360 met de Wereldwijven – Hoe blijf jij in balans?

Gelukkig gezond. Hoe doen we dat eigenlijk in het buitenland? Niet iedereen heeft de luxe van een sportschool om de hoek. Of de vrijheid om een lekker rondje te gaan hardlopen in de buurt. We legden onze wereldwijven de vraag voor en vanuit (bijna) alle continenten kregen we antwoord.

Hoe blijf jij in balans? Lees mee hoe mensen in andere landen in beweging blijven en wat wereldwijven doen om balans te brengen in hun drukke leven! 

Gezondheid - balans
Foto: Susan van Diesen – buitenfitness in Zweden

Buiten gymmen op z’n Zweeds of …Zwitsers!

We beginnen met onze naaste buren in Europa. Wereldwijf Suzanne trapt af in Zweden en bekent dat ze soms behoorlijk baalt: “Ik heb hier inderdaad geen sportschool om de hoek en dat mis ik wel. Maar bonus is dat vrijwel ieder dorp wel een buitenfitness in het bos heeft!” Wij op de redactie proberen ons daar een voorstelling van te maken, maar Suzanne legt het snel uit: “De welbekende fitnessapparatuur is gemaakt van hout en staat permanent buiten en ja, dat is allemaal gratis. Heel gaaf om te zien en zeer effectief.” 

Gelukkig krijgt Suzanne voldoende beweging want ze heeft paarden… en rijdt dus zeer regelmatig en loopt daarnaast ook nog eens 3x in de week hard. Ook zorgt ze zelf voor de vitamines. Hoe? Suzanne: “Ik verbouw mijn eigen groente en fruit om zoveel mogelijk puur te eten. Zo probeer ik mijn leven in balans te houden. Maar”, geeft ze ruiterlijk toe, “dat is zeker niet altijd gemakkelijk.”

Ing woont in Zwitserland en ook daar kan je lekker sportief aan de slag in de buitenlucht! Net als in Zweden zijn op veel plaatsen in het bos apparaten die een parcours vormen en waar je allerlei oefeningen kunt doen. Deze zijn niet allemaal van hout maar ook deels van staal. Ing: “Je kunt ermee aan je evenwicht, coördinatie maar ook alles spiergroepen werken. En ondertussen maak je wandelend een leuke ronde.” 

Balans vinden in Zwitserland 

En vooral dat wandelen en berglucht opsnuiven is een drukke bezigheid van Ing geworden. Waar ze tien jaar geleden nog fanatiek tenniste en zeker 2x per week hardliep, kan dat helaas niet meer en heeft ze haar leven flink aan moeten passen. Ing: “Inmiddels is mijn allerliefste viervoeter mijn ‘personal trainer’ die mij er rain or shine diverse keren per dag op uit stuurt. We buffelen samen heel wat kilometers weg in de Zwitserse bergen. Vorige jaar stond mijn gemiddelde op ruim 16.000 passen per dag, na een zware heupoperatie in januari sta ik inmiddels weer op ruim 12.000 stappen gemiddeld en ik werk eraan dat omhoog te trekken.”

Wat verder ook helpt? Ing lacht: “Het huishouden! De dag dat ik alles een goede beurt geef krijg ik er automatisch heel veel stappen bij en worden buik- bil- en rugspieren aardig op de proef gesteld. De trappen van ons appartementencomplex zien me ook meermalen per dag, met hond of boodschappentas. Als je lichaam beperkingen kent zul je creatief moeten zijn om fit en actief te blijven”, gaat Ing door, “en dus mag ik graag via de laptop (op een tijd dat het mij uitkomt) meedoen met ‘Nederland In Beweging’. Die oefeningen zijn een stuk intensiever dan voorheen! Als je wilt kan je echt aan de bak en in dat kwartier pak je allerlei spiergroepen mee. Als ik tijd en zin heb doe ik twee afleveringen achter elkaar.”

