemand slaapt uit. Iedereen is bezig met zijn eigen activiteiten. Vaak rond 10 uur drinken wij samen thee of koffie. Lunchen doen we over het algemeen samen, een salade of een broodje. Mijn man maakt het klaar. Wat betreft schoonmaken of koken is er niets veranderd. Ik ben degene die voor alles zorgt.”

Waarom doet hij niks in het huishouden?

Ik sprak met Sofia (35) met één kind. Sofia werkt op dit moment niet. Ze doet boodschappen, zorgt voor het huishouden en voor haar kind. Haar man moet ook thuis werken. Ze is boos op hem want waarom doet hij niks in thuis? Waarom helpt hij niet met het huishouden? Alles moet zij doen voor hem. Koffie en thee brengen, de lunch maken, alles. Zij is echt moe van deze situatie. Elke dag maken ze ruzie met elkaar en tot nu toe hebben zij geen oplossing gevonden voor het probleem… 

Vijf tips in Coronatijd

Hoe om te gaan met al deze uitdagingen?

1) De coronatijd is niet voor alle mensen makkelijk en we moeten elkaar helpen om door deze crisis heen te komen. Praat niet met elkaar tijdens het werk en wees geduldig.

2) Soms moet je duidelijk met elkaar in gesprek gaan en vertellen wat je dwars zit. Dus beter communiceren is belangrijk.

3) Als iemand aan het werk is en zij/ hij geconcentreerd is en je wil iets vragen, is het beter dat je dat later doet, of dat je aan haar/hem een bericht stuurt via de telefoon. Anders wordt zij/hij boos en krijg je ruzie.

4) We moeten van een moeilijke tijd een goede tijd maken, bijvoorbeeld door samen iets leuks te doen, samen te sporten, te fietsen. Door beweging wordt je lichaam rustig en word je ontspannen.

5) Iets leuks doen lost je problemen niet op, maar kan de spanning wel doen afnemen. 

Corona heeft alles in de wereld overgenomen, van liefde tot haat. Angst scoort het hoogst in het leven van mensen en men voelt zich bang vanwege een onzekere toekomst. Probeer soms de realiteit even los te laten. Relax, laad de batterijen op en blaas wat stoom af!

 Mocht je het gevoel hebben meer nodig te hebben dan bovenstaande tips, praat dan eens met de online psychologen van Psycholoog op Afstand, gespecialiseerd in Nederlanders in het buitenland. Start nu met een gratis kennismaking.

Sahar Delgosha Saadi - Nederland
سلام , ik ben Sahar Delgosha Saadi en kom uit Iran. In maart 2018 kwam ik naar Nederland voor de liefde, mijn Nederlands-Iraanse man. In Iran was ik basis psycholoog, nu ben ik druk bezig mijn Nederlands te verbeteren zodat ik aan een Nederlandse universiteit mijn Masters in de Psychologie kan gaan doen. Graag publiceer ik hier mijn verhalen als wereldwijf!