Bedrijf van een wereldwijf – Genieten is het toverwoord in de safari lodge van wereldwijf Lilian!


Lilian Hasekamp en haar man woonden, met hun zes kinderen, tien jaar in het Midden Oosten als ze uiteindelijk besluiten naar Zuid Afrika te emigreren. Met hun (destijds kleine) kinderen deinsden ze nooit terug voor een avontuurlijke reis: van eindeloze woestijn, het rijke wildlife in Afrika tot de oerwouden in Azië. Ze bezochten heel veel geweldige landen, maar verloren hun hart aan Zuid Afrika. Hun vertrek naar ZA ging niet zonder slag of stoot, want het was precies in de pandemie. Een safari lodge opbouwen, terwijl de grenzen wereldwijd sloten?

Dat is precies wat Lilian en haar man deden! Terwijl de oudste vier kinderen inmiddels waren uitgevlogen, vertrokken ze met hun jongste twee kids en bouwden hun eigen luxe safari lodge – Hasekamp family bush lodge – stap voor stap op. We belden Lilian op, want natuurlijk hadden wij wel een paar vragen voor haar!

Bedrijf van een Wereldwijf
Foto’s: Lilian Hasekamp – keuken met prachtig uitzicht. Dat hier heerlijk wordt gekookt mag duidelijk zijn!

Via Doha naar Hoedspruit met zes kinderen. Nogal een onderneming zullen mensen gedacht hebben (of nóg denken) We kennen je een beetje Lilian en jouw antwoord is waarschijnlijk ‘waarom niet!’ Vertel… 

“We hebben met z’n allen 10 jaar genoten van het leven in Qatar, de welbekende Midden Oosten bubbel, en hadden een waanzinnig vol, druk en entertaining sociaal leven. Daarnaast hadden onze kids de mogelijkheid hele goede scholen te bezoeken en zijn we als gezin enorm naar elkaar toe gegroeid. Nadat de oudste vier het nest hadden verlaten en in Europa gingen studeren en mijn ‘moeder job’ heel rustig werd (“moet je ook koken als je maar twee kinderen thuis hebt?”, riep ik eens… ), vond ik het tijd om weer deel te nemen aan het echt leven.”

“Gelukkig zijn onze jongste twee kids echte bush kinderen en een stuk minder academisch georiënteerd dan de oudste vier, en dus was de keus makkelijk. Het was nu per slot van rekening maar met twee kinderen emigreren en we kenden Zuid Afrika al heel goed omdat we er al jaren op vakantie gingen. Emigreren is niet zo moeilijk, je moet gewoon doén. We vroegen ons visum aan, meldden de kids aan op school en vlogen naar Zuid Afrika. Een super move. Hier zitten zowel wij als de kinderen zo veel meer op onze plek.”

Vanuit Doha hebben jullie al prachtige familie vakanties ondernomen. Wat maakt voor jou dat je juist reizen met kinderen zo heerlijk vindt?

“Het is één en al qualitiy time! Door thuis weg te zijn, heb je opeens veel meer ruimte in je hoofd en dus kan je de tijd samen zo veel intenser beleven. Er is geen wekker, geen ‘moeten’ en dus geniet je optimaal. De oudste zijn nu 20+ en we gaan nog steeds allemaal samen op vakantie. Onze laatste vakantie was een roadtrip van bijna vijf weken met alle kids door Botswana en Zambia.”

“Nu verwen ik ze vooral als we samen zijn in onze safari lodge want ze hebben het allemaal zo druk. Lekker eten, lang natafelen, lekker bijkletsen, heerlijk. Samen herinneringen maken is het mooiste wat er is.”

Van al die bijzondere plekken, waarom het besluit om in ZA een nieuw leven en de safari lodge op te bouwen? 

“Als ik hier uit het vliegtuig stap krijg ik nog altijd een soort brok in mijn keel. Dit is waar ik wil zijn. We kozen om tijdens de welbekende Covid lockdown in Zuid Afrika te zijn. We zaten zeven maanden ‘opgesloten’ in ons paradijs. Ik heb geen shopping mall gemist, geen sociaal event willen bijwonen en geen enkele behoefte gevoeld om terug te gaan; de kinderen ook niet. Dus besloten we dat we bleven.”

