Bedrijf van een wereldwijf – uniek community platform EigenReis!

Onlangs stuitten we op een hele leuke website die gelijk onze aandacht trok: EigenReis. Wat zou dat zijn? Een alles-in-één platform voor het leven met kinderen in het buitenland en/of Nederlands afstandsonderwijs! En het wordt nog leuker want de dames van EigenReis ontwikkelen momenteel een uniek onderwijsplatform voor afstandsonderwijs wat wereldwijd beschikbaar wordt. Het biedt een totaaloplossing voor thuisonderwijs, worldschooling, unschooling, roadschooling en expats.

Natuurlijk wilden de Wereldwijven daar het fijne van weten en namen contact op met Kelly en Arinda, die vanuit Bali hard werken om van EigenReis een uniek platform te maken. 

Ambitie
Foto’s: EigenReis – Kelly en Arinda

Kelly en Arinda, vertel eens iets over jezelf

Dankjewel voor de mooie introductie! Wij (Kelly en Arinda) wonen op Bali, zijn allebei getrouwd met een Indonesische man en hebben beide twee gemixt Indonesisch-Nederlandse kinderen. Doordat we in een vergelijkbaar schuitje zitten, hadden we elkaar in dat opzicht al snel gevonden. Gesprekken over het onderwijs voor onze kinderen kwamen ook steeds meer op gang. Kwalitatief hoogwaardig Nederlands onderwijs is volgens ons belangrijk. Het effect van het beheersen van je moedertaal, en dat is Nederlands voor onze kinderen, heeft een groot effect op de sociaal-emotionele ontwikkeling, persoonlijke identiteit, culturele verbondenheid, een voordeel voor het aanleren van andere talen en carrièrekansen.

Uren hebben we besteed aan het doen van onderzoek, maar we konden niet vinden wat we zochten voor onze kinderen. Daaruit ontstond een plan! Begin 2022 bundelden we onze krachten: Arinda als (online) leerkracht basisonderwijs en onderwijsontwikkelaar en Kelly met haar juridische achtergrond, kennis van bid management én (onderwijs)instellingen op een ander niveau. We werkten het plan uit, deden branding sessies met een deskundig team, nog meer onderzoek, vonden een rustig kantoor, schaften alle benodigdheden aan en vanaf dat moment zijn we mensen mee gaan nemen op onze reis in de bouw van EigenReis: een uniek platform voor Nederlands afstandsonderwijs & community. Onze kinderen zijn onze grootste drijfveer, maar het is niet alleen voor hen. Het is voor iedereen die met kinderen buiten de gebaande paden leeft!

Jullie zijn allebei getrouwd met een Indonesische man en wonen sinds 2017 op Bali. Toeval?

Arinda: “Voor mij voelde het als een logische stap toen ik na Singapore en Cambodja zocht naar een andere plek om te leven. Ik kwam graag op Bali en voelde aan dat ik daar voor een langere tijd zou kunnen blijven. Eind 2017 liep ik mijn huidige man tegen het lijf, we trouwden en kregen twee fantastische kinderen.”

Kelly: “Na een periode in Nederland waarin ik overspannen was, vertrok ik naar Bali voor een sabbatical van drie maanden. Dat voelde als thuiskomen en de levensstijl hier bracht veel nieuwe inzichten. Het roer omgooien (mijn vaste baan, huis, vrienden en familie achterlaten) was de beste keus ooit. OK, al is het gemis van familie en vrienden er zeker. Ik was alleen, liep mijn man na 6 maanden tegen het lijf en ook wij hebben inmiddels twee prachtige kindjes. Toeval dat ik en Arinda elkaar tegenkwamen? Zeker! We ontmoetten elkaar bij een speelpark waar we elke week beiden naartoe gingen met onze meiden. Heel bijzonder om iemand aan de andere kant van de wereld tegen het lijf te lopen met wie je zoveel raakvlakken hebt.” 

