Heidi: “Sinds ik wandel met God is mijn leven zoveel beter geworden”

Hoe schrijf ik over een onderwerp waar velen zich van afkeren? Hoe maak ik duidelijk wat ik weet, geloof en ervaar? En hoe houd ik mensen bij mijn verhaal, dat ik zo belangrijk vind om te vertellen? Ik heb al een tijd geen nieuwe blog meer geschreven voor De Wereldwijven, maar met dit nieuwe maandthema sprong mijn hart op. 

Over Geloof. Ja, hier wil ik iets over delen. Lees je onbevooroordeeld mee? 

Relatie - Geloof
Foto’s: Heidi Peters – Uitspreken van Getuigenis

De blije christen: ik? 

Als christen neem je anderen mee in het evangelie, het verhaal van Jezus. Het goede nieuws dat Hij de dood overwonnen heeft en dat alleen Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is. Maar dat vraagt een vrijmoedigheid die ik nog niet bezit. Ruim tweeënhalf jaar geleden ben ik tot geloof gekomen en nog steeds voel ik me soms wat ongemakkelijk om erover te vertellen. Dat directe familie denkt dat je van het padje bent, helpt daarbij ook niet echt. Mag ik je even meenemen in mijn verhaal?

In het voorjaar van 2020, werd ik in verschillende gesprekken en situaties met steeds andere mensen, geconfronteerd met uitspraken over God. Niet sturend of overhalend, gewoon een mededeling van de ander, wat God voor ze betekent of hoe Gods aanwezigheid helpt in hun leven. Prima, hoor. Ik had altijd wel een latente belangstelling voor God en geloof, maar wat me weerhield om werkelijk uit te zoeken hoe het zat, was de angst om zo’n ‘blije christen’ te worden die andere mensen ging overhalen.

Kortom, ik hoorde hen aan, vond er verder niks van en ging weer door. Tot ik op een zondag een persoonlijke training had van een voor mij onbekende trainer, die out of the blue begon te vertellen over hoe God hem gered heeft. Terwijl hij zijn verhaal vertelde, kreeg ik kippenvel over mijn hele lijf en stond letterlijk stil. “Dit is geen toeval meer”, dacht ik. In de Bijbel staat ergens dat wanneer jij op de deur klopt, God altijd open doet. Ik had meer het idee dat er keihard op mijn deur werd gebonkt en niet andersom.

Ik Geloof in mijn eigen weg

Deze trainer was beter in het evangeliseren dan ik ben en vroeg me of hij me op een ander moment meer mocht vertellen. Dat mocht. Toch merkte ik al snel dat hij niet de juiste persoon was om mij de weg te wijzen in dit nieuwe leven. Want dat is het. Als je eenmaal met God wandelt, is je leven niet meer hetzelfde. Na enig zoekwerk vond ik wel een juiste persoon en nog wat later ook een kerk waar ik me op mijn gemak voel.

Zo’n zoektocht vond ik nodig. Want ja, God is Liefde en dat klinkt zo simpel. Maar er is een Bijbel, nou zeg maar gerust dat er een heleboel zijn, en er zijn heel veel stromingen in kerken en gemeentes. Waar begin ik? Moet ik nou werkelijk in de Bijbel gaan lezen? Dat leek me enorm saai. Naar welke kerk zal ik gaan? Ik ben katholiek opgevoed, maar ik voelde wel dat ik daar niet meer moest zijn. De rituelen, de regels, dat deed me weinig.

Kortom, ik zat barstensvol met vragen. Tegelijkertijd had ik ook een vrij zorgelijk leven met de nodige problemen, die ook dagelijks aandacht vroegen. Wanneer ik getuigenissen van anderen hoorde over het ervaren van een bovennatuurlijke vrede, dacht ik bij mezelf, “nou, dat heb nog nooit gevoeld” En trouwens, ik voel het nog steeds niet, maar ik heb wel veel andere zegeningen ervaren.

Mijn doop als volwassen vrouw

Ik koos voor een evangelische gemeente waar naast Het Woord ook de Heilige Geest belangrijk is. Dit wordt ook wel de ‘charismatische beweging’ genoemd. Onderdeel van de bekering is de volwassen doop, waarin je tijdens de onderdompeling in het water je oude en zondige leven achter je laat en als nieuw mens weer bovenkomt. Anderhalf jaar nadat ik tot geloof kwam, heb ik deze stap gezet. Behalve mijn kinderen was hierbij geen familie aanwezig. Wel vrienden.

