Bedrijf van een wereldwijf. in gesprek met Elif Algu van Branding a Better World

Janneke Bazelmans

Zolang ik me kan herinneren struin ik rommelmarkten af op zoek naar mooie schatten. Ook in december. Mijn kinderen weten niet beter dan dat sinterklaas vaak tweedehands cadeaus koopt. Beter voor het milieu en zijn portemonnee. Ik was dan ook nieuwsgierig naar Elif Algu, de bedenker van Recycle Sint & Santa en eigenaar van Branding a Better world.

Wat is Branding A Better World voor bedrijf?

Branding A Better World is een creatief communicatiebureau dat bouwt aan merken die een bijdrage willen leveren aan een betere wereld. Bedrijven die inzien dat ze naast het verkopen van een product, een maatschappelijke rol hebben. Samen zetten we deze bereidheid om in concrete acties die niet alleen een merk versterken, maar ook een positieve impact hebben.

Uitgangspunt hierbij is de core business van een bedrijf, de eigen competenties. Waar zijn ze goed in, waar ligt hun talent. Daar bieden we een oplossing. Dus op een manier die perfect bij het merk past en geloofwaardig is. En die meer oplevert dan alleen mooie cijfers. Dat noemen wij brand social impact.

Kan je een voorbeeld geven van brand social impact?

De campagne voor supermarktketen Ekoplaza. Deze campagne ‘Het onbetaalbare voordeel van Ekoplaza’ gaat niet over geld, maar over zo gezond, verstandig en eerlijk mogelijk (geproduceerd) voedsel. Dat is hun kracht, die producten verkopen zij. Dat trouwens veel lekkerder is. Want daar hebben we allemaal wat aan. Zo bouwen we samen aan een gezonde wereld.

Voor Weleda hebben we in samenwerking met Natuurmonumenten en het Wereldnatuurfonds een project opgezet voor behoud van bloemenweiden. Weleda en haar producten zijn overtuigd van de kracht van bloemen. En ze weten hoe belangrijk bloemen zijn voor de biodiversiteit die in gevaar verkeert. Via aankoop van hun producten doneer je voor behoud van bloemenweiden en word je geïnformeerd over het belang en noodzaak hiervan.

Voor Novartis die zich o.a. bezighoudt met medicijnen voor mensen met een huidprobleem hebben we een community en platform opgezet voor mensen met psoriasis (huidaandoening) die breder gaat dan alleen de fysieke aandoening. Het probleem was dat veel mensen met psoriasis lijden aan emotionele klachten zoals schaamte en depressie waar geen aandacht voor is. Via het platform bieden we mensen een luisterend oor, bieden we handvatten hoe ze met deze emoties om kunnen gaan en niet bij de pakken neer gaan zitten. We faciliteren daarin de mensen met de aandoening zodat ze zich weer empowered voelen en de regie in eigen hand nemen over hun leven. Zo maken we weer positieve impact binnen die doelgroep.

We werken stap voor stap en van klein tot groot aan een lange termijn, om relevant te blijven. We geloven trouwens niet dat een campagne altijd automatisch de oplossing is. Vaak is het juist andersom: de oplossing wordt de campagne.

Als de oplossing de campagne wordt. Waar begin je dan?

Ik signaleer een maatschappelijk probleem. Zoals bijvoorbeeld bij Recycle Sint & Santa. Er is een overschot aan speelgoed. Vooral in december wordt veel nieuw speelgoed gekocht. Uiteindelijk belandt dat (plastic) speelgoed bij het afval. Tegelijkertijd hebben sommige gezinnen geen geld voor speelgoed. Ik vraag me af: wat kunnen we hieraan doen?

Er zijn verschillende opties. We kunnen een flitsend filmpje maken om dit maatschappelijk probleem aan de kaak stellen. Dan creëren we bewustwording, planten een zaadje. Prima, maar wij gaan liever een stap verder. We willen mensen duidelijke handvaten geven om hun gedrag te veranderen en iets aan het probleem te doen. Zoals de speelgoedruilbeurzen die de afgelopen weken volop werden georganiseerd. Met succes: er waren meer dan 100 ruilbeurzen.

Bezoekers van speelgoedruilmarkten, tweedehandsmarkten, de kringloop werden altijd in twee hokjes geduwd: oftewel de geitenwollensokken, de milieuhippies oftewel (even onaardig gezegd) de armoedzaaiers. Hoe verklaar je het succes van Recycle Sint?

