In Nederland wonen en studeren voor een betere toekomst

Maureen Korver

Kiezen voor wonen in een ander land kan vele redenen hebben. Voor mij was het vooral de zon en het buitenleven, maar hier op Curaçao hebben jonge mensen een andere reden om te emigreren. De leerlingen van de havo/vwo-school waar ik werk, gaan bijna allemaal naar Nederland om daar te studeren. In dit geval dus niet in den vreemde wonen vanwege woongenot, maar vanwege een betere toekomst.

Elders wonen in verband met een studie is voor hen de belangrijkste reden om huis en haard te verlaten. Wat maakt het wonen en studeren in Nederland zo aantrekkelijk?

Ambitie - studeren
Foto’s: Maureen Korver

Studeren als voorproefje op een nieuw leven

Aangezien ik het leven op het eiland nog steeds erg aangenaam vind, heb ik regelmatig gesprekken hierover met mijn eindexamenleerlingen. Ik begrijp het tijdelijk verkassen naar Nederland heel goed, aangezien het aanbod van studies hier laag is, met name als het om universitair niveau gaat. Maar de ervaring leert dat velen niet meer terugkeren. Zeker de eerste tien jaar niet.

Van 25 maart tot en met 6 april j.l. ben ik met 61 vwo-5 leerlingen en zeven collega’s in Nederland geweest voor de zogeheten WO-tour. In deze periode hebben we vele universiteiten bezocht, om onze leerlingen een beeld te geven van deze instellingen. Zij kunnen door het jaar heen immers niet even een Open Dag in Nederland bezoeken. Daarnaast zagen ze deze weken ook iets van het leven in Nederland, waar alles anders is: van huizen, winkels, cultuur en mensen tot eten, sociale voorzieningen, klimaat en binnen- en buitenleven.

Ik vond het vooral erg koud en nat, maar dat leek onze studenten in spe allemaal niet zo te deren. Zij vingen een glimp op van hun toekomstige leven. Er was naast de bezoeken aan universiteiten ook gelegenheid om te winkelen in Maastricht, Rotterdam, Amsterdam en Breda. En daar werd gretig gebruik van gemaakt. Ook door mij overigens. Want op een eiland ben je wel beperkt en erg afhankelijk van import.

Het aantrekkelijke van studeren in Nederland

Voor mij was het heerlijk om even terug te zijn, zeker omdat ik ook een dagje met familie en vriend(inn)en kon doorbrengen. Maar de leerlingen bekeken Nederland met andere ogen dan ik. Vergeleken met Curaçao is Nederland een groot land met veel mogelijkheden. Veel winkels ook, waar je een grote keuze aan kleding hebt en supermarkten waar levensmiddelen goedkoper zijn. Een vrij dagje in de Efteling vond iedereen ontzettend leuk, want op Curaçao zijn er geen pretparken. 

Onze tieners kijken uit naar straks reizen door Europa. Uitgaan in verschillende steden. Veel vrijheid hebben, want op Curaçao worden kinderen iets minder vrij gelaten dan in Nederland. Noodgedwongen, want kinderen kunnen niet even zelf op de fiets ergens naartoe gaan, daar leent de infrastructuur zich niet voor.

We hebben oud-leerlingen gesproken die nu al een tijdje in Nederland studeren en die er na een soms moeilijke start inmiddels een leven hebben opgebouwd. En ja, de kou is soms deprimerend – en fietsen in de kou is voor velen nog een no-go – maar toch zien ze vooral veel voordelen aan wonen in Nederland, vooral op banengebied na hun studie. Al ontsnappen weinigen aan de cultuurshock waar ze vooral in de begintijd mee te maken krijgen.

Klaar met de studie: terug naar eigen (ei)land?

Het is allemaal heel begrijpelijk, want zo’n eiland waar je eigenlijk vooral van zon, zee, strand, muziek, dans en natuur geniet wordt uiteindelijk een beetje klein voor jonge mensen. En wonen in een land als Nederland – toch niet helemaal buitenland – is dan een voor de hand liggende keuze. Maar het is ook zorgwekkend. Want al de opgedane kennis blijft vaak weg en die hebben we hier juist zo hard nodig. 

Maar uiteindelijk kiest toch ieder voor zijn eigen geluk en daar spelen kansen op het gebied van werk en geld natuurlijk een belangrijke rol. Voor hoogopgeleide mensen zijn er in Nederland uiteindelijk meer banen en zijn de salarissen hoger. Al hoor ik ook vaak dat er aardig wat Curaçaoenaars uiteindelijk terugkeren als ze ouder worden. 

Ambitie

Home is where the heart is

Blijkbaar voelen velen als ze ouder worden zich toch het meest thuis op de plek in de wereld waar ze vandaan komen. In dit geval de plek waar een gevoel van vrijheid heerst, waar je geen afspraken hoeft te maken om elkaar te zien. Waar je vaak buiten op de porch vertoeft, omdat de zon bijna altijd schijnt. Waar je elk moment van de dag naar de zee kunt gaan omdat die is nooit ver weg is, waar je ook woont. Waar je de airco aan hebt in plaats van de centrale verwarming. Waar de huizen minder dicht op elkaar zitten en alles een beetje kleurrijker is. Waar een huis kopen of huren een stuk makkelijker is dan in Nederland. En waar mensen elkaar altijd netjes groeten, bekenden of niet.

En ik? Ik heb nog te veel geluksmomentjes op dit mooie eiland om al terug te keren naar Nederland. Wat ik wel ooit zal doen denk ik. Maar vooralsnog heb ik het buitenleven nog nodig om fijn te kunnen wonen. Op de laatste foto dus de plek waar ik het liefst vertoef als ik thuis ben.

Nieuwsgierig naar andere onderwerpen uit Curaçao? Lees hier waar Maureen eerder over schreef.

Over dit Wereldwijf: Maureen Korver - Curaçao

Hi, ik ben Maureen Korver en woon sinds juli 2019 op Curaçao. Sinds 1994 werk ik als docent en ook hier op Curaçao geef ik Nederlands en Engels op een havo/vwo. Daarnaast geef ik als zelfstandige (gast)lessen en vertaal en schrijf ik. Ik kom hier nog steeds dingen tegen waarvan ik denk: wow, daar wil ik over schrijven! Vooral op het gebied van onderwijs, de natuur, cultuurverschillen, manier van leven en armoede. Voldoende reuring op dit kleine eiland.