Amazing Grace, een jonge vrouw met dromen en stress

Marije Elizabeth
door gepubliceerd op 16 juni 2018Tags: , , , ,

Een paar weken geleden ontmoette ik Grace voor het eerst; een jonge vrouw van 23 jaar. Ze woont in een kleine community twee straten verder dan de compound waarop ons huis staat. Ze zat met haar telefoon te spelen bij de waterpomp, die fungeert als drinkwatervoorziening voor de hele buurt.

Ik vind Grace een opvallende uitstraling hebben. Ze is aantrekkelijk om te zien, altijd hip gekleed en ze heeft een bijzondere mix van afstandelijkheid en hartelijkheid over zich.

Jonge vrouwen in Liberia

Na een aantal korte ontmoetingen raak ik met haar in gesprek. Ik ben benieuwd hoe het is om als jonge vrouw in Liberia te leven. ‘Ik kan alleen voor mijzelf spreken, niet voor alle jonge vrouwen hier in Liberia,’ antwoordt ze geheel terecht.

Ze vertelt dat ze thuis woont bij haar moeder en een broertje en zes zusjes heeft. Er is geen vader in huis; moeder moet met haar kleine inkomen het gezin onderhouden. ‘Het feit dat ik de oudste ben maakt dat ik mij altijd verantwoordelijk voel. Het moedigt mij aan het goede voorbeeld te geven.’

De droom van Grace

Grace vertelt dat ze er als kind van droomde om later te kunnen studeren en een goede baan te hebben. Even leek deze droom werkelijkheid te worden, toen ze de kans kreeg om science and technology te studeren. Maar al na een semester moest ze afhaken: er was geen geld meer voor. ‘Ik doe nu een stage bij een NGO. Ik doe administratieve klussen en wat ICT werk. Wanneer deze stage is afgelopen hoop ik een baan te vinden. Dit is erg lastig, want er zijn maar weinig banen in Liberia. Ik heb niet het diploma voor een baan in een wat hogere functie. Ik zou in een winkel of restaurant kunnen werken, maar zodra ergens iets vrijkomt dan komen daar ontzettend veel jonge mensen op af. Wanneer ik de kans zou krijgen zou ik zeker een baan aannemen, maar alleen als mijn baas mij toestaat daarnaast te studeren. Dat is wat ik uiteindelijk het liefste wil.’

Ik vraag haar of ze ooit een gezin wil hebben, maar daar lijkt ze nog niet zo mee bezig te zijn. ‘Je ziet veel jonge meisjes die zwanger worden, soms al op hun zestiende. Ik wil eerst maar eens studeren.’

Grace heeft ook een vraag aan mij

Ze vraagt aan mij hoe het is om als vrouw in Nederland te leven. ‘In Nederland had ik geen zorgen om zaken als onderwijs en werk. Ik had een leuke baan en voldoende geld om van te leven,’ vertel ik Grace. ‘Maar wat ik de laatste jaren in Nederland heb ervaren is de continue stress. De druk om alles te combineren en overal goed in te zijn; het moederschap, werk, mijn sociale leven, vrijwilligerswerk en daarnaast ook proberen om slank te zijn en gezond te leven.’ Ik vertel haar dat wanneer ik mijn vriendinnen in Nederland via FaceTime spreek, ik bijna altijd soortgelijke verhalen hoor. ‘Ze voelen zich onder druk staan en in alles tekortschieten. Sommigen hebben burnoutklachten of zijn zelfs afgehaakt op het werk.’

Stress in twee culturen

‘Ik ervaar ook altijd stress, stress, stress,’ vertelt Grace. ‘Je moet hier altijd bezig zijn. Je moet zorgen dat er op de een of andere manier voldoende geld binnenkomt. Jij en je familie moeten gevoed worden en een dak boven het hoofd hebben. Dat is hier niet vanzelfsprekend. Het is een dagelijkse stress om te overleven.’

Twee vrouwen, twee totaal verschillende culturen en allebei zijn we bekend met stress. Maar dan op een totaal andere manier. Ik denk aan mezelf toen ik 23 jaar was en op kamers woonde. Ik was lid van een studentenvereniging en hoefde mij geen zorgen te maken of ik het volgende semester kon betalen. Daar zorgden mijn ouders wel voor. En ook het vinden van een baan was in die tijd niet heel moeilijk.

Ik hoop dat Grace het beste mag krijgen van de twee werelden waar ik inmiddels bekend mee ben. Dat ze mag studeren en een goede baan zal vinden waarmee de dagelijkse stress om te overleven wegvalt. En dan zónder die druk waar wij Nederlandse vrouwen vaak veel te veel last van hebben.

Over dit Wereldwijf: Marije Elizabeth - Liberia

Hi, how are you? Ik ben Marije Elizabeth en eind 2017 ben ik vanuit Nederland naar Liberia, West-Afrika verhuisd. Mijn man werkt hier als Finance Manager bij een NGO en samen met onze twee kinderen wonen we in de hoofdstand Monrovia. Leven in een andere cultuur, bijzondere momenten en mooie ontmoetingen: ik schrijf erover op mijn blog en voor De Wereldwijven.