Maandthema – de expat bubbel: waar of…?

De zomer nadert alweer het einde en daarmee waarschijnlijk ook jouw vacay-time! En ook de zomervakantie van menig wereldwijf ondanks dat sommigen wonen in typische vakantiebestemmingen. Dat zette ons als redactie aan het denken. Want zijn we niet snel geneigd het groen van ons eigen grasveld te vergelijken met dat van de buren? En te denken dat een leven op een tropisch eiland of bruisende stad wel heerlijk moet zijn?

Tijd dus om eens nader te onderzoeken wat de ‘expat bubbel’ precies is. En vooral wat er wel en niet waar van is!

Wereld - Expat bubbel

Gras groener over de grens?

Velen dromen van een leven buiten Nederland en sommigen geven er gehoor aan. Inmiddels weten we via programma’s als ‘Ik vertrek’ dat niet iedereen succesvol is en sommigen letterlijk een illusie armer terugkeren. Toch blijft de mythe van het luxe expat-leven hardnekkig bestaan.

Waarom eigenlijk? Uit een wereldwijd onderzoek in 2022 onder werknemers, bleek namelijk al dat juist Nederlanders weinig animo hebben om voor een baan naar het buitenland te verhuizen. Dat verraste ons best wel! Belangrijkste reden? Dat hoge salaris weegt in onze Nederlandse ogen niet op tegen de nadelen van het expatleven. Als grootste nadelen worden nog altijd genoemd: gemis (en misschien wel verlies) van familie en vrienden, integreren, taalbarrière, heimwee en onzekerheden voor de toekomst.

Kort samengevat verkiest de Nederlandse werknemer kwaliteit van leven en zekerheden boven (financiële) kwantiteit en onzekerheden. De pandemie heeft daarin geen onbelangrijke rol gespeeld: meer dan ooit waarderen Nederlanders een gebalanceerd comfortabel leven met familie en vrienden in de buurt. Een riant salaris kan daar blijkbaar nauwelijks nog tegenop.

Hiërarchie? Avontuur, avontuurlijker, avontuurlijkst

Die mythe van dat luizenleven in de expat bubbel duikt ook op verschillende platforms en social media. Tussen de regels lezen wij geregeld dat er een subtiel verschil bestaat tussen (voorgoed) emigreren, een digital nomad of expat zijn. Hebben we het mis of lijkt het dat de Westerse (!) emigrant iets hoger staat op de avonturen-ladder, op de voeten gevolgd door de digital nomad en dan de expat? Is die mythe van het relaxte luxe leven van de expat niet hard toe aan een realiteit-check?

Waarom vergeten we ondanks de vele klinklare onderzoeksresultaten dat juist expats gebukt gaan onder veel stress, burn-out en financiële onderzekerheden? Deze maand lichten wereldwijven graag hun persoonlijke verhalen toe. Vertellen zij hoe ze wonen, wat hun (arbeids)rechten en plichten zijn in hun thuisland en hoe zij hun sociale vangnet hebben geregeld. Voor zichzelf en/ of hun dierbaren.

Natuurgeweld en/of politieke instabiliteit

Dat de pandemie invloed heeft gehad op ons reizen moge duidelijk zijn. Het waren intense jaren: voor thuisblijvers, emigranten, digitale nomaden en expats. Bovenop die turbulente tijd, lijkt ook Moeder natuur flink van slag en zien we in steeds meer, ook Westerse, landen een onstabiel politiek klimaat ontstaan.

Beïnvloedt dit onze keuze om wel of niet (tijdelijk) te emigreren? Of gaan we toch maar spelen we meer op ‘safe’? En voor welke landen kiezen we dan het liefst? Wat maakt een land wel of niet aantrekkelijk? En in hoeverre verschilt dat bijvoorbeeld voor expats die naar (of uit) de VS, Europa of Azië vertrekken? Een vraag die we graag neerleggen bij onze wereldwijven (het eerste blog daarover komt uit Canada), maar we gaan ook zelf op onderzoek.

En natuurlijk geven we je graag praktische tips voor iedereen die op avontuur wil gaan. De emigrant, digital nomad én expat. Volg je ons?

Vertel ons jouw (expat-bubbel) verhaal

Heel benieuwd zijn wij altijd naar de ervaringen van andere vrouwen in het buitenland. Wat bracht je over de grens en… misschien nog wel belangrijker: heeft het buitenland je gebracht wat je ervan hoopte? Leuk als je jouw ervaringen (eenmalig) met ons wilt delen! Stuur je verhaal naar redactie@dewereldwijven.com. Wij publiceren het graag.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.