Hoe word je een digital nomad?

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 30 oktober 2022Tags: , , , , ,

Het is echt niet meer van deze tijd: standaard van negen tot vijf op je kantoorbaan verschijnen, je werk uitoefenen en daarna weer naar huis gaan. Natuurlijk is dit nog steeds een mogelijkheid – als je daarvoor kiest. Want ondertussen is het echt een keuze geworden. Steeds vaker kan je overal ter wereld werken, van waar je maar wil en wanneer je maar wil. Welkom in de wereld van de digital nomad!

Spreekt die levensstijl van een digital nomad je wel aan? Lees dan zeker dit artikel.

Wat is een digital nomad?

De term digital nomad bestaat al een tijdje, maar zijn betekenis is in de loop van de jaren veranderd. Oorspronkelijk ging het om personen die online werken, daarvoor betaald krijgen en tegelijkertijd de wereld over reizen. Ondertussen is deze term dus iets anders geworden. Het reizen is veranderd door “locatie-onafhankelijk werken”, want niet alle hedendaagse digital nomads reizen de hele tijd rond.

Waar de klassieke digital nomad vroeger constant aan het reizen was en nieuwe plekken bezocht, zijn er nu ook genoeg online werkers die op een vaste locatie werken. Bijvoorbeeld vanuit een huisje in Spanje of een appartement op een Grieks eiland. Digital nomads werken waar ze maar willen.

Verschillende vormen van digital nomads

Bij een digital nomad denken de meeste mensen aan freelancers. Zij zijn hun eigen baas en kunnen hun eigen uren indelen. Je bepaalt als freelancer immers precies wanneer je aan het werk wil gaan en wanneer je vrije tijd hebt. Uiteraard houd je hierbij rekening met afgesproken deadlines met opdrachtgevers.

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer digital nomads die geen freelancer zijn, maar juist in loondienst werken. Deze trend ontstond al een beetje in de afgelopen jaren, maar is door corona in een stroomversnelling geraakt. Tijdens de coronacrisis kwamen we erachter dat je ook prima vanuit huis kan werken en echt niet altijd op kantoor hoeft te zijn. Het wordt nu gezien als goed werkgeverschap als een werkgever het toestaat dat werknemers ook (deels) thuis mogen werken. In sommige gevallen mag je als werknemer zelfs op elke locatie ter wereld werken.

Hoe word je een digital nomad?

Wil je een digital nomad worden, dan heb je allereerst een baan nodig die je online kan uitvoeren. Ben je vakkenvuller, arts of loodgieter dan wordt het natuurlijk een lastig verhaal. Oefen je wel een beroep uit dat ook online zou kunnen, zoals administratief assistent, HR-medewerker, social media manager of copywriter, dan is het vaak mogelijk om dit overal ter wereld te doen – mits er internet is natuurlijk.

Bespreek de mogelijkheden met je huidige werkgever of begin als freelancer en het reizen kan beginnen!

Deze wereldwijven gingen je voor en kozen ook voor een (tijdelijk) bestaan als digital nomad! Lees het verhaal van Sofie in Colombia, Yvonne in Afrika, Rianna die steeds weer verder reist en Elvira die vanaf haar zeilboot werk en reizen combineert.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.