De tijdgeest is veranderd. Mensen herkennen zich in het maatschappelijke probleem dat we schetsen. Uit jezelf actie ondernemen is vaak een brug te ver. We bieden een kant-en-klare oplossing. Op onze website staat een toolkit die je gratis kan downloaden. Er zit ook een persbericht bij en in de afgelopen weken stonden de lokale kranten vol met aankondigingen en artikelen over Recycle Sint. Het verhaal verspreidde zich als een lopend vuurtje over social media. Zelfs op de radio werden mensen die een speelgoedruilbeurs organiseerden, geïnterviewd

35.000 stuks speelgoed is er geruild. Als we dat omrekenen naar de gemiddelde speelgoedprijs, praat je over ruim 1 miljoen euro.

Recycle Sint heeft een cultuuromslag teweeg gebracht. Gebruikt speelgoed heeft dezelfde maatschappelijke waarde als nieuw speelgoed. 35.000 stuks speelgoed is er geruild op Recycle Sint events. Als we dat omrekenen naar de gemiddelde speelgoedprijs, praat je over ruim 1 miljoen euro. Ik voorzie dat we ons over enkele jaren verbaasd afvragen hoe het komt dat dit ooit anders is geweest.

LEES HIER OVER NOG ZO’N MOOI BEDRIJF VAN EEN WERELDWIJF

Het is bijna kerstmis. Ik kan me voorstellen dat er wereldwijven zijn die geïnspireerd raken door jouw verhaal en een speelgoed-ruilevent willen organiseren, ergens op de wereld. Hoe gaat het met Recycle Santa?

Het liefste zouden we ook actief aan de slag gaan met Recycle Santa. Het is een groot project. Wij hebben het zaadje gepland voor de speelgoedruilbeurzen, de handvaten geboden. Nu hebben we slechts een faciliterende rol. Op ons kantoor is één werknemer fulltime bezig met vragen beantwoorden. We betalen dit uit eigen zak.

Als Recycle Santa in het buitenland aanslaat, wordt het echt groot. Branding A Better World kan dit niet alleen. We hebben mensen nodig, ambassadeurs in verschillende landen. Maar vooral financiële ondersteuning, sponsoring. Dus als er wereldwijven geïnteresseerd zijn of bedrijven weten die dit financieel willen ondersteunen, dan horen we dat natuurlijk graag.

Wat is jouw missie?

Hoe je op een inspirerende manier verhalen kan vertellen en mensen een weg kan wijzen en motiveren waardoor je hen ook meeneemt op dat pad. Als ik echt kijk naar mijn missie dan is dit toch wel impact maken. Verandering teweegbrengen waar iedereen uiteindelijk beter van wordt.

Je bent zelf ook een wereldwijf: geboren in Turkije, veel gereisd. Hoe heeft dat je missie beïnvloedt?

Ik ben inderdaad geboren in Turkije en op tweejarige leeftijd naar Nederland verhuisd.

Impact willen maken zit in mijn natuur. Mijn vader zette zich ook altijd in voor goede doelen. Het reizen heeft iets toegevoegd, bevestigd wat er van nature al zat. Tijdens mijn vele reizen heb ik gezien dat mensen waar ook ter wereld niet zoveel van elkaar verschillen. Mensen hebben dezelfde waarden en we staan allemaal met elkaar in verbinding. Het drong op reis pas echt tot me door hoe bevoorrecht ik ben en hoeveel mogelijkheden ik heb om iets te doen voor een betere wereld. Dat ik impact kán maken.

You have to see the world, to change the world.

Vervolgens ben ik steeds meer op bedrijfsniveau gaan denken. Als je op dat niveau een verschil kan maken, trek je veel meer mensen mee dan op individueel niveau. Ik zag dat aan de ene kant maatschappelijk organisaties staan en aan de andere kant bedrijven. Daartussenin zat niks. Ik ben een bruggenbouwer, wil verbinden. Maatschappelijke organisaties en bedrijven kunnen veel van elkaar leren. Hoe krijg je je bedrijfsvoering eerlijker? Hoe maak je als bedrijf impact? En hoe doe je dat op een manier waarbij je jouw competenties als bedrijf benut? Dus: Brand Social Impact.

