Zomerbaantje? Word postbeambte op de Zuidpool!

Een seizoensbaantje op de Zuidpool? Waarom niet. Ieder jaar solliciteren duizenden mensen naar een wel heel bijzondere baan op één van de coolste plekken ter wereld: postbeambte op Goudier Island. In het enige plaatsje, Port Lockroy, is een basis gevestigd voor wetenschappelijk onderzoek. Het is werelds meest afgelegen postkantoor temidden van pinguïn kolonies.

Dit jaar bestiert een team van enkel vrouwen het begeerde kantoor. Vanuit Engeland zijn ze vertrokken voor dit ultieme zomerbaantje waarvoor ze maar liefst meer dan 12.500 kilometer hebben moeten vliegen én varen.

Van je buren moet je het hebben

Alsof dat nog niet genoeg was, konden ze bij aankomst gelijk aan de slag. Hun nieuwe thuis lag bedolven onder een dikke laag sneeuw. Onder het oog van nieuwsgierige, maar weinig behulpzame, buren werkten de dames zich in het zweet. Gelukkig kregen ze toch een helpende hand, namelijk van de paar aanwezige mariniers van de Britse Koninklijke Marine. Vanaf nu moeten ze het de komende maanden zelf rooien, want van die nieuwsgierige buren moeten ze het waarschijnlijk niet hebben… Uh? Dat zijn namelijk duizenden Gentoo pinguïns.

Waarom dan op deze verlaten plaats een postkantoor als de bewoners voornamelijk pinguïns zijn? Het eiland ziet behalve wetenschappers uit verschillende windstreken, jaarlijks ook zo’n 16.000 bezoekers en die willen allemaal maar wat graag een kaartje naar huis sturen. Behalve postzegels verkopen, runnen de dames ook het kleine museum en helpen ze data verzamelen voor al het wetenschappelijk onderzoek dat hier gedaan wordt.

Dat lijkt ons toch een geweldig zomerbaantje! Maar, serieus, zodra de sneeuw ook hier verdwenen is, verandert de grond in een smerig zooitje. Het is geen modder, maar guano. Oftewel vogelpoep. En niet zomaar een beetje…. 

Laat jullie verhalen over de gekste zomerbaantjes nu maar komen!

Meer weten over deze bijzondere plek? Bezoek dan zeker even de website van de UK Antarctic Heritage Trust.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.