“Inmiddels heb ik ook serieuze gewichten aangeschaft om intensiever mee te kunnen doen. Ik mag elke dag van een (medische) sportschool gebruik maken via m’n fysiotherapeut maar al die oefeningen die ik daar moet doen, zitten negen van de tien keer al in dat kwartier van ‘Nederland In Beweging’. Dan doe ik die liever vanuit m’n woonkamer en mocht ik oefeningen gemist hebben, dan kan ik die er met gemak thuis bij doen.”

Gezondheid - balans
Foto: Bonny in Oostenrijk

Lekker op de fiets! Mits je ‘m gebruikt… 

Laurien, die in een ander stukje Zwitserland woont, Ticino, mag graag de bergen in: “Ik klauter een keer per week de bergen hier op en af en loop elke dag 2-2,5 uur met de hond. Verder doe ik veel op de fiets. Sinds de e-bike zijn zelfs de verstokte autorijdende Ticinezen tóch wat meer gaan fietsen. Onder ander als vervoermiddel naar het werk! Men sport hier weinig. De vrouwen van mijn leeftijd (ik ben 58)? Een kwart zal bewust bewegen/sporten en de rest? Die zit lekker op d’r derrière.”

In Oostenrijk is de dichtstbijzijnde fatsoenlijke sportschool ver te zoeken. Zeker 35 minuten rijden wat in de winter vaak neerkomt op een glibberige bedoening en sneeuwkettingen omleggen. Dus neuh. Bonny: “Ik probeer fit te blijven door buiten te sporten: (sneeuwschoen)wandelen met hond Nika en in de winter ook langlaufen. Als alternatief heb ik een spinningfiets en wat gewichten aangeschaft. Maar, wat zal ik zeggen? Die fiets dient vooral als sta-in-de-weg… 🙃”

Tropenjaren? Balans gaat soms bijna vanzelf… 

Marieke woont in veel tropischer oorden, Dominica en het leven daar heeft haar goed gedaan. Marieke: “In de ruim 7 jaar dat ik nu op Dominica woon, ben ik zeker 35 kilo afgevallen! Zonder dieet, maar wel dankzij het vele lopen en door alle heerlijke verse groenten en fruit. Bovendien is de lucht hier schoon en is er heel veel natuur. Mijn broer zei dat hij zag dat ik gelukkig ben en dat hij er nu van overtuigd is dat ik de juiste keuze heb gemaakt. 😊 Het voelt heerlijk om op deze manier gewicht kwijt te raken, en te genieten van alles dat Dominica te bieden heeft. Bovendien is mijn werk met de kinderen in mijn Breadfruit House Dominica Foundation fantastisch. Dat geeft me altijd energie. Dit zorgt ervoor dat ik tegenwoordig goed staande blijf als er gedoe, desinteresse of tegenslag is. Want ja, dat kost altijd aardig wat kracht.”

Heerlijk voor Marieke dat balans een soort van tweede natuur voor haar is geworden. Dat gaat niet helemaal op voor Floor in Colombia. Logisch, want ze is een kersverse moeder van twee jongetjes! Maar, na die twee zwangerschappen kort achter elkaar en drie jaar borstvoeding was het tijd voor háár balans. Floor: “Ik was de connectie met mezelf een beetje kwijt en werd erg lusteloos. Ik ben begonnen met weer wandelen (met de hond) en sport nu 3 keer per week. Die momenten zijn heilig en ik maak er echt een prioriteit van. Ik eet gezond en laat de alcohol staan.”

Maar hoe leeft de gemiddelde Colombiaan? 

Maar hoe gezond en in balans leeft de rest van de mensen in Colombia? Floor: “Het traditionele Colombiaanse dieet bestaat uit veel koolhydraten (rijst, mais) en gefrituurd voedsel. Je kunt hier lekker fruit krijgen, maar Colombianen zijn vooral dol op de overheerlijke vruchtensappen, waar dan ook wel een flinke schep suiker in gaat. Als je hier buiten de steden om een salade vraagt krijg je een plakje tomaat en een beetje ui. De lunch is hier de grote maaltijd dus dat dieet is prima als je een heel fysiek beroep hebt, maar ook Colombianen hebben steeds meer zittend werk.”

