Sahar: “In Iran was ik psycholoog, hier sprak ik niet eens de taal.”

Sahar Delgosha Saadi
door gepubliceerd op 16 februari 2021Tags: , , , ,

Sahar kwam twee jaar geleden naar Nederland voor de liefde, haar Nederlands-Iraanse man. In Iran was zij basis psycholoog. Nu is zij druk bezig haar Nederlands te verbeteren zodat ze aan een Nederlandse Universiteit haar masters in psychologie kan gaan doen. Inmiddels beheerst ze de taal zo goed, dat zij vanaf vandaag hier haar verhalen publiceert als wereldwijf.

Toen ik mijn ogen open deed, keek ik in mijn agenda. Het was 18 februari 2018, de eerste dag van mijn nieuwe leven in Nederland. Alles was nieuw, de taal en het land. Het zou moeilijk worden, maar ik had er zelf voor gekozen om naar Nederland te komen. Ik kwam hier voor de liefde en wist: mijn nieuwe leven wordt een uitdaging.

Mijn taalcafé

De eerste paar maanden was ik alleen aan het bedenken wat ik moest doen. Waarmee moest ik beginnen? Ik had een boek gekocht om basis Nederlands te leren omdat ik had gemerkt dat het geen makkelijke taal is. Ik wilde echter wel graag Nederlands leren!

Maar als ik met niemand kon praten, hoe kan ik de taal dan leren? Ik had geen vrienden, ik werkte niet. Met wie kon ik kletsen? Heel toevallig vond ik op het internet Taalcafé, een plek waar ik Nederlands kon leren. Ik moest er op 12 mei naar toe. Dat was spannend, want ik wilde geen fouten maken tijdens het praten, maar ik moest het proberen.

Sahar Delgosha Saadi
Sahar Delgosha Saadi

In het taalcafé ontmoette ik Jeanette. Een hele aardige vrouw die mij uitdaagde om de taal te spreken. Dat was een hele mooie maar wel uitdagende dag en ik vroeg mij af wanneer ik eindelijk Nederlands zou kunnen praten. Het antwoord wist ik toen nog niet…

Ik ben nog niks in Nederland

Elke dag werd het leven moeilijker voor mij. Aan de ene kant was ik erg blij om bij mijn liefde te zijn, aan de andere kant stoorde het me dat ik steeds zorgen over mijn toekomst had. Want elke dag kreeg ik nieuwe informatie. Zoals bijvoorbeeld hoe mijn diploma hier werd gewaardeerd. Op basis van de informatie die ik heb gekregen, is het mij duidelijk geworden dat ik een jaar extra moet studeren om hier te kunnen werken.

Ik was bijna niks in Nederland en zei tegen mezelf: ‘Maar in mijn land was ik een basis psycholoog’. In Nederland moest ik weer van nul af aan beginnen. Kan ik in Nederland ooit ook weer een psycholoog worden? Mijn hoofd zat vol met veel vage vragen en ik moest op al die vragen een glashelder antwoord weten te vinden.

Hannie mijn taalmaatje

In juli 2018 kreeg ik een email van een vrouw die mijn leven veranderde. Een paar maanden al was ik op zoek geweest naar een taalmaatje of begeleider. Bij toeval had ik haar gevonden via een kennis. Wil je weten wie die vrouw is ? Hannie is de naam van mijn taalmaatje. Zij is zowel een moeder als een vriendin voor mij. Zij is iemand met wie ik kan lachen en huilen. Dankzij haar werd mijn leven anders. Ik heb de Nederlandse taal en cultuur nu geleerd. Dankzij haar hulp kan ik mijn dromen bereiken!

Gedurende twee jaar had ik goede en slechte tijden. Maar nu werk ik als begeleider bij een psychiatrische kliniek. Bovendien ben ik me aan het voorbereiden om een ​​masterdiploma te halen. Ik heb de Nederlandse taal hiervoor nodig en ik heb deze drie jaar geleerd dat ik met hard doorwerken mijn dromen kan waarmaken. Van mijn vader heb ik geleerd dat ik voor mijn dromen moet vechten, het leven zal niet gemakkelijker zijn als we het niet aankunnen.

Het leven gaat door met goedheid, ontbering en gemak.

Sahar Delgosha Saadi - Nederland
سلام , ik ben Sahar Delgosha Saadi en kom uit Iran. In maart 2018 kwam ik naar Nederland voor de liefde, mijn Nederlands-Iraanse man. In Iran was ik basis psycholoog, nu ben ik druk bezig mijn Nederlands te verbeteren zodat ik aan een Nederlandse universiteit mijn Masters in de Psychologie kan gaan doen. Graag publiceer ik hier mijn verhalen als wereldwijf!