Ik merk dat duurzaamheid te pas en te onpas wordt gebruikt. Het is een containerbegrip geworden. Wat betekent het voor jou?

Voor mij betekent duurzaamheid bewust worden van de impact die jouw gedrag als mens, bedrijf, overheid, maatschappelijke organisatie maakt op de leefomgeving. Die leefomgeving is onze planeet, het milieu, jouw directe omgeving, zoals je familie, je collega’s op het werk, je vrienden, je buren enzovoorts.

Als je merkt dat in jouw leefomgeving iets scheef zit, dat er iets niet klopt (zoals bijvoorbeeld milieuproblemen, maar ook sociale ongelijkheid) dat je je dan inzet daar iets aan te doen. Dat je mensen prikkelt, uitdaagt om het weer in orde te maken. We zijn intellectuele wezens, we kunnen heel veel. Alleen de wil moet er zijn. 

Op jullie site lees ik dat Branding A Better World duurzame merken helpt groeien en grote merken helpt duurzaam maken. Vooral dat laatste lijkt me lastig. Kan je daar iets meer over vertellen?

We begonnen inderdaad ooit met duurzame merken groter maken. Zoals bijvoorbeeld Weleda en Ekoplaza. Totdat we merkten dat de echte uitdaging zit bij grote merken duurzaam maken.

Bedrijven die niet ontstaan zijn vanuit het perspectief duurzaamheid. Daar kan je een veel grotere impact maken. Veel grote merken wil wel duurzamer worden, maar weten niet hoe.

Bijvoorbeeld Schiphol. Bij uitstek een bedrijf wat geen duurzame producten verkoopt. Het levert een spanningsveld op hoe om te gaan met duurzaamheid. In 2010 hebben we voor Schiphol een duurzaamheidsprogramma gemaakt waardoor duurzaamheid daar (vooral intern) op de kaart is gezet. Zo is er nu led-verlichting, worden lichtsensoren gebruikt, zijn er veel fietsen voor personeel aangeschaft voor woon-werkverkeer en wordt al het afval gescheiden. Toegegeven, het zijn kleine beetjes, het is een langzaam en ingewikkeld proces. Schiphol concurreert met andere luchthavens, er staan economische belangen op het spel, veel mensen zijn voor een inkomen afhankelijk van de luchthaven. Vanuit puur milieuperspectief is het nooit genoeg. Maar als je kijkt dat een bedrijf op 0 begint en daarna op +1 staat, heb je toch mooi die +1 gewonnen. En zien we dat die +1 alleen maar motiveert om meer te blijven doen voor dit soort bedrijven. We hebben het op de kaart gezet; er kan nog veel meer gebeuren, dus we blijven prikkelen.

Wat zijn je ambities voor 2019?

De fashion industrie. De kledingindustrie is de tweede grootste vervuilende industrie ter wereld. Eerlijk gezegd ben ik dol op mooie kleding. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Zonder mensen een schuldgevoel aan te praten. Zonder boetedoening.

Kijk, er is een select gezelschap in de wereld die daadwerkelijke opofferingen maakt voor een betere wereld. Die geen of weinig kleding koopt, niet vliegt, geen auto rijdt. Een groep die in principe gelijk heeft, maar geen gelijk krijgt. Want zo zit de massa niet in elkaar. Om daadwerkelijk een cultuuromslag te maken, heb je de massa nodig. Daarbij moet je een alternatief bieden die net zo comfortabel aanvoelt en misschien nog wel beter is, zodat het logisch is om een overstap te maken naar een duurzamere variant.

‘Ik wil een beweging op gang brengen die daadwerkelijke verandering brengt.’

Over dit Wereldwijf: Janneke Bazelmans - Nederland

Hi, ik ben Janneke Bazelmans en na enkele jaren in Californië te hebben gewoond, woon ik nu weer in Nederland. Ik ben auteur en jurist en werk bij een milieuorganisatie. In mijn werk vormen natuur, klimaat en mensenrechten de rode draad. In 2014 logeerde ik bij de Dayaks op Borneo. Hun strijd tegen ontbossing en de palmolieplantages verwerkte ik in de ecothriller Verkapt. Voor De Wereldwijven schrijf ik over de verhalen achter ontbossing en mensenrechtenschendingen.