“Het valt me op dat maar weinig mensen lopen of fietsen naar hun werk. Eigenlijk pakt iedereen voor alles de auto, motor of OV. Taxies zijn ook erg betaalbaar en worden dus veel gebruikt, ook voor korte stukjes. Colombia heeft dan ook een groeiend obesitas en diabetes probleem. Daar tegenover staat dat mensen wel graag bewegen in hun vrije tijd. Om een uur of 5 ’s morgens zie je al veel mensen op straat wandelen. In de weekenden worden grote wegen in de steden afgezet zodat mensen kunnen fietsen of skaten zonder het gevaar van autos om zich heen. Dat heet de ´ciclovia´. En natuurlijk wordt op elk feestje gedanst.”

Gezondheid
Foto: Laurien in Tincino, Zwitserland – lekker geregeld de berg op houd me in balans

Trending (prijskaartje) in de Verenigde Staten

Saskia woont alweer even in de VS en stelde het sporten lange tijd uit: “Niet omdat ik zo’n les in een sportschool niet aandurfde maar vanwege het prijskaartje. Je hebt hier echt de mega hippe sportscholen met het laatste van het laatste op sportschool trends maar…. Daar betaal je dus flink voor. En daar was ik denk ik, heel lange tijd, te Hollands voor? Gelukkig hadden we in Chicago wel de mogelijkheid om via de gemeente gebruik te maken van de sport mogelijkheden van het Parkdistrict. Fitness, cardio, tennis, golf, zwembad. Noem maar op en tegen een veel realistischer prijsje (want daar betaal je ook belasting voor…). Toch heb ik zelf uiteindelijk niet echt m’n lesje/ klasje gevonden. Wandelen is hier echt m’n ding geworden en ik toog iedere maandag met een groep vrouwen naar een ander natuurgebied. Zomer en … winter! Heerlijk langlaufen!”

“Toen naar Californië, en daar werd ik niet vrolijker van de prijzen. Hahaha! Surfen, heb ik geprobeerd maar mán… ik heb er het geduld niet meer voor om als een verzopen kat te blijven proberen. Inmiddels heb ik de $$$-knop wel omgezet en ga ik 2-3 per week naar een kleine Pilates studio. En natuurlijk lekker iedere dag aan de wandel met m’n trouwe vriendje: Storm 🐾”

Heerlijk gezond! Wandelen tussen de avocado’s

In Israël had Joanne altijd al de routine om iedere dag een uur te wandelen door de avocado- en bananenplantages van het dorp waar zij woont. Dat probeert ze zoveel als mogelijk te blijven doen. Joanne: “Ik woon in het noorden van het land en hier is het op dit moment heel, heel, heel erg onrustig. Het is belangrijk om dan jezelf niet kwijt te raken en ‘rustig’ te blijven. Ik zorg dat ik op mijn patio dagelijks zon’n 10 tot 15 minuten mijn yoga oefeningen doe, soms wat langer.”

“Verder doe ik zeker één keer per dag een mindfulness oefening en probeer ik zoveel mogelijk in het NU te blijven. Dat laatste klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het niet. Het helpt om zo mijn gedachten/onrust niet alle kanten op te laten gaan en steeds bewust erbij te blijven (wat niet altijd lukt) maar het maakt me rustiger en zorgt voor mijn ruimte in mijn hoofd. Israël is het land van de verse groenten en fruit en dat is overal te krijgen en ik eet veganistisch, wat in dit land geen uitzondering is.”

Bokszak in de vijgenboom of toch in balans met YouTube? 