“Een maand later hadden we ons visum en twee maanden later lieten we Qatar achter ons. Ik hou van de natuur, het brengt je zo veel meer naar de kern. Geen volle agenda’s meer, sociale verplichtingen en vooral sociale druk. Ik gun dit iedereen, deze rust in je hoofd. Als ik vrienden hoor die afspraken moet maken om te bellen en van wie de agenda’s weken van te voren gevuld zijn, denk ik wel eens, sta toch eens stil en kijk om je heen. Ik heb hier een rust gevonden waarvan ik niet eens wist dat ik het mistte.”

Dat terwijl ook de oudste vier inmiddels hun vleugels spreidden… Hoe laat jij los? 

“Nou ja, een tweede leg helpt. Hahahaha. Maar afgezien daarvan, de oudste kinderen waren er gewoon klaar voor. Ik vond het lang spannend om te zeggen, maar inmiddels kan ik vol trots zeggen: we hebben ze een geweldige start gegeven. Niet alleen qua scholing, maar ook qua normen en waarden en hoe ze in het leven staan. Ze zijn zelfstandig, slim en staan stevig met hun voeten in de klei. Dat maakte het loslaten makkelijker.”

“De jaren in het buitenland hebben ons hele gezin echt heel veel goed gedaan. Trots overheerst. Ze wonen allemaal in verschillende landen in Europa, doen het super goed en hebben mooie toekomstplannen. Wat wil je als moeder nog meer?”

Terwijl jij en je gezin zelf nog moesten aarden in ZA, stak je gelijk de handen uit de mouwen om jullie safari lodge gestalte te geven. Wat dreef, of beter, wat drijft je? 

“Vooral het feit dat ik weer wat kan doen voor mezelf. Ik zal altijd eerst moeder blijven, maar omdat alle kids zo zelfstandig zijn, was er weer ruimte voor mij, mijn hobbies en mijn interesses. Elke dag sta ik op omdat ik leuke dingen mag doen, dingen waar ik blij van word. Ik kon ook niet wachten de safari lodge aan te pakken, om zelf weer aan de slag te gaan en mijn eigen handen uit mijn mouwen te steken. Badkamers geverfd, nieuwe wastafels en kranen geïnstalleerd en ondertussen dan nog de Afrikaanse issues het hoofd bieden. “Mam, een schorpioen onder mijn bed!” en “waarom is er geen warm water?” Gewoon weer zelf dingen oplossen, zo heerlijk.”

“Door mijn horeca achtergrond ligt mijn lat best hoog, ik zal een eeuwige to-do-lijst hebben weet ik inmiddels!”

Bedrijf van een Wereldwijf
Hasekamp family bush lodge

Een eigen bedrijf opstarten, wat de HaseKamp Family Bush Lodge toch echt is, gaat niet zonder vallen en opstaan. Heb je advies gekregen? 

“Nee hoor, mijn horeca achtergrond was voldoende. Ik wist precies wat ik wilde aanbieden en daar heb ik naar toe gewerkt. Het is net als emigreren. Je moet er niet te veel over praten, maar gewoon doen. Begin gewoon, dan komt de rest vanzelf. Iedereen in ons gezin is een echte aanpakker en ik denk toch dat wij daar het voorbeeld voor zijn geweest. Ik sta iets eerder dan de zon op, ben de hele dag bezig en ga naar bed als de zon onder gaat. Succes komt niet aanwaaien, daar moet je echt wel wat voor doen.”

Wat maakt jullie safari lodge zo bijzonder en een geheel unieke ervaring voor gasten? 

“Omdat onze gasten niet alleen hun kleinere kinderen mee kunnen nemen, maar ook opa en oma. Wij hebben geen big five in ons reservaat, dus we gaan wandelen en racen rond in onze ‘solar powered’ golfwagen. Je komt super dicht bij de dieren en ook voor een kindje van vier is een giraffe zien echt zo tof!”

“Verder heeft de safari lodge een mega grote tuin, zwembad en een lounge vol kinderspeelgoed en boeken. Met kinderen moet je nou eenmaal wat meer rust inbouwen tijdens de vakantie en onze lodge is daar helemaal op ingesteld. Wij passen onze planning helemaal aan aan het gezin dat bij ons is. Wanneer willen zij eten, wanneer willen zij weg? Geen verplichte ontbijt-tijden of vertrektijden. We zijn met een heel klein team, dus geen 5** safari lodge, maar juist een zeer persoonlijke 6** service. Let us spoil you is niet voor niets ons motto in Hasekamp family bush lodge.

