Hoe gezond is onze gezondheidszorg wereldwijd?

Voel je je al een paar dagen niet lekker of maak je je zorgen om een moedervlek? In Nederland ga je dan even langs de huisarts. En voor kiespijn kan je snel bij de tandarts terecht. Meestal zelfs gewoon even op je fiets, mits je natuurlijk geen hoge koorts hebt. Onze gezondheid? De zorg is er niet altijd minder om, maar vanzelfsprekend wel goed geregeld. 

Maar Nederland is niet de wereld. Hoe wij hier naar (onze) gezondheid kijken, kan afwijken van de rest van de wereld. Sterker, net over de grens is de gezondheidszorg al anders georganiseerd en geregeld. En daar zijn we best nieuwsgierig naar! 

Schoonheid: van kristalpoeders tot grown-to-order

Ook is gezondheid een heel breed thema. Het is vooral de evenwichtige balans tussen geest & lichaam. Je kunt bijvoorbeeld denken aan wat je zelf doet om gezond te blijven: voeding, sport, meditatie… maar denken ze daar in andere landen eigenlijk wel hetzelfde over? Wat vinden we in Curaçao, Singapore of Tanzania eigenlijk mooi of sexy? En wat kosten middeltjes en cosmetische ingrepen buiten Nederland? Inmiddels zijn wij wel klaar met de vele soorten mask-sheets, verkrijgbaar in spectaculaire kleuren en gedrenkt in etherische olie of fijngemalen kristallen. Hoe zit het met de laatste beauty- en gezonde trends bij de Wereldwijven? Welke smeersels uit koel- en keukenkastjes zijn echte aanraders? 

De grootste trend wordt mogelijk de grown-to-order cosmetica, ingegeven door de huidige wereldwijde grondstoffen- en leveringsproblemen vanwege Covid. Insteek is dat de consument bepaalt wanneer zij of hij toe is aan een nieuwe pot crème of lotion en dat het potje of flesje dus op maat en op bestelling (aan)gevuld wordt. Behalve dat dit een meer sustainable bijdrage kan leveren (want minder verspilling door overproductie) is het natuurlijk ook gewoon een slimme markering-tool. 

Gezondheid wereldwijd: voor iedereen?

Schoonheid en fit zijn (of je voelen) is één ding, maar natuurlijk kijken we verder dan uiterlijkheden want echte gezondheid is zoveel meer: hoe staat het met de gezondheidszorg wereldwijd en vrouwengezondheid in het bijzonder? Het is een feit dat er nog altijd een grote emancipatie inhaalslag gehaald moet worden. Anno 2022 zijn niet alleen de studies naar specifieke vrouwenziektes nog altijd in de minderheid, maar zijn vrouwen zelf ook in de minderheid als het om toetsing van medicijnen gaat. De medische Westerse wetenschap is van oudsher gebaseerd op het mannenlichaam en vrouwen werden niet meegenomen in onderzoek. Sinds de jaren ‘90 is daar wel verandering in gekomen, maar méér aandacht is hard nodig. 

Het blijft vreemd dat er nog altijd meer onderzoek gedaan wordt voor mannen in hun latere levensjaar (denk aan prostaatklachten en erectieproblemen) dan de menopauze. Er is nog altijd veel menstruatieschaamte. Hoe vaak maken we niet de ‘grap’ dat als mannen zouden menstrueren er waarschijnlijk voor ieder pijntje of ongemak al zeker 10 oplossingen waren? En dan hebben wij het hier niet over de echt serieuze menstruatieklachten.

Mijn gezondheid. Mijn lichaam. Mijn keuze?

Het is niet alleen onze gezondheid die een sprong moet maken, ook is de vrouwelijke seksualiteit vreemd genoeg niet overal alleen van de vrouw zelf. Politiek en geloof bemoeien zich ermee: of het nu om puur persoonlijk genot of de voortplanting van de mens gaat, vrouwen hebben veelal geen eigen zeggenschap en worden in toom gehouden door wetten en heersende moraal.

Ook in het Westen. In de Verenigde Staten staan abortusklinieken onder zware druk en worden abortuswetten steeds draconischer. Deze zomer doet de Supreme Court, het Amerikaans Hooggerechtshof, een uitspraak over het arrest Roe vs Wade uit 1973. In die uitspraak erkende het Hof destijds het grondwettelijke recht van de vrouw om te kiezen voor de beëindiging van een ongewenste zwangerschap door een veilige en legale abortus. In een uitgelekt rapport zet Opperrechter Samuel Alito uiteen waarom het gerechtvaardigd is om Roe vs Wade mogelijk te herroepen. Dit doet het ergste vrezen: staan ons weer illegale abortuspraktijken te wachten en heeft (vrouwelijk) Amerika binnenkort weer een geheim telefoonnummer nodig?

Gezondheid goed geregeld

Terug naar onszelf en waar wij wonen want hoe doe je dat als Nederlandse in een ander land? Vertrouw je volledig op de lokale gezondheidszorg? En hoe regel je de zorg? Ook financieel. Natuurlijk zijn we nieuwsgierig of een (eerste) bezoek aan de huisarts, gynaecoloog of tandarts anders is dan in Nederland. Is die praktijk naast de deur of moet je er een eind voor rijden? En als je kinderen hebt, welke zaken komen dan om de hoek kijken? Zo moet je in sommige landen bij aanmelding van ieder nieuwe schooljaar alle health records van je kind indienen. Zonder de juiste vaccinaties, of redenen waarom een vaccinatie ontbreekt, kan de school je kind(eren) weigeren. Bovendien lopen vaccinatieprogramma’s vaak niet synchroon met die in Nederland waardoor je daar weer actie op moet nemen. Soms een hele legpuzzel! 

Een heleboel (persoonlijke) vragen dus waar we deze maand ons licht op werpen. Het is hoog tijd voor nieuwe gezonde inzichten van around the globe!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.