Bedrijf van een wereldwijf – Katja in Botswana: niet dromen maar doen!

Profielfoto

Mijn droom startte in het jaar 2006, toen ik een half jaar in Peru woonde en werkte met kinderen in één van de sloppenwijken van de hoofdstad Lima. Die zes maanden veranderen mijn kijk op het leven. Deze kinderen hebben dezelfde dromen als kinderen in Nederland, maar wat mij raakte, is de vraag of zij die dromen wel waar kunnen maken zonder goed onderwijs en de juiste gereedschappen. 

Terug in Nederland blijf ik rondlopen met de vraag: “Hoe kan ik daar verandering in brengen?” In 2009 start ik de vrijwilligersorganisatie StartUp4kids Foundation met als doel ervoor te zorgen dat kwetsbare kinderen (en later ook moeders) waar dan ook ter wereld de kansen krijgen om hun dromen waar te maken, omdat iedereen een goed leven zonder armoede verdient.

Botswana
Foto: website startup4kids.nl

Onderwijs is de cruciale basis

Ik geloof dat dat begint met goed onderwijs en het hebben van sociale-, financiële-, en ondernemers­vaardigheden. In 2010 werd het eerste project in Peru geboren. Intussen zijn we tien jaar verder en zijn we met de Foundation aan het werk in Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische landen. Maar ook in Nederland, want ook hier zijn deze vaardigheden essentieel.

In die jaren is StartUp4kids uitgegroeid tot een volwassen organisatie met een groep gedreven vrijwilligers en een groeiende groep donateurs. Terwijl de Foundation groeit, koester ik ook mijn eigen dromen, die mij eind 2018 naar Botswana brengen.

Voor het eerst echt thuis

Voor het eerst in mijn leven woon ik nu op een plek waar ik mij thuis voel, midden in de prachtige oernatuur van de Okavango Delta. Ik doe hier de dingen waar ik blij van word als ‘boerin’ en manager van onze eigen kleinschalige lodge, Phazama Farm. Behalve de lodge heb ik samen met mijn man de Leadership2Impact Academy opgezet, waar we als persoonlijk leiderschapstrainers actief zijn en gebruik maken van de kracht van de natuur.

Dat is niet alles. Ik heb nog een andere, grotere, droom. Ook in Botswana wil ik wil jonge kinderen, tieners en moeders een betere toekomst geven! Als je je goed verdiept in Botswana dan lees je dat de democratie van dit land, één van de oudste ter wereld is. De opbrengsten van de diamantmijnen zijn gebruikt voor infra­structuur, onderwijs en gezondheidszorg. De mijnbouw-, vlees-, en toeristenindustrie brengen enorme rijkdom in dit land, maar de mensen in Botswana zijn niet blij. Ze staan in de peilingen zelfs helemaal onderaan de lijst van de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe kan dat, vraag je je af?

Armoede is troef

Als ik een bezoek breng aan de lokale gemeenschappen bij mij in de buurt, dan zie ik alleen maar mensen die arm zijn. Vaak straatarm, terwijl we wonen in de Okavango-delta, wat toch de toeristische hotspot is in Botswana! Helaas belanden de inkomsten uit de toeristenindustrie niet bij de mensen die deze het hardste nodig hebben en verdienen de meesten in deze industrie slechts een klein loon waar ze hun hele gezin, en zelfs de hele gemeenschap, mee voeden. Een gezegde hier is dan ook: “Als je een medewerker ontslaat, ontsla je niet alleen haar of hem, maar de hele gemeenschap.”

En toen was daar 2020, het jaar dat Corona roet in het eten gooide van zoveel kinderen en mensen. De scholen werden gesloten en veel ouders verloren hun werk of kregen (en krijgen nog steeds!) maar een deel van hun al zeer karige loon. Ondanks dat het aantal ‘Covid-cases’ in Botswana zeer laag blijft, is de ziekte niet het grootste probleem. Het gebrek aan basisbehoeften is dat wel. 

Tijdens de lockdown heb ik veel nagedacht over het leven en de situatie waarin de mensen hier in armoede leven. Niet alleen in Botswana, maar ook op veel andere plekken in de wereld waaronder Nederland. Daar bovenop komt de kwestie dat we met z’n allen onvoldoende zorgen voor onze planeet.

Botswana
Foto: website startup4kids.nl

Missie uitgebreid

Ik werd er heel erg verdrietig van en stelde me steeds de vraag: “Wat kan ik hieraan doen?” Dit resulteerde in het herschrijven van de missie van StartUp4kids, waaraan we nu ook zorg voor onze planeet hebben toegevoegd. 

Gelukkig zijn de scholen dit jaar grotendeels open geweest en ben ik zo blij met alle programma’s die ik op heb kunnen starten voor zowel kinderen als moeders. Naast deze empowerment-programma’s om iedereen persoonlijk en financieel sterker te maken, hebben we allerlei activiteiten uitgevoerd om de bewustwording voor de zorg van onze mooie aarde te vergroten. Zo hebben we een conferentie georganiseerd waar bewustwording centraal stond. We hebben bomen geplant en moestuinen aangelegd. De kinderen hebben afval verzameld en hier kunstwerken van gemaakt, enzovoort. Het schooljaar is nog net niet ten einde en omdat de scholen nog steeds open zijn, kunnen de projecten dit jaar netjes afgerond worden. 

De komende December-maand wordt voor mij een maand van bezinning in een nog altijd roerige tijd. We zullen een nieuwe aanpak moeten bedenken voor onze eigen farm, gastenverblijf en de academie. Maar dat komt goed want we hebben alle gereedschappen in huis om er een succes van te maken zodat we onze droom kunnen blijven leven. Voor de Wereldwijven neem ik neem jullie graag mee op dit pad om jullie te inspireren, maar ook om te leren. Want, alleen samen kunnen we de wereld mooier en beter maken!

Over dit Wereldwijf: Katja Visser - Botswana

Dumela! Mijn naam is Katja en ik woon sinds eind 2018 samen met mijn man in de prachtige natuur van de Okavango Delta in Botswana. Ik ben 'boerin', manager van onze kleinschalige lodge, persoonlijk leiderschapstrainer en natuurcoach. Daarnaast zet ik mij in om kinderen en moeders te empoweren en de wereld groener te maken via mijn stichting StartUp4kids. Voor De Wereldwijven blog ik over het waarmaken van je dromen en het verbinden met de natuur.