Maandthema april – Werken & Wonen

Het aantal Nederlanders dat jaarlijks besluit te emigreren stijg decennialang gestaag. In 1996 stond de teller op bijna 60.000, in 2013 al op 146.000 en de voorspelling van het CBS is dat in 2040 ruim 185.000 Nederlanders per jaar Nederland verlaten. In heel wat huiskamers zijn daar lange gesprekken aan vooraf gegaan. Met in de eerste plaats de directe partner maar uiteraard ook familie en vrienden want de impact van een emigratie is groot. Vanaf het moment van vertrek, maar ook op langere termijn.

Emigreren is geen onbekend maandthema bij de Wereldwijven. Het is een boek vol hoofdstukken (met sub hoofdstukken en weer sub-sub hoofdstukken….). Deze maand duiken we dieper in op twee daarvan: werken & wonen, want die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of je nu in Nederland of over de grens woont, de keuze van het één heeft invloed op het ander. Toch?

Ik vertrek! Maar waarom?

Maar eerst terug naar die Nederlanders die besluiten te vertrekken. Wie zijn ze? Voor de hand ligt dat je aan iemand denkt die ‘jong’ is en vooral carrièregericht en de kans aangrijpt bij een (international) bedrijf om sneller op de carrière ladder te stijgen. Maar onderschat ook het aantal Nederlanders niet dat om heel andere redenen vertrekt: puur voor het avontuur, het (leef)klimaat in Nederland of de liefde. En dan is er ook de groeiende groep gepensioneerden die liever genieten van een oude dag in een zonnig aangenaam buitenland.

Andere (beweeg)redenen van vertrek:

  • de flexibeler mogelijkheid om parttime in het buitenland te wonen dankzij een sterk verbeterde internationale mobiliteit (heen & weer reizen steeds gemakkelijker;
  • een groeimarkt voor internationale stages en werk;
  • betere communicatiemiddelen, waardoor contact met thuisfront niet meer verloren hoeft te gaan.

Overigens besluit jaarlijks ook een groep om terug te keren naar Nederland, de hoegenaamde repats. Bijvoorbeeld vanwege familiale redenen, de wens om toch weer dichter bij huis te zijn, of vanwege veranderingen in werk- of levensomstandigheden.

Wereldwijven over werken & wonen

Op dit moment wonen zo’n 1 miljoen Nederlanders in het buitenland en onder hen zijn onze eigen Wereldwijven! Veel van hen zijn met hun partner meegegaan voor diens werk en hebben vaak zelf een baan in Nederland daarvoor opgezegd. Voor sommigen als tijdelijk avontuur, voor anderen behoorlijk definitief.

Voor ons maandthema Werken & Wonen kloppen we dan ook bij hen aan. Met vragen als “je werk opzeggen en sociale netwerk achterlaten, hoe was dat?”, en, “heeft dat besluit je eigen carrière (onverwacht) een boost gegeven en/of heb je nieuwe talenten ontwikkeld?” Maar we zijn ook erg nieuwsgierig wat bijvoorbeeld de regels en/of werk etiquette is waar wereldwijven wonen. Is er zoiets als een kopje koffie of lunch met collega’s, of is het meer ieder voor zich? Hoe laat begint bijvoorbeeld de werkdag (en die van de rest van het gezin)?

En behalve werken, moeten we ook ergens wonen. Want hoe wij wonen verschilt natuurlijk nogal! In een appartement, luxe huis met airco? Woon je met andere buitenlanders in een beveiligd complex of reis je met je eigen huis en sta je waar je wilt? Woon je in een dorp, stad, vrije wilde natuur of op zee? En is kopen of juist huren heel gebruikelijk? De verschillen tussen wereldwijven zijn enorm. Neem Ingeborg in Guatemala die echt temidden van de locals woont met haar Guatamalteek in een relatief geïsoleerd dorp. Of wereldwijf Jorien die in Oman heeft gewoond met haar gezin. het contrast tussen beide wereldwijven kan bijna niet groter. En deze maand gaan we daar natuurlijk over bloggen!

En wat als je een eigen huis in Nederland hebt. Wat doe je dan? Houd je het aan, ga je het misschien verhuren of zet je het in de verkoop? Een site die veel goede informatie geeft is Joho.org. Je kunt hier ook veel informatie vinden ter voorbereiding van een emigratie of als je een studie in het buitenland wilt doen.

Bedrijf van een Wereldwijf

In het kader van ons thema Werken & Wonen zetten we graag onze mooie rubriek Bedrijf van een Wereldwijf weer in de spotlight. Wij blijven verrast hoe ondernemend Nederlandse vrouwen zijn in het buitenland. Of het nu om natuurconservatie, onderwijs en gezondheid, vrouwenemancipatie, of Fairtrade gaat, hun verhalen zijn uniek en inspirerend. En wij denken dat hun verhalen ook andere vrouwen over de streep kunnen trekken om hun dromen waar te maken. We bundelden in 2019 een heel boek vol prachtige interviews en sindsdien zijn we niet meer gestopt met onze zoektocht naar méér. Hun verhalen kun je makkelijk hier op onze website terugvinden.

Nieuwsgierig naar het boek? Dat is uiteraard ook nog steeds te koop en heel makkelijk te bestellen via de boekenplank op onze site.

Leuk om te lezen: blogs van onze nieuwe wereldwijven!

Had jij ze al gevonden? Onze meest recente wereldwijven die sinds kort af en toe voor ons bloggen? Judith in Tanzania, Fousha in Curaçao, Karin vanuit Hawaii, Maaike in Singapore, Laurien in Zwitserland en Angele woont en werkt in maar liefst drie landen. Hoe ze dat doet? Lees het in haar blog!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.