Allebei ondernemend en met een jong gezin. Hoe brengen jullie balans in je leven?

Goede vraag! Naar die balans zijn wij ook continu op zoek. Als het niet loopt, op welk vlak dan ook, spreken we dit open naar elkaar uit. We zijn vriendinnen, vrouw van een Indonesische man, soms de man in huis, moeders van twee kinderen, professionals én businesspartners. Dat is veel!

Maar we stellen onszelf ook vaak de vraag: voor wie doen we dit en wat zijn onze prioriteiten? Het antwoord is simpel, uiteindelijk staan wijzelf en ons gezin voorop. Is het even teveel, dan zijn dat onze prioriteiten. Als dat dan betekent dat we met EigenReis even niet zo snel kunnen gaan als dat we willen, dan is dat zo. Doordat we in een vergelijkbaar schuitje zitten, hebben we onwijs veel aan elkaar. We begrijpen elkaar als geen ander en het voelt als een groot cadeau dat we deze band hebben.

Ambitie - EigenReis

Waarom vinden jullie goed Nederlandstalig onderwijs voor jullie kinderen zo belangrijk?

Nederlands is één van de moedertalen van onze kinderen. Het goed beheersen van je moedertaal speelt een hele belangrijke rol bij het vormen van de persoonlijke identiteit en behoud van culturele verbondenheid. We vinden het belangrijk dat onze kinderen diepe emotionele banden kunnen aangaan en onderhouden met ons, familie en vrienden in Nederland.

Het goed beheersen van de Nederlandse taal zorgt voor een gevoel van gemeenschap, erbij horen, jezelf beter begrijpen (identiteitsvorming). Daarnaast opent het deuren naar werkgelegenheid en carrièrekansen, het bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling én maakt het leren van andere talen makkelijker.

En nu zijn jullie bezig met de ontwikkeling van EigenReis. Vertel eens over jullie eigen reis voor dit idee? 

Het leven buiten de gebaande paden is niet altijd de makkelijkste weg om je leven vorm te geven. En als je die stap zet, hoe zorg je er dan voor dat jouw kinderen de Nederlandse taal blijven leren en beheersen? In Bali zijn de kosten voor onderwijs (internationale scholen) hoog. Wil je daarnaast ook nog Nederlands aanbieden, dan loopt de teller snel op. Denk aan een half jaarsalaris tot een volledig jaarsalaris! Ook sluiten veel scholen niet aan op onze visie: namelijk uitgaan van de behoeftes, interesses en het eigen leertempo van jouw kind. Wij kunnen ons voorstellen dat dit in andere landen ook zo is. Met EigenReis hopen we een platform te bieden om zowel Nederlands als andere belangrijke skills toegankelijker te maken: betaalbaarder, op eigen niveau en tempo en vanaf iedere locatie kwalitatief en leuk onderwijs. 

Hoewel het voor ons relatief makkelijk was om deze stap te zetten (een man, kinderen, geen koophuis etc.) zien we de behoefte om buiten de gebaande paden te leven groeien. Echter, iedere reis, situatie en behoefte is ook weer anders. Ook wij hebben niet alle antwoorden paraat. Daarom vinden we het belangrijk dat er een plek is waar gelijkgestemden kunnen samenkomen. Hiervoor hebben we (gratis) community geopend waar mensen kunnen delen, leren en inspireren. Ook bouwen we hier aan een bibliotheek waar je toegang hebt tot waardevolle informatie. Deze zijn we vanaf begin mei 2023 aan het opbouwen.

Voor wie is het community platform EigenReis?

De community is voor iedereen die leeft buiten de gebaande paden of dat wil gaan doen. Het is voor expats, emigranten, mensen die voor een (on)bepaalde tijd naar het buitenland gaan, wereldreizigers en thuisonderwijzers. Iedereen die een kijkje wil nemen is van harte welkom!

Welke eigenschap komt je goed van pas met het opzetten van EigenReis?

