Bedrijf van een wereldwijf – Linda: “Doodleuk, maar bloedserieus zei ik dat ik naar Zweden wilde”

Linda Peelen is 45 jaar en werkt al sinds 2004 in haar eigen praktijk aan huis als kindertherapeute. In 2009 verhuisde ze met haar partner van hartje Nederland naar landelijk Friesland. Ze zet hier haar praktijk gewoon voort, krijgt twee fantastische zonen en tot 2021 bewonen ze een prachtige woonboerderij. Dan gaat in 2021 het roer om als ze op een zondagmorgen doodleuk tegen haar partner zegt dat ze naar Zweden moeten verhuizen…

Een stoer en onverwacht besluit terwijl ze een fijne praktijk – Sterrekind – heeft, en hun zonen blij opgroeien in mooi Friesland. Waarom Zweden en ineens die drang? We besloten haar te bellen en wilden weten hoe ze het allemaal doet: moeder zijn, een eigen praktijk voortzetten in een vreemd land en ondertussen genieten van het nieuwe leven.

Avontuur - Zweden

Hoe kwamen jullie als niet-Fries in Friesland terecht?

“Mijn partner Martijn en ik (we zijn al 23 jaar verloofd, maar zodra dat er 25 worden, hebben we afgesproken te trouwen, hahaha!) komen allebei uit de provincie Utrecht. Toch besloten we het hart van Nederland te verruilen voor het avontuur in Friesland. Hier hebben we onze jongens Moos (nu 11 jaar) en Joas (3 jaar) gekregen; opgroeien op het platteland, mooier bestaat niet. Tussen beide boys waren we in verwachting van vier, helaas ongeboren, kindjes. Zij leven in ons hart met ons mee.”

“Sinds 2004 heb ik al mijn praktijk aan huis als kindertherapeute waar ik ouders en (hooggevoelige) kinderen begeleidt bij emotionele stukjes in hun leven, zoals rouw- en verliesverwerking van een echtscheiding, verhuizing, overlijden, maar ook hulp bij onzekerheid, gepest worden of slaapproblemen. Mijn praktijk nam ik mee naar Friesland en ook daar heb ik honderden gezinnen mogen ondersteunen. Martijn is ondernemer en had destijds een eigen internetbedrijf en runde daarnaast de twee B&Bs achterin de woonboerderij.”

Waarom naar Zweden emigreren als je gelukkig bent in Friesland?

“Toen ik in oktober 2020 niet alleen doodleuk, maar ook bloedserieus na het ontbijt zei dat ik naar Zweden wilde, moest Martijn dat wel verteren. Hij keek me wel opgewekt aan, maar ging even een stuk lopen op het strand met de hond en jongste zoon. Ik dook het internet op en zocht alles op wat te maken had met ‘emigreren’ en ‘Zweden’.”

“Overigens hadden we over emigreren altijd gezegd dat we dat nooit zouden doen. Na onze verhuizing naar Friesland wisten we wat voor impact het heeft op je sociale netwerk. In de begintijd spraken we vaak ’s avonds nog wel met vrienden af en gingen uit eten in het midden van het land, maar na de geboorte van de jongens was het soms best een puzzel. De afstand, ons werk, school, enzovoort. Achteraf bezien en in vergelijking met Zweden was het natuurlijk een afstand van niets.”

“Martijn kwam echter helemaal enthousiast terug van zijn strandwandeling. Hij had een andere route teruggereden en iets heel bijzonders gespot: een adelaar. In Friesland. Die hadden we hier in al die jaren nog nooit eerder gezien. Ik pakte meteen mijn Sjamanen boekje (die ik al jaren in de boekenkast heb staan) erbij om naar de betekenis te kijken. De boodschap was duidelijk: “Sla je vleugels uit en ga op avontuur”.  Martijn is helemaal niet zo spiritueel, maar vond dit toch ook wel heel bijzonder en een mooi teken.”

“Om een lang verhaal kort te maken, een half jaar later reden we in onze net gekochte camper op weg naar ons nieuwe thuisland Zweden. Een huis hadden we niet meer. Niet in Zweden en in Friesland hadden we onze boerderij verkocht. Mijn praktijk kon ik makkelijk online voortzetten, iets wat ik tijdens de pandemie ook had gedaan. Moos, onze oudste, mocht zijn schooljaar online afmaken en Joas was pas 2,5 jaar en had natuurlijk nog geen schoolplicht. Daar gingen we. De route hadden we globaal bepaald en via Värmland naar Dalarna, gingen we op zoek naar een nieuwe woonplek in Zweden.”

Avontuur

Dus je zegde je praktijk in Nederland op en als gezin besloten jullie opnieuw te beginnen in Zweden. Wat vonden familie en vrienden daarvan?

“Vrienden en familie begrepen onze keuze heel goed. Uiteraard vonden ze het erg jammer en zouden we elkaar erg gaan missen. Maar mijn vader zei ook, “als ik jullie leeftijd had, had ik hetzelfde gedaan! Een mooie toekomst voor de jongens in een wonderschone leefomgeving”.”

“Grappig was overigens hoeveel mensen uitspraken dat zij ook wel zo’n avontuur zouden willen ondernemen. Niet direct naar Zweden, maar wel naar het buitenland. Ik denk dat zoveel mensen stiekem dromen van een toekomst in een ander land, maar velen het niet doen vanwege hun familie. Ze willen of kunnen uiteindelijk toch hun ouders niet ‘achterlaten’.”

Kon je ‘zomaar’ je beroep oppakken in Zweden?

