Waarom voedingssupplementen als je al gezond eet?

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 15 juni 2022Tags: , , , ,

Als je dieet voornamelijk bestaat uit verse en onbewerkte voeding zou je zeggen dat je hiermee alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Waarom zou je nog supplementen slikken?

Dit zijn zes situaties waarin je extra op je voeding kunt letten en misschien behoefte hebt aan wat extra voedingssupplementen.

1. Je hebt een zwakke spijsvertering

Als je spijsvertering niet optimaal werkt, kan het lastiger zijn om voedingsstoffen op te nemen, waardoor je lichaam haar behoefte aan deze voedingsstoffen niet volledig kan vervullen. Bij spijsverteringsproblemen is het in de eerste plaats belangrijk om te werken aan de gezondheid van je darmen. Dat kun je doen door voedingsmiddelen met probiotica te nemen.

Probiotica zijn gunstige darmbacteriën die de balans in je darmen herstellen en voor een gezonde darmflora zorgen. Je vindt ze onder andere in zuurkool, kimchi, probiotica supplementen en sommige green juice mixen, zoals deze.

2. Je rookt

Als je rookt, dan kan dat effect hebben op de hoeveelheid vitamine C in je lichaam. Om de hoeveelheid vitamine C in je lijf op peil te houden heb je als roker 35 milligram vitamine C per dag meer nodig dan iemand die niet rookt. Vitamine C is belangrijk voor gezonde bloedvaten, sterke botten en een goede weerstand. Ook je tanden kunnen niet zonder deze vitamine. De voedingsstof draagt verder bij aan voldoende energie, gezonde cellen en een goede concentratie.

Je vindt vitamine C in veel groenten en fruit. Vooral paprika, zwarte bessen, aardbeien, kiwi en spruitjes zijn rijk aan deze vitamine. Om je vitamine C-inname aan te vullen, kun je gebruik maken van voedingssupplementen met vitamine C.

3. Je drinkt koffie

Wist je dat cafeïne de opname van verschillende mineralen kan tegenwerken? Het gaat onder andere om ijzer, magnesium, kalium, natrium en calcium. Ook kan cafeïne de opname belemmeren van vitamine B, C en D. Dit effect komt onder andere door het vocht afdrijvende karakter van koffie. Hoe sterker de koffie, hoe groter het effect. Om deze invloed van cafeïne tegen te gaan, kun je (vaker) cafeïnevrije koffie drinken.

Als je koffie met cafeïne drinkt, doe dat dan minimaal een uur voor of na de maaltijd. Mocht je tekorten hebben opgelopen, dan kunnen voedingssupplementen helpen om deze tekorten aan te vullen. Ook voor supplementen geldt dat je deze minimaal een uur voor of na de koffie inneemt. Doe je dat niet, dan heeft je lichaam alsnog een probleem met de opname van de voedingsstoffen.

4. Voedingsmiddelen bevatten weinig magnesium

Door overbemesting en het eenzijdig planten van gewassen zijn veel landbouwgronden uitgeput geraakt. Veel grond bevat bijvoorbeeld weinig magnesium, waardoor de producten die er groeien ook weinig van dit mineraal bevatten.

Een magnesiumtekort komt vrij vaak voor, dus let op klachten die een rol kunnen spelen bij een magnesiumtekort. In dit artikel vind je de meest voorkomende symptomen.

5. Medicijnen

Van aspirine is bekend dat het de behoefte aan vitamine C verhoogt. Wist je ook dat andere medicijnen kunnen leiden tot tekorten aan vitamines en mineralen? Zo ontdekten wetenschappers die een groot aantal studies bestudeerden dat oudere mensen die drie of meer geneesmiddelen gebruikten een tekort hadden aan vitamine D, B1, B2, B6, B12 en foliumzuur.

Mensen die zes maanden of langer ACE-remmers gebruiken, kunnen te maken krijgen met een zinktekort en het middel metformine draagt bij aan een vitamine B12-tekort. Gebruik je medicatie, dan is het belangrijk om de status van de vitamines en mineralen in de gaten te houden en eventueel bij te slikken als dat nodig is.

6. Stress

Als je veel stress hebt, dan verbruikt je lichaam extra voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan de mineralen calcium, magnesium en zink. Stress vertraagt daarnaast de spijsvertering, waardoor je lichaam meer moeite heeft met het opnemen van voedingsstoffen. Ook in dat geval kunnen voedingssupplementen behulpzaam zijn als aanvulling op een gezond eetpatroon.

Bronnen:

Morck, T.A. et al. (1983). Inhibition of food iron absorption by coffee. The American journal of clinical nutrition, 37(3), 416-20.

Appel, C.C. et al. (2001). Caffeine-induced hypokalemic paralysis in pregnancy. Obstet Gynec Obstetrics and gynecology, 97(5 Pt 2), 805-7.

Ulvik, A. et al. (2008). Coffee consumption and circulating B-vitamins in healthy middle-aged men and women. Clinical chemistry, 54(9), 1489-96.

Guo, W. et al. (2016). Magnesium deficiency in plants: An urgent problem. The Crop Journal, 4, 2, 83-91.

Rapuri, P.B. et al. (2007). Caffeine decreases vitamin D receptor protein expression and 1,25(OH)2D3 stimulated alkaline phosphatase activity in human osteoblast cells. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 103(3-5), 368-71.

Reilly, w. et al. (2017). Prescription Drugs and Nutrient Depletion: How Much Is Known? Advances in Nutrition, 8 (1), 23.

Loh, H.S. et al. (1973). The effects of aspirin on the metabolic availability of ascorbic acid in human beings.” The Journal of Clinical Pharmacology and New Drugs, 13, 480-486.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.