De eerste weken van Team C: “we zijn goed op stoom”

Team C
door gepubliceerd op 1 maart 2022Tags: , , , ,

De eerste paar weken van Team C zitten erop en we kunnen nu al concluderen: ze zijn goed op stoom. Co-founder Femke deelt deze week wat opvallende feiten en cijfers en geeft een korte update over wat er achter de schermen in de afgelopen weken gebeurd is.

Femke, “toen Annemarie en ik begin januari aan dit project begonnen, dachten we nog dat we het allemaal rustig konden opbouwen. We wisten dat het onderwerp – geweld tegen vrouwen – behoorlijk wat los zou maken. Door de ontwikkelingen rondom The Voice of Holland en rapper Lil Kleine staat het onderwerp ineens vol in de aandacht.” 

We betalen allemaal de rekening

In het maatschappelijk debat worden zaken als (ex)partner geweld en femicide vaak gepresenteerd als een ‘vrouwenprobleem’. Dit uitgangspunt miskent dat vrouwen toch echt gewoon mensen zijn, die als volwaardig lid van de samenleving deelnemen aan het economisch en maatschappelijk verkeer. Op het moment dat die deelname wordt verstoord door geweld, heeft dat dus niet alleen hele nare gevolgen voor de individuele vrouw en haar naasten, maar ook voor de maatschappij als collectief. De maatschappij – mannen en vrouwen – betalen de rekening.  

Geweld tegen vrouwen kost klauwen met geld. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft in 2016 berekent dat het alleen al in de EU om een bedrag van ca. 226 miljard (!) euro per jaar gaat. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Daaronder zit een veelvoud aan psychologisch en financieel geweld, dat zich jarenlang onder de radar kan manifesteren zonder dat het als geweldscasus wordt erkend.

TNO berekende dat in 2019 ongeveer 1,3 miljoen mensen burn-outklachten hadden. Dat kost ongeveer 3,1 miljard euro per jaar. Op het werk zie je dan bijvoorbeeld dat iemand verstrooid of afwezig is, zich slecht kan concentreren of moeilijk kan functioneren binnen een team. Bij hoeveel gevallen gaat het eigenlijk om een geweldssituatie? In hoeverre wordt hier rekening mee gehouden in beoordelingsgesprekken, burn-preventie of arbeidsreintegratietrajecten? Interessante materie voor ondernemers en HR-professionals. 

Oog voor de blinde vlek 

Na onze opening column Als hij toch niet zo’n topman blijkt, het interview met Team C, en de columns waarin Annemarie en ik, Femke, onze eigen ervaringen met huiselijk geweld delen, ontvingen we diverse reacties van vrouwen die zelf met (ex)partnergeweld te maken hebben. We spraken uitvoerig met vrouwen die er op dit moment midden in zitten, met mensen en organisaties die professioneel betrokken zijn en met vrouwen voor wie het inmiddels een afgesloten hoofdstuk is. 

Wat echt opvalt is dat het, zonder uitzondering, hoogopgeleide, bevlogen vrouwen zijn die verder vol in het leven staan. Ik kan dit punt niet genoeg benadrukken. Want als je in de media kijkt, gaat het vrijwel altijd over kwetsbare vrouwen in een sociaal-economisch zwakke positie. Dat beeld is dus echt onjuist. Het stigma van de zwakke vrouw creëert een blinde vlek, waardoor we in onze eigen omgeving signalen missen. De vrouwen die wij spraken zijn ongelofelijk krachtig, getalenteerd en hebben na hun ervaring weer een nieuw leven opgebouwd. Heel krachtig en inspirerend!    

Achter de schermen 

Ondertussen wordt achter de schermen druk gebouwd aan ons eigen platform. Dat doen we samen met Marloes Huijsmans, het creatieve brein achter Me and My Big Move, die haar expertise aanbood om het platform van Team C in de lucht te krijgen. Daar zijn we superblij mee, ook omdat het maar weer eens laat zien dat iedereen op zijn of haar manier een bijdrage kan leveren! 

De komende weken praten we verder met wetenschappers, verzekeringsbedrijven en onderwijsinstellingen. Daarnaast gaan we door met het verzamelen van verhalen. We komen graag in contact met ervaringsdeskundigen of mensen en organisaties die ‘iets’ met dit onderwerp doen. Wij zijn in het bijzonder op zoek naar Wereldwijven die iets willen schrijven over de situatie in hun land. Ken of ben jij iemand die: een ervaring wil delen, expertise heeft of iets wil schrijven over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via redactie@dewereldwijven.com.  

We houden jullie op de hoogte! 

Elke vrouw veilig

Geweld is wereldwijd het grootste maatschappelijke probleem van vrouwen. Veel vrouwen hebben er dagelijks mee te maken. Direct of indirect. Laten we met elkaar de uitdaging aangaan om de wereld een beetje beter te maken en een plek te zijn waar elke vrouw veilig is en zich veilig voelt. 

Elke vrouw veilig! Bij De Wereldwijven zullen we wekelijks verslag doen over dit onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Heb jij een vraag, expertise, idee voor een lokale actie, handig contact of een verhaal dat je met ons wil delen? Neem dan contact op via redactie@dewereldwijven.com. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Over dit Wereldwijf: Team C

Elke vrouw veilig. Dat wil jij toch ook? Wij, Annemarie en Femke, zijn de oprichters van Team C. Iedere week delen we verhalen, expertise en nieuws over mensen en organisaties die meebouwen aan een oplossing voor vrouwen in onveilige situaties. Wil jij meedoen? Of je verhaal of ideeën delen? Neem dan contact op via redactie@dewereldwijven.com.