“Ja, ik werkte al een tijd online en dat ging ook in Zweden gewoon door. Uiteraard nu nog met alleen Nederlandstalige ouders en kinderen omdat ik de Zweedse taal nog onvoldoende spreek om therapeutische gesprekken te voeren. Ondertussen weten (Nederlandse) ouders hier in Zweden mijn praktijk ook al goed te vinden en dankzij social media is mijn bereik inmiddels flink uitgegroeid zodat (Nederlandse) gezinnen over heel de wereld mijn praktijk vinden.”

Met Sterrekind geef je nu coaching aan kinderen van Nederlandse gezinnen overal ter wereld. Aan wat voor soort begeleiding moet ik denken? 

“Ik begeleid niet alleen (hoog)gevoelige kinderen, maar geef ook begeleiding aan kinderen op sociaal-emotioneel gebied, negatief zelfbeeld, piekeren, gevolgen van pesten, rouw- en verliesverwerking. Ook wordt hulp geboden bij gedragsproblematiek. Denk bijvoorbeeld aan gebrek aan concentratie, of aanvallen van boosheid en moeite hebben met luisteren. Daarnaast geef ik online opvoedkundig advies aan ouders.”

“Sinds ik geëmigreerd ben ondersteun ik ook veel kinderen die moeite hebben met hun emigratie. Bijzonder hoe dat werkt, als ervaringsdeskundige kan ik kinderen daar heel goed in ondersteunen. Mede gezien mijn achtergrond als verliesdeskundige. Consulten kunnen zowel telefonisch als via beeldbellen worden gedaan.”

Avontuur

Wat of wie inspireert je? En waarom?

“Mooie vraag. Als kind groeide ik op in een hele warme familie waarin we heel natuurlijk omgingen (en open stonden voor) met spiritualiteit. Zo hielp mijn lieve tante Berna, inmiddels al over de 75 jaar, veel mensen met fysieke en mentale klachten. Als kind wilde ik net zo worden als tante Berna. Ze hielp de mensen bij haar thuis en vroeg daar nooit geld voor. Tot op de dag van vandaag, bellen mensen haar op voor advies en raad. Zij heeft me altijd geïnspireerd: hoe zij in het leven staat, positief en opgewekt. Zelfs na het veel te vroeg overlijden van haar lieve man, pakte zij het leven positief op en zag de zonzijde!”

Op welke eigenschap ben je het meest trots?

“Mijn empathisch vermogen. Ik ben zelf hooggevoelig en voel heel snel aan hoe mensen, kinderen, zich voelen en kan mezelf goed inleven in een ander. Dit is mij van nature ingegeven en daar ben ik dankbaar voor. Dankbaar omdat vanaf het moment dat ik Sterrekind startte, mensen mij wisten te vinden. Uit Nederland, België en inmiddels – dankzij de mogelijkheden van online werken – de hele wereld. Ik ben niet zozeer trots maar wel dankbaar dus dat ik dit prachtige werk mag en kan doen. Het geeft mij voldoening en ik geniet ervan als ik de kinderen én hun ouders weer stralend verder zie leven.”

Avontuur

En ‘last but not least’, blijven jullie in Zweden of lonkt er een nieuw avontuur aan de horizon? 

“Poeh! Voorlopig zeg ik Zweden, want het is hier echt heerlijk. De jongens hebben het ontzettend naar hun zin en spreken de taal inmiddels vloeiend. Ze hebben leuke vriendjes en ook wij hebben al een warm netwerk weten op te bouwen. Zeg echter nooit, nooit. Tenslotte hadden we ook niet gedacht ooit uit Nederland te vertrekken.”

“Ik vond Nederland altijd een heel fijn land om in te wonen en had nooit verwacht dat ik ineens dat sterke gevoel die bewuste zondagochtend zou hebben. Toch ben ik blij dat die ingeving kwam en we ons hart hebben gevolgd. We wonen op deze fantastische plek in Zweden en mijn gevoel nu zegt dat Zweden het is voor ons.”

“Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden, maar dat is echt het enige gemis. We bouwen hier nu ons leven op en ook voor de kinderen vind ik een stabiel thuis voor nu heel belangrijk. Een emigratie heeft enorm veel impact op kinderen, maar ook op de ouders, de volwassenen. Je hele leefomgeving veranderd en niets is (meer) hetzelfde. De kinderen hebben het ontzettend goed gedaan, ik wil ze nu ook hier de mogelijkheid geven te wortelen. En ook voor mezelf, als hooggevoelige vrouw, is het ook best intensief. Ondanks dat alles voorspoedig is verlopen, heb ook ik tijd nodig om te aarden en hier mijn plek te maken.” 

Bedrijf van een Wereldwijf - Sterrekind

Meer weten?

Wil je graag meer weten over Linda en haar expertise en praktijk Sterrekind? Dan vind je op haar website alle benodigde informatie bij elkaar. En… we hopen dat Linda binnenkort haar eigen avonturen in Zweden via de Wereldwijven met jullie zal delen!

Tot die tijd kun je ook deze Wereldwijven volgen in Scandinavië 🙂

Jij in Bedrijf van een Wereldwijf?

Ben jij of ken jij iemand met een Bedrijf van een Wereldwijf? Dan vertellen wij graag (eenmalig) jouw verhaal! ‘Bedrijven van Wereldwijven’ voldoen in ieder geval aan één van de volgende voorwaarden: je bent maatschappelijk betrokken, opereert vanuit een ander land dan Nederland, of werkt vanuit Nederland maar met een duidelijke connectie met het buitenland en/of je onderneming heeft vrouwelijke oprichters. Zie jij een interview wel zitten? Neem dan contact op via redactie@dewereldwijven.com ovv ‘Bedrijf van een Wereldwijf’!

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.