Maken we een reuzensprong naar veel zuidelijker Zimbabwe waar wereldwijf Assia haar mouwen iedere dag opstroopt. Enerzijds met het bereiken van resultaten voor haar stichting Phundundu en anderzijds om haar gasten in hun unieke B&B van hun vakantie te laten genieten. Komt ze dan nog wel een beetje aan sporten toe? Assia: “Met alle hobbels en gaten in de weg hier ga ik in ieder geval geen rondje hardlopen”, zegt ze lachend. “Mijn gezondheidsbalans is al een tijdje zoek 🫣. Overigens tot mijn grote frustratie want ik heb heel m’n leven vrij fanatiek gesport. Om toch de spieren weer in conditie te brengen heb ik een bokszak laten maken die bungelt aan de immense vijgenboom. Ik probeer elke ochtend een goede kickboks workout te doen, gestimuleerd door een opzwepende beat uit de speaker. Met de nadruk op ‘probeer’, want helaas zit er qua tijd nog weinig ritme in 😉.”

“De meeste Zimbabwanen doen weinig tot niets aan een sport, laat staan een sportschool”, verduidelijkt Assia. “Behalve natuurlijk zij die naar super dure private schools gaan waar dan voornamelijk hockey, rugby en cricket de boventoon voeren.”

Overigens heeft wereldwijf Patricia in ruraal Ghana een fantastisch alternatief gevonden waar inmiddels ook de leden van haar lokale vrouwenorganisatie en gasten aan meedoen: de ‘move it’ YouTube filmpjes van Brian Syuki.

Balans dankzij de perks van condo-living in Singapore

In Singapore zit Maaike bepaald niet stil en vind ze wel haar dagelijkse portie beweging. “Dat is het voordeel van het wonen in een condo”, vertelt ze grijnzend. “Ik heb een zwembad en een gym binnen handbereik  en dus geen excuus om niet te sporten. Daarnaast loop ik een keer per week met een groep meiden ergens in Singapore een route van zo’n 10 km (dat voelt vaak als 20km door de warmte en luchtvochtigheid 😅).”

“Niet alleen gezond maar ook een hele toffe manier om Singapore te ontdekken en mensen te leren kennen (ook gezond natuurlijk ❤️). Tijdens die wandelingen komen we altijd wel Singaporezen of locals tegen die in het park actief zijn: QiGong of TaiChi. Overigens organiseer ik zelf ook af en toe workshops die onderdeel maken van mijn ontdekkingstochten voor buitenlanders om Singapore eens op een andere manier te beleven!” 

Nieuw Zeeland, waar fit leven misschien wel is uitgevonden?

Een fit leven is wereldwijf Kitty in Nieuw Zeeland niet alleen op het lijf geschreven (ze de eigenaar van een sportschool-keten fit20.co.nz), maar het land is natuurlijk ook het outdoor land bij uitstek! Kitty: “Mensen zijn vroeg op en sport is heel belangrijk en topsporters genieten een hoge status. De scholen hebben veel sportvelden op de campus en schoolteams strijden op landelijke nivo. Verder is de natuur in Nieuw Zeeland adembenemend. Wijzelf doen vaak meerdaagse hikes met rugzak op en overnachtingen in hutten. Prachtig om actief te zijn en de rust en pracht van de natuur hier te combineren. Maar ook wekelijks even 1 à 2 uur wandelen over een verlaten strand of door het bos.”

“En voor de sceptici die denken dat je echt 3x per week jezelf helemaal in het zweet moet werken… het is een mythe! Bewezen is dat 1x per week 20 minuten sporten genoeg is om spierverlies tegen te gaan (vooral belangrijk als je ouder bent), mits de intensity hoog genoeg is. Sterke spieren en hoge spiermassa zijn één van de belangrijkste dingen in longevity”, legt Kitty uit. “En”, gaat ze door, “inmiddels is bewezen dat mensen met sterke spieren en hogere spiermassa langer leven en gezonder zijn dan mensen met lagere spiermassa. Voor alle duidelijkheid: die 20 minuten high intensity is NIET wandelen, zwemmen of Pilates. Dat zijn low intensity activities. Gezond dat wel, maar niet genoeg.”

“Maar uiteindelijk is gelukkig gezond zijn natuurlijk ook vooral een balans tussen iemands mentale- en fysieke gezondheid. Actief zijn helpt, naast verder gezond eten en een happy sociaal leven.” En daar sluiten wij ons graag bij aan!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.