Annemarie van Team C: “de eerste keer dat ik met huiselijk geweld te maken kreeg”  

Team C
door gepubliceerd op 11 februari 2022Tags: , , , , , ,

De komende weken, maanden zullen De Wereldwijven veel aandacht geven aan de complexiteit van huiselijk geweld in de expat-omgeving. Wereldwijven Annemarie en Femke zijn vanuit hun kennis en kunde een initiatief gestart, elke vrouw veilig! Samen hebben ze Team C opgericht en delen ze elke week verhalen, kennis en informatie over mensen en organisaties die de wereld veiliger maken voor vrouwen.

Eerder deze week publiceerden we een interview met beide vrouwen over Team C. In dit artikel vertelt co-founder Annemarie over haar eerste ervaring met huiselijk geweld. Ze was begin twintig. Waar doe je dan verstandig aan? 

Herrie bij de buren

Met gekromde tenen zit ik te luisteren naar het gekrijs en gegil van ons buurmeisje aan de andere kant van de muur van ons rijtjeshuis. Er klinkt een dof gebonk, gevolgd door gestamp op de trap. Dit is alweer de zoveelste avond deze week dat ik de buurman hoor schelden en tieren tegen zijn dochter. Het meisje is een opstandige tiener van 15 jaar oud, de vader een dominante man die geen enkele tegenspraak duldt. 

Mijn man en ik kijken elkaar aan en beginnen opnieuw een discussie over over hoe we moeten handelen en waar we wijs aan doen. Wij zijn twintigers en hebben geen idee wat verstandig is. Dát er iets moet gebeuren, is een ding dat zeker is. Maar wat?

Op dit moment is de verstandhouding tussen ons, de buurman én zijn kinderen nog redelijk goed. Wat zou er gebeuren als we een melding doen? Worden zijn kinderen dan volledig van ons afgeschermd zodat we geen enkel zicht meer hebben op wat daar in huis gebeurd? Worden de ruzies in stilte uitgevochten? Gaan ze verhuizen?

Wat is wijsheid?

De grote vraag is: Waar doe je goed aan? Uiteindelijk besluiten we om het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (tegenwoordig, Veilig Thuis) te bellen. Gelijk aan het begin van het gesprek krijgen we te horen dat als je advies in wilt winnen, je anoniem kunt blijven. Als je melding wilt doen van mishandeling, dan wordt je naam bekendgemaakt bij het desbetreffende gezin en starten ze een onderzoek.

We besluiten om anoniem advies in te winnen zodat we toegang tot het buurgezin kunnen houden. We spreken met een vriendelijke mevrouw die ons kritische vragen stelt en ons handvatten geeft. Eén van de belangrijkste handvatten die we uit dit gesprek meenemen is het volgende:

“zoek contact met andere mensen om het gezin heen. Voorkom ten koste van alles dat het gezin geen enkel sociaal netwerk meer om zich heen heeft en geïsoleerd raakt. Deel je zorg en vraag anderen of ze het herkennen en of ze mee willen kijken.”

Kleine concrete stappen

Top! Dat is lekker concreet en iets wat we gemakkelijk kunnen doen. We kennen toevallig een docent van het meisje en praten met hem. Hij gaat proberen om met haar in gesprek te gaan en houdt haar gedrag en ontwikkeling in de gaten. We vragen andere buren om ook alert te zijn. En wij? Wij nodigen het gezin uit om te komen eten. We willen er voor ze zijn, contact met ze houden en zicht houden op de situatie zodat we kunnen ingrijpen als het écht ontspoort.

Het is alweer 15 jaar geleden dat mijn man en ik te maken kregen met deze situatie. Het was schokkend en ik voelde me machteloos. Wat kun je doen? Wat móet je doen? Inmiddels heb ik van alles meegemaakt en de nodige ervaring opgedaan rondom geweld in gezinnen in verband met mijn werk als orthopedagoog bij Jeugdzorg. Van uithuisplaatsingen van kinderen tot het accuut inschakelen van de politie bij escalatie. 

Ruim een jaar geleden was ik betrokken bij een hartverscheurende casus rondom huiselijk geweld. Met dit verschil: ditmaal speelde het niet in Nederland, maar in het buitenland. Midden in de zoektocht naar hoe we deze uitzichtsloze situatie konden kantelen naar een positieve uitkomst, ontmoette ik Femke. Beiden werden we gegrepen door de ellende en de complexiteit van huiselijk geweld waarbij (Nederlandse) vrouwen in het buitenland verblijven.

Inmiddels hebben wij gezamenlijk al heel wat uren Zoom achter de rug. We brainstormen, inspireren en motiveren elkaar. We hebben grootse plannen voor Team C en terwijl we de nieuwste onderzoeksresultaten lezen rondom dit thema en podcasts luisteren waarin allerlei experts en ervaringsdeskundigen aan het woord komen, moet ik steeds aan het allereerste advies dat ik ooit kreeg denken:

“Laat het gezin niet verdwijnen in anonimiteit! Creëer een groep mensen om het gezin heen die meekijken, meehelpen en er simpelweg voor ze willen zijn…”

En weet je? Deze eerste stap is niet eens zo spannend, maar wél van onmiskenbaar belang!

Contact Elke vrouw veilig!

Geweld is wereldwijd het grootste maatschappelijke probleem van vrouwen. Veel vrouwen hebben er dagelijks mee te maken. Direct of indirect. Laten we met elkaar de uitdaging aangaan om de wereld een beetje beter te maken en een plek te zijn waar elke vrouw veilig is en zich veilig voelt.

Elke vrouw veilig! Bij De Wereldwijven zullen we wekelijks verslag doen over dit onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Heb jij een vraag, expertise, idee voor een lokale actie, handig contact of een verhaal dat je met ons wil delen? Neem dan contact op: redactie@dewereldwijven.com. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Over dit Wereldwijf: Team C

Elke vrouw veilig. Dat wil jij toch ook? Wij, Annemarie en Femke, zijn de oprichters van Team C. Iedere week delen we verhalen, expertise en nieuws over mensen en organisaties die meebouwen aan een oplossing voor vrouwen in onveilige situaties. Wil jij meedoen? Of je verhaal of ideeën delen? Neem dan contact op via redactie@dewereldwijven.com.