Sinds mijn bekering is mijn sociale kring enorm uitgebreid en fijner geworden. En dat is niet het enige wat beter in mijn leven ging. Je hoort weleens getuigenissen van mensen die een openbaring ontvingen, de stem van God hoorden, een genezing ervaren of op een andere manier iets meemaken dat zo enorm overtuigend is, dat zij in één klap bekeerd zijn en hun leven aan Jezus geven. Zulke bijzondere dingen heb ik niet meegemaakt. Een gaaf en zelfs spannend boek met een bijzonder verhaal is ‘Goed Genoeg’ van Johan Toet dat gratis is te bestellen.

Geloof – Gevoel van bescherming en bevrijding

Wat heb ik wel meegemaakt? In mijn leven was sprake van verbaal geweld en dreiging. Sinds mijn bekering werd ik steeds minder bang. Soms voelde ik tijdens een tirade letterlijk een soort ballon om me heen en ik wist: ik hoef niet bang te zijn, want ik ben beschermd. Eénmaal heb ik een visioen gehad dat God over een bepaalde situatie zei: “Ik kan en Ik zal.” Dat was echt een gekke gewaarwording!

Nu ik gedoopt ben, voel ik me gezegend en is mijn leven zo anders geworden. Dat ging echt niet zonder slag of stoot en ook niet van de één op de andere dag. Ik ben uit de schulden, ontstaan door een onverstandige bedrijfsovername en heb weer een vrij normale financiële leefsituatie. Bovendien kreeg ik veel meer werk, meer en nieuwe vrienden en de kracht om afstand te nemen van de dreigende situatie waarin ik mij bevond.

Je zou, als je niet wilt geloven, natuurlijk kunnen zeggen dat dit allemaal toeval is. Ik las laatst dat iemand zei: “wanneer ik Gods woord volg, gebeuren er allemaal toevallige dingen die anders niet zouden gebeuren.” Op die uitspraak, sluit ik mij graag aan, Amen.

Twijfels aan mijn Geloof? Hoe meer ik leer, hoe minder ik twijfel

Twijfel ik nooit aan het bestaan en de goedheid van God? Natuurlijk wel maar steeds minder. Ik keek films, luisterde naar podcasts en zocht op YouTube. Verder probeerde ik de Bijbel te lezen en sprak ik met mensen.

Weet je, ik heb 51 jaar geleefd zonder God en nu 2,5 jaar met God. Wanneer je God leert kennen en toelaat in je leven, dan ontstaat er een honger naar meer. En hoe beter je het Woord kent en kunt toepassen, hoe meer je van God in je eigen leven ziet. Ja, ik lees ook nog weleens een gewoon boek. Maar bijna dagelijks luister ik wel naar een preek van Frontrunners, Johan Toet, de Amerikaanse Joyce Meyer of een van de vele andere predikers die je via YouTube en podcasts kunt vinden. Dat geeft me moed, hoop en inspiratie.

Ik zou nog zoveel meer willen vertellen! Over kennis opdoen, over ervaringen, over Gods voorziening. Maar dan wordt dit een boek. Het is jammer dat mensen soms denken dat geloven in God gepaard gaat met regels op het gebied van gebed, kleding, tv-kijken of wat je eet of drinkt. Of dat men denkt dat God straft. God is een goede Vader. Klop maar eens op Zijn deur, dan kom je er vanzelf achter.

In dit blog heb ik daarom van de verschillende stappen in mijn persoonlijke ontdekkingsreis kort iets gedeeld. Voel je vrij om contact met mij op te nemen om er nog eens over te sparren of ervaringen uit te wisselen. Of samen te bidden! Wat ik nog wel graag kwijt wil: Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven en je kunt niet anders bij God komen dan via Hem.

Meer lezen? Wereldwijf Tamar gaat graag met haar camera op pad om de mooie en bijzonder plekken van Jeruzalem te fotograferen. De Tempelberg is wereldberoemd en veelbesproken. Drie religies komen er samen in verhalen en gebouwen.

Over dit Wereldwijf: Heidi Peters - Nederland

Hoi, ik ben Heidi, zelfstandig tekstschrijver en communicatieadviseur. Mijn bedrijf heet GRIJP! omdat met elkaar beGRIJPen alles begint. Een vlot leesbare tekst in toegankelijke taal helpt daarbij. In mijn werk schrijf ik veel over groen, de natuur en biodiversiteit en gaandeweg is dit in mijn hart gekropen. Behalve dat ik hierover schrijf, streef ik ernaar om projecten te initiëren met als doel dat meer mensen groen kunnen ervaren en beleven. De sociale waarde van groen is enorm en gelukkig wordt dit steeds meer erkend! Na 1,5 jaar in Duitsland te hebben gewoond, verkeer ik nu weer op Nederlandse bodem. Waar mogelijk combineer ik mijn schrijfwerk met reizen door Europa. Het meest gelukkig word ik van (alleen) onderweg zijn in mijn eigen auto.