Mary helpt moeders en kinderen op Java: ‘ Luisteren, kijken en veel praten heeft mij veranderd.’

Mijn naam is Mary van der Zijden en ik kom uit een klein dorpje in Brabant waar ik zeer beschermd werd opgevoed. Studeren vonden mijn ouders belangrijk en ik werd naar de middelbare school in Tilburg gestuurd.  Daarna ging bij de nonnen naar de Pedagogische academie. Tevens ging ik vrijwilligerswerk doen voor de Turkse en Marokkaanse vrouwen. ‘Anderstaligheid’ was het onderwerp van mijn eindscriptie omdat ik ervaarde hoe afhankelijk deze vrouwen waren omdat zij onze taal niet konden schrijven en spreken.

Na mijn opleiding in 1981 was er geen werk in het onderwijs en ik richtte een meidengroep op voor meiden die interesse hadden in technische beroepen. Met een paar vriendinnen organiseerden wij de eerste naschoolse opvang in Tilburg. Een mooie herinnering. Intussen vertrokken mijn ouders naar de Nederlandse Antillen. Ik reisde op en neer in die tijd.

Transformatie op Java

Na wat omzwervingen kwamen mijn dromen uit want ik werd moeder van twee Indische dochters en juf op de basisschool. Interesse in andere culturen en vele onverklaarbare dromen over Indonesië brachten mij in 2016 naar Java. Toen ik daar een school bezocht, was ik om. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats en ik werd overvallen door zo veel emoties. Ik  stelde mijn hart open voor de mensen die ik had leren kennen in Java. Vooral jonge moeders met hun kinderen raakten mij diep. Deze mensen konden mij zo veel leren over het leven.

Hoe anders was mijn leven als vrouw tot dan toe geweest. Mijn westerse gedachtegang werd op de proef gesteld en ik kreeg als vrouw de kans de vrouwen in de kampung te leren begrijpen. Goed leren luisteren, kijken en veel, heel veel praten heeft mij als mens veranderd. In 2016 werd ik gevraagd een stichting te Java op te richten, iets waar ik nooit eerder bij stil heb gestaan maar wat mij enorm veel heeft gebracht samen met mijn vriendinnen hier en vrouwen daar. Stichting Yayasan Setete Sembun (dauwdruppel in het Javaans) verzorgt gratis kleuteronderwijs en scholing voor moeders om zo uit de cirkel van armoede te raken.
Met name voor bovengenoemde groep is er aandacht voor gezondheidszorg en geboorte preventie. De komende tijd deel ik graag verhalen over mijn ontmoetingen met de prachtige veerkrachtige vrouwen die ik heb mogen leren kennen op Java.

Mijn kennismaking met Djuan

Omdat mijn visum voor Java verliep tijdens mijn laatste reis in Indonesië ging ik er even tussenuit naar Singapore. Ik bezocht per boot het kleine eiland Batam dat op een uur varen van Singapore ligt. In de vroege ochtend werd ik gewekt want er zou al sinds een uur een jonge dame in de lounge van mijn hotel op mij zitten te wachten. Het bleek Djuan te zijn.

Djuan nam me mee naar het huis van haar vriendin waar veel eten voor mij in huis werd gehaald. Ik voelde me verlegen onder de situatie. Daar hoorde ik haar levensverhaal. Djuan was uitgezonden om als au pair te gaan werken in Singapore vanuit de kampung waar ik verbleef op Java. Haar zoontje Shafik van vier jaar bleef op Batam bij haar vriendin. Ze hoopte te sparen voor de toekomst van haar zoontje en zichzelf.

Trouwen en meteen weer scheiden

Een Indiase man was haar grote liefde in Singapore maar nadat Djuan van hem zwanger raakte, bleek hij al een vrouw te hebben in India. Hij trouwde onder druk van mijn contactpersoon met haar in Indonesië en het stel scheidde ook meteen weer. Djuan kreeg hierdoor de status van gescheiden moeder, een betere positie dan die van een ongehuwde moeder. Zo had ze meer aanzien en heeft ze meer kans op een andere man in de toekomst. Djuan houdt nog altijd veel van de vader van haar zoontje, maar hij zal niet meer terug keren naar haar. In het weekeinde bezocht ze samen met mij haar ze haar zoontje op Batam, een levenslustig mannetje dat niet verlegen was en overal op klom. Djuan knuffelde hem helemaal plat tijdens mijn bezoek. Hij is haar leven…

Later dat jaar kreeg Djuan een tweede tegenslag. Ze werd beschuldigd van fraude. Haar baas, een oudere man, wilde meer van haar en Djuan weigerde. De man bleek veel invloed te hebben en haar weigering was het begin van veel ellende. Het leidde uiteindelijk tot haar uitzetting uit Singapore. Djuan keerde terug naar haar zus en gehandicapte broer in de kampung… Daar ontmoette ik haar weer. Uitzending zit er voor haar momenteel even niet in en Djuan wacht op betere tijden… Momenteel kan ik vanwege corona niet op en neer reizen. Maar we houden contact tot op de dag van vandaag.

Mocht je meer interesse hebben in mijn stichting Yayasan Setetes Embun ons doel willen steunen, kijk dan hier!

WIL JIJ EEN RONDREIS BOEKEN IN INDONESIË? HIER VIND JE DE MOOISTE!

Over dit Wereldwijf: Mary van der Zijden - Nederland

Mijn naam is Mary van der Zijden en ik ben in 1961 geboren in Nederland. Na de HAVO volgde ik de Pedagogische Academie waar ik in 1981 afstudeerde. Ik ben moeder van 2 dochters van 28 en 25 jaar. In 2017 is mijn stichting in Java opgericht. Op dit moment ben ik werkzaam als leerkracht in Nederland.