Een workation: iets voor jou?

Gastschrijfster

Werken hoeft lang niet altijd meer vanuit een kantoor. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om te werken waar ze willen. Zo is thuiswerken sinds de uitbraak van het coronavirus heel normaal geworden. Maar je kunt ook op alternatieve locaties werken: een zogenaamde ‘workation’. Maar wat is dit eigenlijk?

Het woord workation is een samentrekking van de woorden work en vacation. Het is dus een combinatie van werk en vakantie, waarbij je tijdens je vakantie aan het werk bent. Dus of je nu in Spanje, Zuid-Afrika of Brazilië zit, zolang je een goede internetverbinding hebt, kun je gewoon werken. 

In loondienst en ergens anders werken, mag dat eigenlijk wel?

Als je in loondienst bent moet je aan je werkgever toestemming vragen om ergens anders te mogen werken. Vrij recent, 5 juli 2022, is er een wetsvoorstel aangenomen: de Wet werken waar je wilt. In dit wetsvoorstel staat dat je als werknemer een verzoek mag indienen bij je werkgever om je werkzaamheden op een andere locatie uit te voeren. Je baas mag je verzoek om ergens anders te werken alleen afwijzen als hij of zij daar een goede reden voor heeft. Meest voor de hand liggende is dat het niet ten koste gaat van je functioneren want In dat geval heeft de werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang en mag hij je verzoek weigeren. 

Er is ook een wetsvoorstel aangenomen om te onderzoeken of thuiswerken financieel aantrekkelijker kan worden gemaakt. Als werknemers minder reizen bespaart dat namelijk energie, brandstof en files. Thuiswerken kan aantrekkelijker worden gemaakt met bijvoorbeeld premies, fiscale kortingen en heffingen. 

Welke afspraken moet je maken met je werkgever?

Geeft je baas toestemming voor je workation? Dan zijn er een aantal belangrijke afspraken die je moet maken voor je vertrekt. Denk zeker aan de volgende zaken:

  • Goede bewaking van je verlof- en werkuren

Een goede afspraak moet natuurlijk gemaakt worden over je (vakantie)verlof. De grenzen tussen werk en vakantie kunnen namelijk vervagen en daarom is het belangrijk om dit vooraf te regelen: zo weten zowel jij als je werkgever goed waar jullie aan toe zijn. 

  • Ergonomische werkplek met beveiligd internet

Maak ook afspraken over waar je gaat werken. Een stabiele internetverbinding is natuurlijk belangrijk, maar lang niet het enige wat je nodig hebt. Zo moet je bijvoorbeeld ook een ergonomische werkplek hebben. Zorg daarom ook tijdens je workation voor een goed bureau met een fatsoenlijke bureaustoel. Daarnaast is het belangrijk om eraan te denken dat je een goed beveiligde internetverbinding nodig hebt. Werken in een willekeurige strandtent op een gratis WiFi-hotspot klinkt misschien aantrekkelijk, maar is geen slim idee. Denk hier van tevoren dus goed over na! 

  • Bereikbaarheid tijdens je workation 

Ook als je in het buitenland werkt moet je gewoon bereikbaar blijven voor je baas en collega’s. Bespreek dus van tevoren hoe je dit aan gaat pakken, zeker als je met een tijdsverschil te maken hebt. Spreek bijvoorbeeld af dat je op bepaalde dagen van de week of bepaalde uren van de dag bereikbaar bent. 

Maak ook duidelijke afspraken over je aanwezigheid bij online meetings. Als ergens anders werken jouw functioneren niet in de weg zit en je baas geeft toestemming, dan kun je gewoon op workation. Geniet ervan! 

Workation: ook je werkgever heeft voordelen!

Naast alle voordelen voor de werknemer heeft het thuiswerken ook voordelen voor de werkgever zodat er een win-win situatie ontstaat. Zo scheelt het een werkplek op de werkvloer en kunnen medewerkers zich tijdens een workation ook ontwikkelen. Wie een jaartje in het buitenland werkt kan flink werken aan de beheersing van een buitenlandse taal. Ook zijn werknemers extra gemotiveerd om goed te werken en melden thuiswerkers zich minder vaak ziek.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.