Connection in Action ondersteunt biologische families!

Ana van Valen helpt met haar stichting Mijn Roots vanuit Soerabaja – Indonesië – met het zoeken naar familie van geadopteerden. Zelf is ze op tweejarige leeftijd geadopteerd en naar Nederland verhuisd waar ze in een heel warm Nederlands gezin opgroeide. Op haar 18e ging ze voor het eerst terug naar Indonesië en heeft toen haar biologische ouders gevonden en ontmoet. Een kans die zovelen als haar niet of nooit hebben gehad.

Het afgelopen jaar hebben we met Mijn Roots weer zes families gevonden, een mooi resultaat want de zoektochten werden door COVID-19 erg bemoeilijkt. Graag stel ik jullie een heel mooi en nieuw initiatief voor: Connection in Action.

Adoptie
Foto’s: Bud Wichers

Kerstpakketten-actie

COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat veel families, die het al niet zo breed hadden, het nog moeilijker kregen om het hoofd boven water te houden. In Nederland begonnen we samen met Sumi en Amy een nieuw initiatief om deze families te ondersteunen. Via het platform Connection in Action zamelen wij geld in voor de biologische families van geadopteerden uit Indonesië.

We hebben 2021 afgesloten met een kerstpakketten-actie voor biologische families en we hebben maar liefst 46 families, dankzij gulle gevers, een hart onder de riem kunnen steken. We hebben basisbenodigdheden ingekocht via lokale winkels, zelf kerstkoekjes gebakken en de pakketten mooi ingepakt met kerstversieringen. Het was veel, maar dankbaar werk, want er is niets mooiers om mensen blij te kunnen maken.

De pakketten zijn bezorgd op de verschillende eilanden Sumatra, Java, Bali en Sulawesi. Het is fantastisch om die verbinding te kunnen maken en tevens een brug te kunnen slaan tussen geadopteerden in Nederland en families in Indonesië.

Adoptie

Prachtige batik producten

Hulp blijft nodig, niet alleen vanwege de aanhoudende pandemie, maar ook omdat biologische families soms te maken krijgen met gezondheidsproblemen of slachtoffer worden van natuurrampen. Daarom willen wij ons ook in 2022 inzetten om geld op te halen en zo families te kunnen helpen.

Sumi en Amy, initiatiefneemsters van Connection in Action, kwamen met het idee om producten te ontwerpen met batik en deze te verkopen. Batik is typisch voor Indonesië en zo vormen deze producten de connectie met het land. De opbrengsten zullen ten goede komen aan families in Indonesië.

Sumi en Amy steken als vrijwilligers veel liefde en uren in het maken van deze unieke batik producten. Ook echte “Wereldwijven” dus! Ze maken onder ander hoodies, tassen, kaarten en bandana’s. Alle artikelen zijn te koop via hun Instagram en Facebook pagina.

Biologische families onderbelicht

Jullie hebben wellicht ook het nieuws gevolgd over de vele misstanden rondom adoptie in Indonesië. Veel is misgegaan en de Commissie Joustra heeft hier uitvoerig onderzoek naar gedaan. Ondertussen heeft het Ministerie voor Rechtsbescherming in Nederland vorig jaar haar excuses aangeboden aan geadopteerden en biologische families.

Belangenorganisaties hebben als tegemoetkoming en versterking een eenmalige subsidie gekregen, maar helaas betrof dit geen directe support aan geadopteerden en families zelf in hun zoektochten. Om hier enigszins op in te spelen en kosten te beperken voor geadopteerden, hebben wij Connection in Action opgezet. Bovendien vinden we nog altijd dat deze groep (de biologische families) te onderbelicht is.

Adoptie

Oproep voor hulp

Ons gezamenlijk doel is dus om met de gelden die we binnenkrijgen, ook de geadopteerden te steunen, zodat die niet opdraait voor alle kosten van de biologische familie. Bovendien kunnen we met het geld zorgen dat de familie steun en nazorg krijgt. Als geadopteerde sta je er dan niet helemaal alleen voor.

Natuurlijk is het heel bijzonder als je eindelijk je Indonesische familie gevonden hebt, maar het traject van zoeken en vinden is een emotionele achtbaan. Als geadopteerde probeer je je met de familie te verbinden en je er (deels) mee te identificeren. Dat is een heftig proces. Ondertussen zie je dat ze hulp kunnen gebruiken om hun leven wat aangenamer te laten verlopen. Je wilt dan hulp bieden, maar soms heb je zelf de financiële middelen niet of weet je niet hoe je kan helpen. Geadopteerden kunnen dan onze hulp inschakelen.

Over dit Wereldwijf: Ana van Valen - Indonesië

Hallo, ik heet Ana van Valen en woon in Surabaya. Ik geef Nederlandse Taal en Cultuur lessen en help Special Needs kinderen. Voor Stichting Mijn Roots zoek ik biologische families van mede-geadopteerden uit Indonesië. Super leuk om als wereldwijf ervaringen te delen over het Verre Oosten.