En… wat betekent genieten voor jou?

“Samen zijn met mijn gezin. Ik vind het heerlijk als onze kinderen – en aanhang inmiddels – er zijn. Ze zijn er natuurlijk altijd een paar weken, dat is zo fijn. Oh, en er hoort wel eten bij, goed eten. We zijn allemaal een beetje foodies! Ik ben een echte pleaser en vind het heerlijk om het anderen naar hun zin te maken. Als ik gasten heb, leg ik ze helemaal in de watten. Daar word ik blij van! En als ik geen gasten heb, is er altijd wel iemand anders die ik blij kan maken.”

“Als ik alleen ben is genieten voor mij lekker in de tuin of in de keuken bezig zijn. Hier ben je altijd buiten, ook als je binnen bent, staat alles open. Ik geniet zo van dit land, de seizoenen met hun eigen geluid en eigen dierenleven, de altijd stromende rivier en het heerlijke klimaat.”

Waar wordt je nog meer blij van? Of zou je nog graag willen doen?

“Ik word ook nog altijd blij van reizen, andere landen, culturen en gewoontes ontdekken. Verder ben ik admin van één van de grootste reisgroepen op Facebook, Reislustige Ouders (met bijna 10.000 leden) dat helemaal gericht is op reizen met kinderen. Ik haal hier super veel inspiratie uit, kan mijn eigen reiservaringen en mijn liefde voor ZA hier delen. Het is zo leuk om mensen te kunnen inspireren en soms zelfs gerust te stellen. Daarnaast ben ik columnist in het meest toffe reismagazine van Nederland, De Kleine Globetrotter. Ook weer voor ouders en door ouders!”

Bedrijf van een Wereldwijf - safari lodge
Hasekamp family bush lodge – zo wakker worden, wie wil dat niet?

Voor altijd ZA of….? 

“Hahahahah, zeg nooit nooit en dus ook nooit altijd. We hebben het afgelopen jaar ons droomhuis gebouwd, op de oever van de Olifantsrivier, naast de safari lodge. Alles wat we mooi vonden, hebben we kunnen realiseren. Elke ochtend denk ik nog dat ik moet uitchecken en moet ik mezelf even knijpen dat het echt van ons is. Ik ben hier thuis en zo gelukkig. Als alles goed gaat, blijven we hier nog heel lang genieten. Ik hoop echt hier met onze kleinkinderen door de tuin te kunnen rennen als ik later groot ben.”

Zin in avontuur? Boek je overnachting in deze safari lodge met korting!

Speciaal voor de Wereldwijven, en geldig in heel 2023, heeft Hasekamp family bush lodge de volgende bijzondere actie: 7 nachten boeken en maar 5 nachten betalen | 7 = 5 (* all inclusive tarief en alleen in het hoogseizoen). Om deze speciale prijs te krijgen, neem je contact op en laat je weten dat je dit interview hebt gelezen!

Volg de Hasekamp family bush lodge ook op social media zodat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen en bijzondere activiteiten. Op Instagram of Facebook.

Oproep – jouw verhaal?

Wist je dat we ook een boek, Bedrijf van een Wereldwijf, hebben uitgegeven vol inspirerende verhalen van vrouwen die een eigen bedrijf en/of stichting hebben opgericht? Met dit boek hopen de Wereldwijven handvatten aan te reiken, want ook jij kan die stap zetten. Het kan jouw verhaal worden.

Ben jij of ken jij iemand met een Bedrijf van een Wereldwijf? Dan vertellen wij graag (eenmalig) jouw verhaal! Bedrijven van Wereldwijven voldoen in ieder geval aan één van de volgende voorwaarden: je bent maatschappelijk betrokken, opereert vanuit een ander land dan Nederland, of werkt vanuit Nederland maar met een duidelijke connectie met het buitenland en/of je onderneming heeft vrouwelijke oprichters. Heb je interesse? Stuur ons dan een e-mailtje naar redactie@dewereldwijven.com

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.