Een carrière starten in het buitenland? 5 tips om je op weg te helpen

Gastschrijfster

Je gaat een nieuwe carrière tegemoet in het buitenland maar waar begin je? Zo ziet een curriculum vitae in jouw nieuwe thuisland er misschien anders uit dan in Nederland en is een cv maken lastiger dan je had gedacht. Met de juiste tips sta jij stevig in je schoenen voor je buitenlandse avontuur. 

1. Van wittebroodsweken naar cultuurshock: wees voorbereid

Die eerste weken op je nieuwe bestemming voel je je als een toerist in je nieuwe thuisland. Alles is leuk. Totdat de cultuurshock om de hoek komt kijken. Dit kan een pittige tijd zijn waarin je je moet aanpassen aan nieuwe regels, je een nieuwe taal moet leren spreken én je te maken krijgt met culturele verschillen. En heb je nog geen baan in het vizier, dan moet je ook nog op banenjacht. Aan de ene kant heb je tijd nodig om te leren omgaan met deze gevoelens maar aan de andere kant moet er ook brood op de plank komen en moet er actie worden ondernomen. Als je weet wat je kunt verwachten bij een emigratie, kun je hier beter rekening mee houden.

2. De nieuwe jij: kijk met andere ogen naar de wereld om je heen

Je hele hebben en houwen meenemen naar een ander land vraagt aardig wat flexibiliteit. Zoals het ‘thuis’ was, zal het hoogstwaarschijnlijk in je nieuwe land niet zijn. Ben je niet voor een baan naar het buitenland vertrokken maar wil je die wel vinden, dan zul je proactief moeten zijn. Wachten totdat iemand je bij de hand neemt, brengt je nergens. Dezelfde baan vinden die je in Nederland had, is niet altijd mogelijk. Tijd dus om jezelf opnieuw uit te vinden. Sta open voor nieuwe ideeën en denk out-of-the-box. Wat kun je allemaal? Op welke manier kun je jouw (werk)ervaring nog meer inzetten? Waar is er behoefte aan in je nieuwe thuisland? Op welke manier kun jij hierop inspelen? Door dit soort vragen te beantwoorden ontdek je nieuwe invalshoeken voor een fijne baan in het buitenland.

3. Ga (online) netwerken: laat jezelf zien en horen

Een netwerk opbouwen, zowel privé als professioneel, kan je helpen om sneller te wennen (en als daar een baan uit voorkomt is dat natuurlijk mooi meegenomen). Als expat of emigrant kun je wel wat advies, hulp en kennis gebruiken. Maak gebruik van Facebook: er zijn vast groepen in jouw buurt waar je lid van kunt worden. Tegelijkertijd een mooie manier om koffieafspraken te maken en een sociaal netwerk op te bouwen. Meld je aan voor netwerkbijeenkomsten georganiseerd door bedrijven in de buurt of bezoek een beurs speciaal gericht op expats. Je kunt ook naar netwerkborrels gaan of lezingen en workshops volgen. Laat jezelf zien en horen: goede kans dat je op deze manier jouw droombaan vindt.

4. Praktische tip: legaal werken met de juiste vergunning en visum

Ga je emigreren naar een land binnen de Europese Unie dan mag je als Nederlander hier vrij wonen en werken. Trek je verder weg, dan is het slim om van tevoren onderzoek te doen of je überhaupt wel mag werken in je nieuwe thuisland en zo ja, welke papieren je hiervoor nodig hebt. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een visum of een werkvergunning aardig wat tijd en geld kan kosten. Begin op tijd met je zoektocht naar de juiste documenten zodat je snel een carrière kunt starten in het buitenland.

5. Culturele verschillen: óók op je curriculum vitae

Wel of geen foto op je cv, een document van maximaal één pagina of beter vijf kantjes, en in welke taal schrijf je je curriculum vitae? Een cv ziet er in ieder land anders uit. Om een goede kans te maken op een baan is het slim om je cv in te richten naar de eisen van het land waarin je solliciteert. Lees je in en zoek uit wat de gewenste lay-out is, welke inhoud je erin zet en hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.

Een carrière starten in een nieuw land is een groot avontuur en er valt behoorlijk wat te regelen. Maar als je dit weet en er rekening mee houdt, ben je klaar voor een prachtig begin van een nieuw leven over de grens!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.