Bij het maken van EigenReis komen al onze eigenschappen en kennis samen. Arinda met haar ervaring en expertise in het onderwijs en Kelly met ruime ervaring in het bedrijfsleven. We zijn beide doorzetters, een tikkeltje perfectionistisch, innovatief ingesteld én kunnen goed analyseren en evalueren.  

Samenwerken is niet voor iedereen. Hebben jullie nooit onenigheid?

Nee, dat hebben we gelukkig niet. We zijn eerlijk, open, kwetsbaar en onze gunfactor naar elkaar is ontzettend groot. Daarnaast kunnen we ook heel goed switchen tussen de rollen als vriendinnen, vrouw van een Indonesische man, moeders die het soms uitdagend vinden om alle ballen hoog te houden en business partners. Onze band voelt heel natuurlijk, altijd. Maar we snappen wel dat er altijd uitdagingen zullen zijn en onze levens en inzichten kunnen veranderen. Daarom hebben we ook afspraken gemaakt over hoe we met dingen omgaan als we niet meer op een lijn kunnen komen. 

Wat willen jullie bereiken met EigenReis? En wanneer is jullie missie geslaagd?

Onze missie is geslaagd als andere mensen over EigenReis zeggen: ‘Dit is een alles-in-een platform waar je betaalbaar kwalitatief hoogwaardig Nederlandstalig afstandsonderwijs vindt én antwoorden op alle vragen m.b.t. het leven buiten de gebaande paden (in het buitenland). Met dank aan EigenReis gaan wij met vertrouwen het avontuur aan!’

Hebben jullie een advies voor iedereen die een eigen bedrijf, stichting of community wil opzetten? 

Volg je gut feeling, maar pak het gedegen aan. Onderzoek de markt, breng je doelgroepen in kaart, start met de kwaliteit. Blijf bij jezelf en zorg voor focus! Wij hebben ervoor gekozen om met een branding team te werken, dit heeft ons een hele goede richting gegeven en de blauwdruk voor EigenReis. 

Wat is echt je happy place of hidden gem op Bali? 

Op dit moment zijn we gek op Warung Pantai in Seseh. Dit is een lokaal hutje aan het strand onder de palmbomen waar de kinderen ook heerlijk kunnen spelen.

Is er iets wat jullie af en toe echt kunnen missen uit Nederland? En ook: absoluut niet missen!

Wat we absoluut missen uit Nederland zijn familie, vrienden en die dagen waarop de zon doorkomt, de lucht super fris aanvoelt en je rustig over de stoep kunt lopen met een buggy. Ook het eten van onze eigen moeder, dat blijft toch het beste restaurant ter wereld!

Wat we absoluut niet is missen is de mentaliteit waarbij een afspraak al drie weken (of langer) van tevoren gepland moet worden. Dat is ook een groot verschil met waar wij wonen. Hier gaat alles veel meer go with the flow

Ambitie - EigenReis

Tot slot. Hoe kunnen we lid worden van EigenReis? 

Je kunt naar de website gaan en lid worden van de community. Meld je aan met je e-mailadres. De gratis community zal zich de komende maanden/jaren uitbreiden en een bron van inspiratie worden. Via Instagram en Facebook kun je verdere ontwikkelingen op de voet volgen!

Heb jij een Bedrijf van een wereldwijf?

Ben jij of ken jij een vrouw met een bijzondere onderneming in het buitenland? Dan vertellen wij graag jouw verhaal! Bedrijven van wereldwijven voldoen in ieder geval aan één of meer van de volgende voorwaarden: je bent maatschappelijk betrokken, opereert vanuit een ander land dan Nederland (of werkt vanuit Nederland maar met een duidelijke connectie met het buitenland) en/of je onderneming heeft vrouwelijke oprichters. Interesse? Stuur ons dan een e-mailtje naar redactie@dewereldwijven.com.

Welke vrouwen gingen je voor? Lees het hier in Bedrijf van een Wereldwijf.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.