Waarom zou je stoppen?

Onlangs stuitte ik op een leuk artikel van nu.nl over alcohol en wat het met je lichaam doet als je dat eens een tijdje laat staan. In Australië (en ook heel veel andere landen) is het normaal om af en toe een maand geen alcohol te drinken, de zogenaamde dry january. Dit artikel maakte maar weer eens duidelijk dat het bovendien ook goed is voor de lever om even een grote schoonmaak te houden.

Ook bedacht ik me dat het gewoon niet gezond is om alcohol te nemen. Bovendien zitten we nu eenmaal in een pandemie en wilde ik zo gezond mogelijk zijn voor het geval ik Corona zou krijgen. Sinds Oud en Nieuw drink ik geen druppel meer.

Pandemie als extra motivatie

Toen ik uiteindelijk Covid kreeg, had ik 0,0 klachten. Kijk, natuurlijk kan dat allerlei redenen hebben. Toch gooi ik het voor nu op mijn lifestyle: lekker yoga, gezonde voeding en… geen druppel alcohol. Alle kleine beetjes helpen vast. Toch?

Maar ik geef toe, het was echt niet zo makkelijk om zomaar te stoppen. Ik realiseerde me dat als het voor mij al moeilijk is, hoe moet dat dan zijn voor alcoholisten? Op puur je wilskracht ga je het dan waarschijnlijk niet redden en is een vereniging als de AA (anonieme alcoholisten) welkome hulp, of iemand die je persoonlijk begeleidt. Ik heb geluk, want ik doe het om heel praktische redenen en het geeft gewoon weer een andere richting aan mijn leven.

Espresso martini met een knipoog

Toch zie ik ook in Australië een nieuwe ontwikkeling want er zijn steeds meer alcohol-vrije bars in opmars. En dat in een land waar alcoholgebruik echt heel hoog ligt. Laatst kon ik zelfs in een gewone bar uit maar liefst acht verschillende alcohol-vrije cocktails kiezen. Een kennis probeerde een espresso martini en knipoogde dat deze gewoon als koffie op de kaart mag.

Maar, alle gekheid op een stokje en toch een serieuze vraag. Waar haal je de ‘kick’ nou vandaan als je besluit zonder alcohol door het leven te gaan? Mijn advies, sta eens even stil en stel jezelf de volgende vraag: “waar word ik blij van?” Voor mij is dat natuurlijk yoga en meditatie, maar ik pak tegenwoordig ook het snorkelen weer op. Oh, en ook van dansen word ik blij, dus dat doe ik ook weer. 

En hoe fijn is het dat het allemaal ook weer kan. Wat maakt jou blij ?

Over dit Wereldwijf: Carole Overmaat - Australië

Hey, Ik ben Carole Overmaat en woon in Australië. Ik studeerde CMV Vrijetijdskunde in Rotterdam en woon sinds 2005 samen met mijn man Ron en twee kinderen in Melbourne. Het avontuur vinden we in de dagelijkse dingen. Acht jaar geleden startte ik mijn programma Dutch TV. In 2018 nam ik ook nog de Nederlandse krant de Dutch Courier over. Voor de wereldwijven zal ik voornamelijk vloggen over mijn avonturen hier 'Down Under.'