Ruth is jeugdhulpverlener: “wat is eigenlijk normaal?”

Team C
door gepubliceerd op 14 april 2022Tags: , , , , , ,

De afgelopen weken zijn De Wereldwijven, in samenwerking met oprichters Annemarie en Femke van Team C, een campagne gestart: Elke vrouw veilig. Iedere week belichten zij een andere invalshoek om het zo complexe taboe beter in kaart te brengen. Deze week aandacht voor het kind. Co-founder Annemarie van Team C benaderde Ruth Tanghe die werkzaam is bij een organisatie die anonieme online zorg biedt aan kinderen, tieners en jongeren.

Ruth schreef voor Team C een blog waarin ze concreet vertelt wat wij allemaal kunnen doen om de geweldscyclus te helpen doorbreken

Huiselijk geweld
Foto: Ruth Tanghe

Meetlat

Het zijn twee uitersten die wij in het werk met tieners tegenkomen: ze denken dat ze de enige zijn óf ze denken dat wat ze meemaken normaal is. En beide is vaak niet wat het is. Maar hoe moeten zij dat eigenlijk weten? Eenmaal volwassen kun je al wat genuanceerder denken. “Tja, er zullen vast meer mensen zijn die dit meemaken” of “Misschien een beetje raar wat er bij mij thuis gebeurt.” Toch is voor jezelf jouw persoonlijke situatie altijd het uitgangspunt. Je verhoudt je tot de anderen om je heen, maar je eigen situatie ken je het beste en is daarmee vaak de norm.  

Als wij kinderen, tieners of jongeren spreken die te maken hebben met een situatie rondom huiselijk geweld of seksueel misbruik, is het één van onze taken om een maatschappelijke norm neer te leggen. Zo leren we een jongere wat wel of niet oké is en wat wel of niet hoort. We leggen eigenlijk een meetlat naast hun situatie.

Zo kunnen ze er naar kijken en (soms voor het eerst) leren wat maatschappelijk gezien normaal is. We kunnen dan bijvoorbeeld zeggen: als je te laat thuiskomt, kan je vader wel boos zijn, maar je vader mag jou nooit slaan. Voor een kind kan dit een heel normale situatie zijn, waar hij misschien wél van baalt. Maar als je opnieuw gaat leren, buiten je thuissituatie om, wat oké is en wat niet, kun je pas daarna bepalen of je er actie op wilt ondernemen. Want als je steeds beter gaat inzien dat jouw situatie niet goed voor je is, is er misschien ook wel en gezondere situatie mogelijk. En dat er richting een gezonde(re) situatie mensen zijn die ‘de nieuwe norm’ en jou supporten. Support en gezien worden is ontzettend belangrijk!

Omstanders

Op het moment dat je volwassen wordt en een eigen (gezins)situatie creëert waarin je leeft, lijkt de leerschool rondom normen wat afgezwakt. Toch heeft iedere levensfase weer nieuwe elementen in zich. Wanneer je als partner te maken krijg met huiselijk geweld, druppelt dat in de meeste gevallen langzaam je leven binnen. En die veranderende situatie zou iemand zomaar eens als ‘het nieuwe normaal’ kunnen ervaren. De situatie voelt dan niet per se prettig, maar voor een dader of slachtoffer kan de situatie wel normaal aanvoelen. Bekeken vanuit het eigen perspectief. En hoe weet je dan dat dit écht niet normaal en oké is?

Het is haast onmogelijk om dit allemaal uit jezelf te moeten laten komen. Om je eigen leven te corrigeren. Of om de regie te nemen in een situatie waar je langzamerhand in bent beland. Hoe kom je daar ooit nog uit, zeker wanneer je afhankelijk bent van je partner? Daarom is het belang van omstanders, die je helpen de meetlat van de maatschappelijke norm weer in kaart te krijgen, heel belangrijk. Ook als je volwassen bent geworden. 

Spreek je uit

Als jij dit leest en je hebt zelf niet te maken met huiselijk geweld, dan kun je dus een meetlat voor een ander zijn. Dan kun jij de norm uitspreken en daarin support aanbieden. Om weer opnieuw te leren wat eigenlijk oké is. Probeer in eerste instantie alert te zijn op situaties die anders zijn. Denk aan relaties, huizen of situaties waar je onveiligheid of ongelijkheid ervaart. Vertrouw daarin ook op je onderbuikgevoel, want niet alles is aan de voorkant met feiten aan te wijzen. En spreek dan uit wat de maatschappelijke norm is. Denk aan: “Het is belangrijk dat jij helemaal mag zijn wie je bent’” “In een relatie moet je je veilig en jezelf voelen” of “Een huisgenoot mag nooit verbaal of lichamelijk geweld gebruiken.”

Wees beschikbaar, wees jezelf en blijf over de vloer komen bij iemand. Zo houd je het contact warm en kun jij zomaar één van de mensen zijn die iemand kan helpen om stapje voor stapje weer uit de situatie te komen. 

Elke vrouw veilig

Geweld is wereldwijd het grootste maatschappelijke probleem van vrouwen. Veel vrouwen hebben er dagelijks mee te maken. Direct of indirect. Laten we met elkaar de uitdaging aangaan om de wereld een beetje beter te maken en een plek te zijn waar elke vrouw veilig is en zich veilig voelt. 

Elke vrouw veilig! Bij De Wereldwijven zullen we wekelijks verslag doen over dit onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Heb jij een vraag, expertise, idee voor een lokale actie, handig contact of een verhaal dat je met ons wil delen? Neem dan contact op via redactie@dewereldwijven.com. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Over dit Wereldwijf: Team C

Elke vrouw veilig. Dat wil jij toch ook? Wij, Annemarie en Femke, zijn de oprichters van Team C. Iedere week delen we verhalen, expertise en nieuws over mensen en organisaties die meebouwen aan een oplossing voor vrouwen in onveilige situaties. Wil jij meedoen? Of je verhaal of ideeën delen? Neem dan contact op via redactie@dewereldwijven.com.